CAD patronen tekenen in Adobe Illustrator

Designersupport  woensdag 14 juni 2017

In de mode-industrie worden styletekeningen met Adobe Illustrator getekend. Voor de software om CAD-patronen te tekenen bestaat geen marktstandaard. Maar waarom zou je patronen niet óók gewoon in Illustrator tekenen?

CAD patroontekenen in illustrator #pattern #fashiondesign #illustrator #CAD #course #cursus #designersupport

Er zitten nogal wat nadelen aan CAD-programma's. Ze zijn duur, ontoegankelijk, ingewikkeld en alléén voor Windows. Je moet daarnaast een tweede tekenprogramma beheersen en wisselen tussen de programma's. Digitale CAD bestanden zijn bovendien afgeschermd waardoor ze niet gemakkelijk uit te wisselen zijn met andere programma's. Ook kun je vaak niet kiezen met welk type plotter je wilt printen.

Waarom zou je niet gewoon de patronen in Adobe Illustrator tekenen? Designersupport heeft hier onderzoek naar gedaan en lesmateriaal ontwikkeld. Het is een andere benadering, maar je bereikt dezelfde doelen in hetzelfde tijdsbestek:

 • Werk op ware grootte
 • Teken nieuwe modellen
 • Pas bestaande modellen aan
 • Leg zomen en naden aan
 • Maak een stofoplegging
 • Maak graderingen
 • Plot op ware grootte op elk type plotter

Doelgroepen

Wij hebben niet de illusie om de confectie-industrie in het Midden-Oosten te veranderen. Wij zijn er wel van overtuigd dat er sectoren zijn die profiteren van het tekenen van patronen met Adobe Illustrator.

Zelfstandig ontwerpers
Zelfstandig ontwerpers hebben vanwege de hoge kosten en omdat zij meestal op een Mac werken geen toegang tot de traditionele CAD programma's. Met Adobe Illustrator kan een ontwerper óók digitaal patronen tekenen. Sterker nog, door het in Illustrator te doen zijn de patronen ook uit te wisselen met alle andere documenten waar de ontwerper in werkt.

Confectie-bedrijven
Er zijn kleding producenten die zelf hun patronen als PDF naar de fabrikant toesturen. Ook in dat geval biedt Illustrator uitkomst.

Scholen
Vanwege het grote aantal gebruikers kunnen scholen giga bedragen aan licentiekosten besparen. Studenten hoeven nog maar één digitaal programma te leren en krijgen de mogelijkheid om op hun eigen computers te werken.

De voordelen op een rijtje

 • Beheers maar één tekenprogramma
 • Geen dubbele software kosten
 • Geen servicecontracten
 • Gemakkelijk uitwisselbare documenten
 • Werk op Mac en / of Windows
 • Iedereen kan de patronen openen (PDF)
 • Print PDF in de copyshop

Prijzen bedrijven

Jaarlicentie
Bedrijven kunnen een jaarlicentie afnemen op designersupport.nl om toegang te krijgen tot de online tutorials. De medewerkers kunnen tijdens dit jaar online tutorials volgen en ook online vragen stellen. De prijs voor de jaarlicentie op designersupport.nl is afhankelijk van het aantal medewerkers dat gebruik maakt van de software. Bij het afnemen van live training wordt er een flinke korting op de jaarlicentie gegeven.

Live training
Naast deze jaarlicentie kan optioneel een live training worden geboekt die wordt gegeven door Marina van den Tweel. Marina is expert in CAD patroontekenen en heeft haar eigen patronen servicebureau. Voor een live 'in company' training vraagt designersupport een vaste dagprijs van € 900,- ex btw plus reiskosten. Aan deze training kunnen maximaal zes stylisten deelnemen. Meestal wordt er een training van twee dagen geboekt.

 • Voor informatie en boekingen, neem contact op met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

Prijzen scholen

Jaarlicentie
Wanneer een school een jaarlicentie afneemt op designersupport.nl, dan ontvangt elke docent een eigen account. Voor alle studenten van die school wordt één gezamenlijke login account verstrekt. Docenten kunnen via online tickets vragen aan Designersupport stellen en kunnen overal in de wereld inloggen, studenten kunnen géén tickets aanmaken en alleen op school inloggen. Studenten kunnen wél tegelijkertijd in de klas gebruik maken van dezelfde account. Online lessen zijn ook te printen om mee te nemen naar huis. Per school wordt er voor een jaarlicentie inclusief CAD patroontekenen met Adobe Illustrator een bedrag van € 2499,- ex btw gevraagd.

Live training
Wanneer scholen een 'in school' live training boeken vraagt designersupport een vaste dagprijs van € 900,- ex BTW en reiskosten. Er kunnen maximaal zes docenten deelnemen. Meestal wordt er een training van twee dagen geboekt.

 • Voor informatie en boekingen, neem contact op met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Prijzen ZZP'ers

Boek je onze tweedaagse classroom training? Dan ontvang je een jaarlicentie op designersupport.nl cadeau. De eerst volgende tweedaagse classroom CAD training vindt plaats in Amsterdam op 07 en 14 september 2017. De kosten voor de training zijn € 845,69 inclusief btw. Je docent is Marina van den Tweel, expert in patroontekenen met een eigen patronen servicebureau.


Wat designersupport.nl nog meer te bieden heeft:

 • Platte technische tekeningen (styletekenen, Adobe Illustrator)
 • Artworks en Dessins (Adobe Illustrator en Photoshop)
 • Ruiten en strepen (Plaiddesigner)

Trainingen voor deze disciplines worden gegeven door Onno Rijpstra. Onno is twintig jaar actief in de mode-branche als ontwerper en consultant en heeft ontworpen voor grote merken als Vivienne Westwood, O'Neill, McGregor en vele andere merken.

Designersupport krijgt op Springest.nl een gemiddeld cijfer van 9.3 van haar klanten!