POWERMASK - boek en expositie over de kracht van maskers

Hilde van Oostende  maandag 25 september 2017

In de expositie POWERMASK in het Wereldmuseum Rotterdam kijken we naar maskers door de ogen van gastcurator Walter van Beirendonck. Het boek bij de tentoonstelling geeft je een idee van wat je op de expositie mag verwachten én toont aan dat de rol van maskers nog niet is uitgespeeld.

POWERMASK wereldmuseum van beirendonk #masks #wereldmuseum #waltervanbeirendonck
Links: Maison Margiela, Artisanal, Lente/Zomer 2015 rechts: Liga:le-masker, Gogodala (cultuur), Golf van Papoea, Melanesië, Oceanië

Expositie: het masker van mythisch tot modern
Gastcurator van POWERMASK Walter van Beirendonck brengt in de expositie de verschillende werelden van het masker bij elkaar. Hij linkt maskers aan moderne kunst en Afrikaanse tradities; aan het bovennatuurlijke en rituelen, aan fashion, fetisj en meer.

Dat is ook te zien aan de inrichting van de tentoonstelling: remakes van historische museumvitrines en 20e eeuwse designmeubelen vormen het decor. Ook door de samenwerking met beeldend kunstenaars Brian Kenny, Coco Fronsac en Charles Fréger worden je de vele gezichten van maskers getoond. Elke kunstvorm neemt je mee naar een ander universum waarin het masker zijn eigen betekenis heeft. Een talisman of geestenbezweerder waar veel mysterie omheen hing in oude culturen, een onuitputtelijke bron van inspiratie voor fashion, en in de ontwerpen van Van Beirendonck zelf een manier om maatschappelijke onderwerpen aan te kaarten.

POWERMASKS expo rotterdam wereldmuseum #masks #exposition #waltervanbeirendonck #wereldmuseum #rotterdam #etnography
links: Coco Fronsac, C?est la fête, à Rotterdam au Wereldmuseum, 2017 rechts: Levi Napatalai, Kavat-masker, Baining (cultuur), Nieuw-Brittannië

POWERMASK wereldmuseum expositie maskers
links: Louise Bourgeois, Untitled, 2002 rechts: Dirk Van Saene, Herfst/Winter 2016?2017. Foto: Ronald Stoops

Boek: POWERMASK
Ook het boek bij de tenstoonstelling, POWERMASK - The Power Of Masks, weet te prikkelen. Het is zonder meer een kek boek voor op je koffietafel: prachtige plaatjes die stuk voor stuk inspireren. Maar neem vooral ook de tijd om te lezen.

Want naast dat het boek je een glimpse biedt van het werk van verschillende kunstenaars, komen diverse experts aan het woord, die ieder vanuit een eigen achtergrond de rol en functie van het masker observeert en verklaart, en ingaat op de huidige betekenis van maskers. Het gaat daarbij om identiteit en om de grenzen tussen traditie en vernieuwing, onthullen en verhullen, beschaving en wildheid. Het masker is een universele manier om mensen een identiteit te geven en ze te verbinden met hun gemeenschap en roots.

  • Het boek POWERMASK – The Power Of Masks is verkrijgbaar in de boekwinkel (ISBN 9789401443180) en uitgegeven door Lannoo

lannoo powermask// van-beirendonck // boek #book #masks #lannoo #vanbeirendonck
Cover book Powermask - The Power of Masks van uitgeverij Lannoo

Over Walter Van Beirendonck

Kaar Debo, de directeur van het Antwerpse Modemuseum, schrijft in het boek uitgebreid over Walter Van Beirendonck. Haar verhaal maakt duidelijk waarom juist hij de perfecte gastcurator is voor deze tentoonstelling: maskers en onderdelen of interpretaties daarvan spelen een essentiële rol in zijn ontwerpen, evenals andere etnische invloeden zoals kleurgebruik en prints.

powermask expositie - foto:Aad Hoogendoorn #powermasks #waltervanbeirendonck #wereldmuseum
foto: Aad Hoogendorn

In zijn werk vind je ook veel sciencefictionachtige figuren. Omdat Van Beirendonck verschillende werelden met elkaar verbindt heeft zijn werk vaak een vervreemdend effect, het zit vol met verborgen verhalen.

Ook is hij niet bang om statements te maken over maatschappelijke issues met zijn modecollecties. In zijn Herfst-Wintercollectie van 2015 Explicit Beauty verwerkte Van Beirendonck in het oog springende teksten als 'Stop terrorising our world' en 'An eye for an eye only ends up making the whole world blind'.

Voor de limited collectie Glödande voor Ikea (2016) koos hij een andere invalshoek. In de stoffen, papierwaren, tassen, vloerkleden en kussens spelen wezens de hoofdrol die ervan dromen om van deze wereld een betere plek te maken.

Meer weten? Kijk even op waltervanbeirendonck.com voor meer projecten en collecties, maar kom vooral zijn laatste werk bekijken in Rotterdam!

  • Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam
  • Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur
  • t/m 18 maart 2018

POWERMASK wereldmuseum van beirendonck expositie #masks #rotterdam #vanbeirendonck
links: maskers van het Dukduk genootschap, 1900-1907. Foto uit Richard Parkinsons boek, Dreißig Jahre in der Südsee, 1907. rechts: Tubuan-masker, Tolai (cultuur), Gazelle-schiereiland, Nieuw-Brittannië, Bismarck-archipel

Het gebruikte beeld is, tenzij anders aangegeven, afkomstig van het Wereldmuseum


Hilde van Oostende is redactie-assistent bij Stylink. "Tekst- en beeldredactie voor de interieur-, fashion-, lifestyle- en designbranche laten mijn hart sneller kloppen. Om hierin ervaring op te doen en mijn blik te verbreden, ben ik aangehaakt bij het redactieteam van Stylink.

De liefde voor taal kreeg ik met de paplepel ingegoten. De waardering voor bijzonder beeld ontwikkelde ik gaandeweg. Ik werkte jaren als communicatieprofessional. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Onlangs besloot ik mijn hart te volgen en nu specialiseer ik me. Ik volg diverse trainingen en opleidingen en doe praktijkervaring op bij Stylink. Meer over mijn achtergrond vind je op LinkedIN. Mijn motto: #enjoythelittlethings breng ik in beeld op Instagram met every day life-beelden.