Laatste week State of Fashion

Petra Sloot  zondag 15 juli 2018

State of Fashion, een nieuw, ambitieus evenement op het gebied van mode en duurzaamheid, heeft de lat hoog gelegd. De opvolger van de Arnhemse Modebiënnale presenteert zich als promotor van en platform voor duurzame vernieuwing, circulariteit, erfgoed en storytelling. In de tentoonstelling, die nog tot 22 juli te zien is in Arnhem, staat 'Searching for the New Luxury' centraal. Levert de zoektocht op wat de initiatiefnemers voor ogen hadden? 

Yuima Nakazato modular fashion // #fashion #research #sustainability
Modulair samengestelde kleding van Yuima Nakazato en overzicht van één van de tentoonstellingsruimtes 

Entourage
Aan de entourage zal het niet liggen. Het is een raadsel waarom de prachtige vervallen Melkfabriek zo lang geen zinvolle bestemming heeft gekregen. De hoge muren met graffiti en de rauwe staat van de buizen en tegelwanden geven de tentoonstelling een extra dimensie.

sustainable fashion The Khadi Way india #fashion #sustainability #research #experiment
De collectie The Khadi Way vertelt het verhaal en de visie van het Indiase label 11.11/eleven eleven van het eerste zaadje tot de laatste steek

De geëxposeerde items lopen uiteen van mannequins met exclusieve kleding van onder andere Yuima Nakazato, Rafael Kouto en Iris van Herpen tot het commerciële tassenproject uit Afrika van Vivienne Westwood, van arty video's van Ying Gao en Stella McCartney tot vitrines met handwerktechnieken die afval tegen gaan en sierraden gemaakt van restmateriaal van Hermès. Aan bijdragen van beroemde merken en grote concerns geen gebrek. Jammer van de grote lappen tekst bij de items; dat zou beter in een aparte bijlage kunnen verschijnen om thuis nog eens na te lezen.

organic textiles fashion experiment material Fermenterend tapijt van Stefan Theunissen; fermentatieprocessen zorgen voor gassen die volume creëren. Bustier van gekweekt materiaal op basis van mycelium. 

algae yarn-eco leather #experiment #fashion #textiles #materials #algae
De verschillende stadia van productie van garens door algen; project van Tjeerd Veenhoven
Doorzichtig 'Eccoleer' door het innovatielab van schoenenmerk Ecco

Innovaties in het Living Lab
Daarnaast is er een ruimte gewijd aan recente innovaties op het gebied van mode en duurzaamheid: het Living Lab. Hier worden in compacte 'kamertjes' ontwerpers samengebracht die bezig zijn met ontwikkelingen rond één bepaalde techniek, zoals bijvoorbeeld het fabriceren van stoffen met mycelium of het natuurlijk verven met bacteriën. Op slechts één plek mag je als bezoeker zelf aan de slag; je kunt een stukje meeweven in een stellage van ArtEZ Product Design.

state of fashion arnhem sustainability
'Vliegengordijn' bij de entree; 'Whataboutery'-ruimte voor debatten

Na afloop kun je nog 'verantwoord' iets nuttigen op het overdekte terras. Daarnaast bevindt zich de debatruimte voor de 'whatabouteries' die elke vrijdagavond plaatsvinden. Jammer, want wij zijn er alleen overdag en hadden na twee uur expositie nog best animo voor een stukje verdieping.

exhibition state of fashion
Veel daglicht, een ruimtelijke opstelling en het rauwe aspect van het gebouw zorgen voor een inspirerende tentoonstelling. Elisa van Joolen onderzoekt met dit wandkleed het modesysteem en de waarden die daaraan ten grondslag liggen.

De tentoonstelling is gevarieerd, interessant en zeker een bezoek waard. Voor ons prettig dat het erg rustig was op vrijdagochtend, maar tegelijkertijd verontrustend als dit representatief is voor het gebruikelijke bezoekersaantal. 

Next step 
Wat moet er nu gebeuren met de mode-industrie en ons gedrag? We misten in de expositie een interactief element, iets waardoor je als bezoeker rechtstreeks aangesproken wordt - de tentoonstelling zelf spoort niet erg aan zelf aan de slag te gaan. En we liepen de limited edition tote bag van de hand van Vivienne Westwood mis! Pas achteraf lazen we dat we die bij de kassa hadden kunnen kopen. Misschien maar goed ook, met het oog op ons voornemen meer te 'ontspullen'...

State of Fashion is nog tot en met zondag 22 juli bekijken. 

  • Adres: De Melkfabriek, Nieuwe Kade 1, 6827 AA Arnhem
  • Openingstijden tentoonstelling: dinsdag tot en met zondag van 11 tot 18 uur.
  • Vrijdags tot 20 uur. Maandag gesloten.
  • Programma en tickets