Material Xperience: 13 - 15 maart in Rotterdam

Stylink.Studio  woensdag 28 februari 2018

De materialen van de toekomst

Van 13 t/m 15 maart 2018 kun je in Rotterdam drie dagen lang je hart ophalen aan alles wat nieuw en 'anders-dan-anders' is op materiaalgebied. Material Xperience laat materiaalinnovaties zien binnen zes sectoren: architectuur, interieur, mode en workwear, mobiliteit, productontwerp, grafisch design en verpakkingen. Gratis toegang! 

Kun je een smartphone opladen door het dragen van een jurk? Worden gebouwen in de toekomst geprint? Is het mogelijk verpakkingen te maken van je eigen afval? Thema's als de circulaire economie, smart materials en nanotechnologie, sterke lichtgewicht materialen, energiebesparing, gezondheid en digitale productieprocessen zijn actueel binnen alle sectoren.

Fusion

Fusionmaterialen combineren verschillende materiaal-eigenschappen in één samengesteld materiaal. Bijvoorbeeld de uitstraling van hout, de akoestiek van textiel, het gebruiksgemak van kunststof en het gewicht van schuim gecombineerd in één nieuw 'fusion-materiaal'.

Mode & workwear

fashion and workwear #material #fashion #textiles

De futuristisch ogende maar analoge prints van Anouk van de Sande hebben een extra dimensie, doordat zij de vormen van het lichaam volgen. Piñatex is een natuurlijk textiel gemaakt van de vezels van ananasbladeren De non-woven stof kan worden gebruikt als alternatief voor leer.

Smart textiles
Verduurzaming, goede arbeidsomstandigheden, recycling, hergebruik en upcycling zijn – about time – de grote trends in de kledingindustrie. Smart textiles worden steeds beter door het toevoegen van extra functies, zoals anti-transpiratie, medicinaal, stralingswerend, geurloos, zelfreinigend, en/of met een vormgeheugen. Coatings en prints zijn naast esthetisch ook functioneel, zoals waterafstotend, brandveilig en zelfs geschikt voor het opwekken van energie.

Interieur

interior #cork #wool #materials #experiments

Kurk is licht in gewicht, watervast, brandvertragend en elastisch. In dit kurktapijt van Sugo is kurk gecombineerd met natuurlijke materialen zoals (gerecycled) katoen, linnen en wol. Wolwaeren dekens, ontworpen door Roland Pieter Smit, worden gemaakt door gehandicapten. De weeftechnieken van de verschillende dekens reflecteren de beperkingen van de maker. Zo kunnen mensen met autisme bijvoorbeeld goed met dunne draden werken, terwijl mensen met het syndroom van Down veel beter zijn met dikke draden. Alle garen is gemaakt van wol uit Texel.

Mobiliteit

mobility #dutchfiets #basfroon #material

De Dutchfiets is geheel gemaakt van recyclebaar plastic (PE). Dankzij dit materiaal is de fiets licht, goedkoop en heeft hij een uniek design. Ontwerper Bas Froon ontwikkelde een 'micromoulding'-machine, die het mogelijk maakt om de eigenschappen van een materiaal te veranderen. Hij gebruikt zogenaamde thermoplastische composietmaterialen (natuurlijke vezels of gerecyclede stof gecombineerd met biobased plastic) en kan dit heel sterk en lichtgewicht maken, zonder de oorspronkelijke zachtheid ervan te verliezen. 

Praktisch - Material Xperience 2018

  • Dinsdag, 13 maart: 10:30 – 18:30
  • Woensdag, 14 maart: 10:30 – 20:30
  • Donderdag, 15 maart: 10:30 – 17:30

Locatie: Ahoy Rotterdam 
Gratis toegang, vooraf aanmelden
Uitgebreid lezingenprogramma
Meer informatie: website Material Xperience