Een kekke regenjas svp, kan dat?

Erica Pach  zondag 12 september 2010

Stylink struint het internet af, op zoek naar de hippere regenkleding. Inclusief een oproep aan stylisten om de strijd aan te gaan tegen de plastic poncho en trenchcoat-model uit de jaren '70! Een digitale zoektocht naar regenkleding waarmee je niet klam en bezweet aankomt, maar droog en hip.

Ik duik het web op want ik heb grote interesse in dit onderwerp; zelf voer ik namelijk ook een collectie regenkleding, voor vrouwen in het hoger segment. Mijn zoekwoorden: regenkleding, mooi, modieus, praktisch. Het blijkt maar moeilijk te vinden en vrijwel alleen voor vrouwen. Ook let ik op of het materiaal comfortabel en dus ademend is. Het prettigst is zogenaamd drielaags-laminaat; buitenstof, een membraan en binnenstof aan elkaar verlijmd. Die zorgen ervoor dat het transpiratievocht naar buiten kan. Het bekendste merk is Gore-Tex.

Oubollige flappen
Het ontwerp van (maar een paar!) damesregenjassen van de grote producenten leunt zwaar op de jaren tachtig. Lengte tot kuithoogte; vanaf boven de knie een ruim aangezette extra droogte- en bewegingsflap. Neem nu Agu, de grootste leverancier van dit product. Eén – ja, lees 1 - jas met een zogenaamd roksysteem. Praktisch? Ja. Elegant? Nee. Dat kan dus anders!

 blaest - kleurrijke regenjassen

Kleurrijk: Blaest
Een adekwaat antwoord op regen komt uit Noorwegen: Blaest regenjassen van de ontwerpster Lisbeth Lillebøe. De jassen goed van snit, kleurrijk en absoluut waterdicht.De jassen zijn voorzien van goede ventilatie en allerlei handige snufjes zoals bijvoorbeeld een korte rits onder aan de rug: handig voor op de fiets. Maar het zijn vooral die kleuren: die zullen het straatbeeld iets minder grauw en grijs maken op regenachtige dagen. 

 Blaest is verkrijgbaar bij Sirene in Rotterdam

Waterdicht:de straincoat
Dat een regenjas ook fashionable kan zijn vonden ook Nelis en Van Horik, het ontwerpduo achter Waterdicht Amsterdam. Volgens hen moet een regenjas voldoen aan de criteria die gelden voor al hun kleding en schoenen: hij moet stijlvol, elegant en hip zijn en ook nog comfortabel zijn om te dragen. 

Het resultaat is de Straincoat, een fashionable regenjas met 'waterdicht' als belofte. De eerste collectie bestaat uit een jas in luipaardprint en eentje in halfdoorzichtig parelmoer, afgezet met zwarte biezen. Very stylish indeed!

 

Trenchcoats van House of Dots
Het Haarlemse label House of Dots timmert aan de weg met jurkjes met een vintage touch en met deze fantastische trenchcoats in knalkleuren rood, geel en groen. De jassen zijn verkrijgbaar tot en met maar XXL - waarmee heel wat Hollandse dames gelukkig zullen zijn. De jassen zijn gevoerd, hebben steekzakken, epauletten, bindceintuur en een speciaal zakje voor je GSM.

Happy dots in rainy days

HappyRainyDays.nl (dames en kinderen)
Denk Rivierenbuurt, felgekleurde cowboylaarzen en bakfietsen. HappyRainyDays staat voor meer dan vrolijke jassen en capes (en Zuidwesters!). Speelse voeringen; eenvoudige en praktische snit. De jassen zijn gemaakt van ademend materiaal, wordt ontworpen in Nederland en vervaardigd in China in fabrieken zonder kinderarbeid.

 

senz umbrella - onverslaanbare stormparaplu

Senz stormparaplu
Te warm voor een regenjas of geen zin in een capuchon of zuidwester? (Je haar gaat zo plat zitten...). Dan is de stormparaplu van Senz een absolute must. Die kan echt alle weeromstandigheden aan - van tropische stortbui tot gemene novemberstorm. Ontwikkeld in Delft en winnaar van een hele trits designawards. En terecht!

verlichte paraplu :) 

Let there be light!
Een lichtpuntje in donkere dagen (of gewoon een leuke gadget), de Starlight Umbrella. Een zwarte paraplu met kleine heldere lichtpuntjes aan de buitenkant. De lampjes veranderen in alle kleuren van de regenboog. Daar word je vrolijk van:)

 

FastriderFastrider (unisex)
Het label Fastrider heeft welgeteld één enigszins gekleed exemplaar: ‘n saaie unisex trenchcoat, wederom in “spannend” donkerblauw met veilige reflectie (kan geen kwaad want in dat donkerblauw ziet geen hond je als de regen met bakken uit de lucht valt). Ademend, dit ontwerp? Nee. Dus kom je nog dampend aan op de vergadering of receptie...
» Fastrider

Agu's klassiekeragu.com (dames en heren)
Het Oudhollandse en welbekende Agu. Generaties Nederlanders hebben zich in hun regenkleding door weer en wind, broodtrommel achterop, over ’s Heerenswegen bewogen. (Opmerkelijk terzijde: Inmiddels biedt dit merk ook gecustomizede wielerkleding, zoals voor het ministerie van VWS, ontdek ik op de site. Misschien biedt het in de toekomst ook mogelijkheden voor regenkleding….) Agu verrast verder (eigenlijk alleen maar) met hun poncho ‘Cloudy’, de rest van de collectie is voorspelbaar traditioneel.
» Agu 

Ponchowijsheid
Naar aanleiding van Cloudy even wat poncho-info. Poncho’s zijn vrijwel altijd van PVC of polyester gemaakt. Niet ademend dus. Doordat de poncho niet strak om je lijf zit, hoeft dit geen bezwaar te zijn. Het grootste verschil tussen varianten voor de wandelaar en de fietser zit in de lengte. Een wandelponcho valt tot over de knieën. Een fietsponcho is korter. Zo komt hij niet tussen de spaken of de ketting – dat scheelt weer een buiteling over het asfalt. (Let wel op de grote plas water die je tijdens het fietsen in je ponchoschoot kunt verzamelen. Voorzichtig afstappen, anders ben je toch nog kleddernat!) Terug naar het net.

Allegri (heren)
Dit Italiaanse merk heeft een klassiek-moderne regenjas voor mannen ontworpen. Een trenchcoat in donkerblauw of zwart (niet te wild voor de heren!). Smaakvol. En waterdicht en ademend! Wil de businessman op de fiets naar een bespreking dan is het toch de vraag of dit model lekker meebeweegt. Het mooi gesneden ontwerp lijkt vooral geschikt om de auto of openbaar vervoer in en uit te stappen. Voor zo’n drieënhalf honderd euro kan dat. Overigens hebben ook Viktor&Rolf een trenchcoat-achtige damesmodel ontworpen voor dit label.
» Allegri

Elegantie bij Allegri
elegantie bij Allegri 

Duurzaam startpunt
Modieuze regenkleding en grote producenten lijken (nog) niet samen te gaan. Alleen HEMA komt soms met iets verrassends. De afgelopen twee jaar heeft hun jaarlijkse ontwerpwedstrijd in de categorie mode een winnende regenjas opgeleverd.

HEMA: Elsien Gringhuis en Marloes Geel
In 2008 elke dag weer, een ontwerp van Elsien Gringhuis, studente van hogeschool Artez. Hoewel vooral “duurzaamheid” belangrijk is bij deze sportieve regenjas (biologisch katoen/coating van natuurlijk rubber) is het een verbetering in vergelijking met de eerdergenoemde damesregenjassen. Dit jaar won Marloes Geel in deze categorie, ook met een regenjas en een zuidwester van oud HEMA-foldermateriaal.
» HEMA Ontwerpwedstrijd

 
 
 

 

elke dag weer - Elsien Gringhuis

 regenjas van folders - Marloes Geel

elke dag weer
Elsien Gringhuis

       regenjas van folders
       Marloes Geel

Een zonnige somberdag
Lang leve de kleine producenten en onafhankelijke ontwerpers, zo ontdek ik. Die zien gelukkig wel dat modieuze regenkleding een gat in de markt is. Voor onder de honderd euro kun je bijvoorbeeld al leuke exemplaren scoren, ook via internet. Twee voorbeelden met hun highlights.

Daryl van Wouws regenjackDaryl van Wouw – offline (unisex)
Geïnspireerd door dynamiek en geometrie heeft Daryl ruim een half jaar geleden een sportieve én waterdichte parka ontworpen! Kijk naar de gekke, maar subtiele details zoals de volumineuze ronde geometrische zakken, a-symmetrische onderkant en westernprint als voering. In de gedekte kleuren groen, zwart, beige en grijs. Helaas niet in een online shop gevonden, ook (nog) niet op Daryls eigen shopsite. Op de pedalen naar de Prinsengracht 705A te Amsterdam dus. Prijs: € 249,-.
» Daryl van Wouw

 

Ontwerp van Jantien KlokJantien Klok - designfashionline.com (dames)
Klassiekere elegantie vind je op designfashionline.com, maar beperkt tot twee regenmodellen. Een kek, kort en rood lakjasje, vooral geschikt voor een dagje winkelen Voor slechts € 39,95 zie je er wel flitsend uit en blijf je van boven droog. Het tweede ontwerp van Jantien Klok geeft hoop. Voor de totaal droge look ontwierp zij de “Tulip Rain”; door de aparte belijning en lichte taillering valt de jas mooi en slank. Van hoogwaardige regenkledingstof (100% polyester met een polyvenylchlorine oppervlak, dus helaas niet ademend). € 395,-.
» designfashiononline

wetanddry.nl (dames)
Een kek merk (en wel van mijzelf!) met twee modellen: Water en Classic, van ontwerpster Jorise de Jong. Door de unikleuren valt de slankmakende belijning extra op, met biezen en voering in een afstekende kleur. Vooral in cyclaamroze en helderblauw val je op bij grijs weer! Water is een model tot en met de knie, met bijpassende beenpijpen. De plooiing van de rug komt weer geraffineerd in de beenbescherming terug. Classic valt op de kuit. Het comfort en de look maakt ze heel geschikt in een zakelijke omgeving. Met € 279,- behoren ze niet tot de goedkoopste jassen, maar het label is dan ook exclusief met slechts 100 exemplaren in totaal. En ontwerpster Le Mô maakt bijbehorende hoeden op maat.
» Wet&Dry

Wet&Dry      Wet&Dry

PVC? Oh nee!
Zowel op internet als in de gewone winkelstraat vind je heus wel een leuke regenjas, als je maar goed doorzoekt. Maar het aanbod blijft summier. En dat in een land waar er zo vaak water uit de lucht komt! Fantastisch dat enkele ontwerpers zijn opgestaan om een vuist te maken voor modieuze regenkleding. Want waarom je dag laten verpesten door een lelijk en oncomfortabel regenpak aan te trekken? Maar het is mij wel duidelijk dat hier nog een hele markt te veroveren is. Laten wij als stylisten zonnig en elegant ten strijde gaan tegen lelijke regenkleding!

Beeld: via/van genoemde merken