And the Oscar goes to MERK IK

Alexandra Calmero  dinsdag 20 februari 2018

MERK IK, Take 1 and Action!

Mijn ervaringen tijdens de draaidag voor de Docufilm: De maakbare mens. Persoonlijk vond ik het geweldig. Het was dan eindelijk zover: De opnames voor de Docu-flim: De maakbare mens van Mintfilm (oa de maker van de modedocu: We Margiella) Na een lange aanloop van financiering, productie en werving van kandidaten gingen we 2 februari eindelijk van start. Ondanks alle enthousiaste reacties viel het niet mee om deelnemers te vinden met het juiste profiel (met hulpvraag personal branding, niet bang voor de camera en beschikbaar)

En dat heb ik geweten, om goede redenen vielen mensen last minute af en heb ik nog t/m donderdag moeten scouten als een dolle via mijn netwerk. Maar uiteindelijk kwam daar het perfecte “A-team”uit: Jutta, Anne en Carola. Allen genomineerd voor een Oscar Best Personal Brand. Zeer bevlogen, getalenteerde en prettige vrouwen om mee te werken. En ze hadden meteen een enorme klik met elkaar. Dat is een hele fijne basis om samen het MERK IK traject te doorlopen.
 
8.00 aangekomen op locatie. Ik stond te trappelen en had echt zin om te beginnen. Kom maar op met die film dacht ik. Eigenlijk had ik verwacht dat op enig moment mijn zenuwen parten zouden gaan spelen. Maar geenszins, op de een of andere manier bleef de hele dag de rust over mij. Het voelde gewoon goed waar we mee bezig waren. Mede dankzij de integere en kundige crew die zich haast onzichtbaar maakte en ervoor zorgde dat we ons veilig voelde voor de camera. En in de flow bleven de hele dag. Nu lijkt het net alsof we aan het mediteren waren ha ha, nou echt niet we moesten echt vol aan de bak (zie ook programma onderstaand)
 
Er komt op zo’n dag zelf nog heel wat bij kijken voordat er überhaupt gefilmd wordt. De crew Menna Laura (Regie) Rosa (Productie) en David (Beeld en Geluid) hadden toch wel een half dagdeel nodig om het perfecte camerastandpunt, geluid, licht en decor te installeren. Ook genomineerd voor een Oscar in de categorie Best MERK IK Regie &Productie.

Na het verwelkomen van de cursisten en aanbrengen van de zender (ook een ervaring rijker en niet vergeten dat ie altijd aanstaat:-) gingen we van start gewoon alsof de camera er niet was. Okay ik geef toe de eerste 5-10 minuten lukte dat niet helemaal, maar daarna toch echt wel. Business as usual.

And the Oscar goes to MERK IK
Photography: Kim Buckard

We waren er deze dag dus niet alleen voor onze 15 minutes of fame. Er moest serieus gewerkt worden aan de ontwikkeling van ieder zijn MERK IK. De thema’s van deze dag waren: identiteit & zelfinzicht, strategie en concept. Het programma dat ik daarbij met Jutta, Anne en Carola heb doorlopen zag er als volgt uit:

 • Beeldende introductie en uitleg over merkidentiteit
 • Uitreiken gepersonaliseerde hand-outs (ieder exemplaar is uniek en door mij persoonlijk vormgegeven)
 • Presentatie Flavor & Favor huiswerkopdracht door de cursisten
 • Kernwaarden: Stap 1: discussiëren over en kiezen van kernwaarden. Stap 2 visualiseren van persoonlijke kernwaarden in beeld, kleur en collagevorm
 • Lunch (waaronder: zelfgemaakte oosterse venkelsoep, pittige omelet met zalm, wasabi, kruiden en lente-ui, verse munt en gemberthee
 • Beken je kleurprofieltest in motion
 • Uitwerken missie, visies, strategie en concept
 • Post-it: door middel van post-its opbouwende feedback geven op elkaars MERK IK
 • Catwalk: iedere cursist geeft een persoonlijke presentatie, het publiek geeft persoonlijk feedback d.m.v. een swot analyse
 • Afronding met Merk IK kadootje
 • Ook nieuwsgierig geworden en sta je te popelen om zonder camera aan de slag te gaan met jouw MERK IK kijk hier voor meer info en nieuwe data
   
  Het “A-team” en crew hebben de dag als zeer waardevol en leerzaam ervaren en zijn echt verder gekomen met hun MERK IK. Een van de reacties van Carola/Zilverzout:
  “Op een geweldig mooie plek heb ik een heel fijne cursusdag genoten. Het grappige is dat ik afgelopen donderdagochtend nog niet wist dat ik er vrijdagochtend zou zitten. De dag stikte van de magie. In de mooie ontmoetingen, in de creatieve zielsoefeningen, in de plek en in de liefdevol bereidde lunch. De synergie en harmonie van de energieën van de groep mensen daar aanwezig was ook magisch. Een warm bad”
   
  Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Graag breng ik tot slot nog graag mijn leerervaringen op deze dag onder woorden. Ik heb geleerd dat:

 • Mijn ontwikkelingsprogramma staat als een huis en ik daar zichtbaar trots op mag zijn
 • Ik daarop terug kan vallen, waardoor ik kan improviseren en natuurlijk mezelf kan zijn in mijn werk met de nodige spontaniteit en relativeringsvermogen (heel handig voor de camera)
 • Kennis pas kennis is als je die kunt delen en dat geldt voor meerdere dingen (inspiratie, inzicht, energie…)
 • Het te gek is om met mensen op dezelfde golflengte te werken.
 • In de loop der jaren ik een mooi netwerk heb opgebouwd met mensen die mij echt willen helpen en voor mij willen hollen en omgedraaid natuurlijk. Speciale dank aan Katja, Marie Gon, Cindy en Glancy, ook jullie zijn genomineerd voor een Oscar in de categorie best supporting act
 • Geen camera angst, je bent wie je bent en dat is goed genoeg.
 • Magic is believing in yourself, if you can do that you can make anything happen
  (Johann Wolfgang von Goethe)