Masterly The Hague - Oude Meesters en Dutch Design

Stylink.Studio  dinsdag 11 september 2018

Verdiepend, vernieuwend en verrassend: tussen alle beurzen, festivals en events van deze periode stak wat mij betreft de eerste editie van Masterly The Hague overal bovenuit. Dit driedaagse festival verbindt Oude Meesters met Dutch Design in een spectaculaire setting van drie historische panden. Die opzet maakt dat je echt anders gaat kijken naar zowel de schilderkunst van onze oude meesters als naar het werk van de designers van onze tijd.

Het goede nieuws: er komt een tweede editie - sterker nog: het wordt een jaarlijks terugkerend event. Het culturele festival zal voortaan ieder jaar opnieuw rond Prinsjesdag het Haagse museumkwartier opluisteren. 

matthias stomer-jan taminiau #masterlythehague #jantaminiau #matthiasstomer #dutchmasters #dutchdesign
Links: Tobias en de engel, geschilderd omstreeks 1630 door van Matthias Stomer, rechts: couture jurk van Jan Taminiau, collectie Gemeentemuseum Den Haag. Foto: Koen Hauser

Feest van schoonheid 
Drie monumentale panden aan de Lange Vijverberg in Den Haag - tegenover de hofvijver - openen voor dit festival hun deuren voor het publiek. In 25 stijlkamers wordt 'mooi gemaakt' werk van oude én nieuwe meesters getoond. Fotografen, designers en kunstenaars kregen van initiatiefnemer en curator Nicole Uniquole een historische schilderij als muze. 

JURRIAEN OVENS-ROYAL LEERDAM CRYSTAL #dutchmasters #dutchdesign #blue #masterlythehague #dutchdesign  Links: portret van een jonge vrouw als Flora, geschilderd omstreeks 1660 door Jurriaen Ovens; rechts: Royal Leerdam Crystal / Copier revisited. Foto: Frieda Mellema

Historische schilderijen; persoonlijke verhalen
Ute van der Plaats raakte ontroerd toen ze zich verdiepte in het leven van haar muze Amalia van Solms en vroeg zich af hoe Amalia - stijlicoon van de 17e eeuw - haar werk zou vinden. Meubelmaker Wilfred Kalf fileerde het rijke jachttafereel van Jan Weenix op textuur en zocht speciaal hout uit Den Haag om nieuw werk te maken. Zo heeft ieder van de deelnemende Dutch designers zijn eigen verhaal te vertellen over het resultaat in keramiek, goud, juwelen, sieraden, porselein en glas. Ook in fotografie, kleding, textiel, kostuum, couture, tapijt, wandbekleding, tassen, sneakers, leer, bestek en licht worden de Oude Meesters tot leven gebracht.

masterly - #dutchdesign #dutchmasters #masterlythehague
Masterly The Hage 2018 // beeld: Nicole Marnati

Nieuwsgierigheid kent geen tijd
De Gele Kamer, Heren kamer, Gewelven Kelder, Kant Kamer, Kleedkamer, Eetkamer en Bloemen Kamer... als bezoeker staat je een ware ontdekkingsreis te wachten. De deelnemende kunstenaars en designers zijn aanwezig om hun ervaringen met je te delen. De historische schilderijen zijn van nabij te zien; de design primeurs zijn te koop. 

Inschrijving deelnemers 2019 
Wilt je onderdeel zijn van Masterly The Hague 2019 en gekoppeld worden aan een toonaangevend historisch werk? Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier op de website. Algemene informatie en impressies van de eerste editie vind je op www.masterlythehague.com

Petra en Erik Hesmerg met muze De Vos #dutchdesign #dutchmasters #masterlythehague
Petra en Erik Hesmerg met muze De Vos

Masterly the hague-foto-Nicole Marnati-8 #dutchdesign #dutchmasters #masterlythehague
Masterly The Hage 2018 // beeld: Nicole Marnati

Masterly The Hague is een initiatief van Uniquole en Hoogsteder Museum Foundation.