10 Zuid Afrikaanse designers op Maison & Objet

Craftscurator  maandag 21 augustus 2017

Nieuwe product ranges 

Inventieve houten meubels die geïnspireerd zijn op de Afrikaanse natuur, prints op textiel die zijn afgeleid van lithografieën uit oude landbouwtijdschriften, en een opbergunit met een kloeke en kleurrijke print geïnspireerd op Zuid-Afrikaanse Ndebele patronen. Dit is een greep uit het aanbod van de 9 bedrijven (en éen nieuwkomer) die voor de tweede keer deelnemen aan de beurs. Design South Africa kun je vinden in hall 1 stand B79 op Maison & Objet van 8-12 September, 2017.

Irene Vermeulen van Craftscurator coacht een groep van 24 Zuid-Afrikaanse exporteurs bij het uitbouwen van hun business en het ontwikkelen van een productaanbod voor de Europese markt. Na een succesvolle deelname aan Maison & Objet in september vorig jaar, keert deze groep terug en toont hun nieuwe productcollecties aan importeurs, winkeliers en interieurarchitecten. Op Stylink alvast een voorproefje!

Meyer von Wielligh Whale Chair #whale #chair #africandesign #southafrica #design

↑ Meyer von Wielligh ↓

Meyer von Wielligh lamp #southafrica #africandesign #lamp #shade #wood #design

Meyer von Wielligh is de nieuwkomer van de groep. Zij zijn ontwerpers die hun meubels zelf produceren in hun fabriek, en in Zuid Afrika al grote bekendheid genieten. Zij vinden hun inspiratie in de Afrikaanse natuur, en vertalen de organische belijning en verfijnde details in een modern design-statement. De meubels zijn vernuftig uitgevoerd en gemaakt van de beste natuurlijke materialen. In Parijs tonen zijn een nieuwe serie stoelen met verschillende rugleuningen.


Evolution Product #textile #africandesign #southafrica #cushion #pattern #dessin #nature
Evolution Product

Evolution Product verrast steeds opnieuw met vondsten in archieven en musea. Dit keer wisten ze de hand te leggen op lithografieën uit Zuid Afrikaanse landbouwtijdschriften, die ze vertaalden naar textieldessins in eigentijdse kleuren. Hun kussenhoezen en wandpanelen kun je al vinden in boutique hotels en concept stores over de hele wereld; nu hoopt Evolution ook in Europa voet aan de grond te krijgen.

Furniture from South Africa by Saks Corner #sakscorner #africandesign #africa #southafrica #furniture #design #wood
Saks Corner

Meubelontwerper Dan Saks toonde vorig jaar al een assortiment bijzettafels met geometrische dessins in rake kleuren, nu gaat hij een stap verder door de patronen niet alleen uit te frezen, maar ook op te vullen met gekleurde kunsthars. Deze Ubuntu serie laat zien dat Scandinavische eenvoud prima combineert met moderne Afrikaanse patronen, texturen en kleurgebruik.

Skinny laMinx #southafrica #design #pattern #dessin #fabric #textile #africandesign

↑ Skinny laMinx ↓

Skinny laMinx #southafrica #design #pattern #dessin #fabric #textile #africandesign

Het nieuwe textielontwerp van Skinny laMinx, Roof Garden, is niet alleen een rake eigentijdse Afrikaanse print, het combineert ook goed met de indrukwekkende collectie textielprints die zij al langer in hun assortiment hebben. Inspiratie vindt ontwerper Heather Moore in mid century design, maar haar kleurstatement is typisch Afrikaans en daarom heel nieuw voor de EU markt. Alle producten worden ontworpen en geproduceerd in Kaapstad.

 


 

Vogel Homeware #design #southafrica #africandesign #johnvogel #wood
Vogel Homeware

John Vogel is al wereldberoemd in Zuid-Afrika. Zo ontwikkelde hij meubels voor het Silo Hotel, gevestigd boven Kaapstads nieuwste hotspot: het Zeitz Moca museum voor moderne kunst dat eind september haar deuren opent. Dat het eerste museum voor moderne kunst op Afrikaanse bodem zich vestigt in Kaapstad is geen toeval: de stad staat bekent om haar creatieve scene. Vogel Homeware wordt dan ook ontworpen en gemaakt in Kaapstad. Voor de Europese markt breidden zij hun lijn van haken en kapstokken geïnspireerd op Afrikaanse dieren uit. Net als een serie nieuwe tafels en krukken, valt deze lijn op door een heel eigen handschrift: strakke lijnen, die afgeleid zijn van complexe organische vormen. De meubels en accessoires worden gemaakt van verschillende soorten hout, waaronder Afrikaans Iroko.


Cowgirlblues // textile design from South Africa // #textile #naturaldye #southafrica #africandesign #color #throws
Cowgirlblues

Het allerzachtste mohair in de meest verrassende kleurschakeringen vind je in de collectie van Cowgirlblues. De producten van Cowgirlblues worden gebreid van mohair van Zuid Afrikaanse schapen. Zij verven al hun producten met de hand en gebruiken daarbij allerlei technieken: van shibori tot block printing. Ook brengen zij details aan door te borduren, stoppen en franjes of kwasten toe te voegen. Hun nieuwe collectie woontextiel wordt in Parijs gelanceerd.


De Steyl: design from South Africa // #africandesign #southafrica #design #furniture #shelving #wood #color
De Steyl

Het slimme modulaire opbergsysteem 2DO van De Steyl is nu ook verkrijgbaar in een kloeke en kleurrijke print geïnspireerd op Zuid Afrikaanse Ndebele patronen. De Steyl heeft een fris en modern handschrift, en produceert hun meubels zelf, gebruik makend van CNC technologie, afgewerkt met de hand door hun team van makers.


Indigi Designs // design from South Africa #fabric #textile #africandesign #pattern #color #dessin #Indig Designs
Indigi Designs

Indigi Designs vindt inspiratie in Afrikaanse textiel prints, en verwerkt ze in hun eigen collectie interieurstoffen. Het textiel wordt in Kaapstad gedrukt, en gebruikt in een brede range van tassen, laptop hoezen, kussens en accessoires. Een heel trendy en toegankelijk handschrift, met een herkenbare Afrikaanse touch.


Beloved Beadwork // jewelry and accessories from South Africa #beads #beadwork #accessories #africandesign #southafrica #jewelry #color
Beloved Beadwork

De kleurstellingen van Beloved Beadwork zijn al duizelingwekkend, maar wacht tot je de vernuftige vormen van deze serie sieraden ziet. Sommige van deze handgemaakte showpieces kun je aan een ketting om je nek dragen, maar een grotere variant leent zich ook als object in het interieur.


De tien Zuid-Afrikaanse bedrijven kun je vinden op Maison & Objet in Parijs van 8-12 September 2017, in hal 1 stand B79. In deze stand, mogelijk gemaakt door CBI, vind je ook exporteurs uit Indonesië, Bangladesh, Kenia, Tanzania en Uganda. Mocht je de beurs niet bezoeken, en toch meer willen weten over Zuid Afrikaanse leveranciers en hun aanbod, neem dan contact op met Irene.

En als je toch in Parijs bent... wist je dat Stylink samen met Cultuur en Retail een Museum Retail Tour houdt in Parijs en een trendlezing organiseert op M&O

Irene Vermeulen is Craftscurator. Zij werkt met exporteurs van handgemaakt en duurzaam design aan productontwikkeling. Aan Europese importeurs en retailers geeft zij advies over marktontwikkelingen, assortimenten en leveranciers. Meer daarover op Craftscurator.com, waar je ook een Engelstalige versie van dit artikel vindt.