Mannenmode - de trends voor 2017-2018

CBStyling  zondag 11 juni 2017

Wat dragen de mannen komende winter? Fashion- en prognose stylist Christel Benning brengt de catwalktrends onder in vier stijlen die - zelfs als ze futuristisch zijn - allemaal teruggrijpen op het verleden.

Sherlock Holmes

Mens fashion tends - sherlock holmes stylink trends aw 2017-2018 #fashion #men #2018
Armani, straatfotografie Milaan Fashionweek, rechts boven via pinterest, vrijstaand beeld: Etro, quote via pinterest van Sir Arthur Conon Doyle.

Ontdekkingsreizen in het hier en naar het verleden zijn key onderwerpen voor deze trend. Ontwerpen op de catwalk zijn of geïnspireerd op de detectiveverhalen van Sir Arthur Conan Doyle of bieden een inkijkje in de researchwereld van de Beagle op Antarctica.

Modellen lijken zo weggelopen te zijn uit het Londen van de laat 19e eeuw met hun capes, knickerbockers en kilts in tweed of schotse ruit; vaak aangevuld met een bijzonder accessoire als een mof om de handen in de verbergen of een hoed of pet à la Sherlock Holmes.

De moderne variant is veelal in outdoor- of zelfs combatstyle . Veel bont als materiaalkeuze, maar m.n. de bloemenprints op de op het leger geïnspireerde pakken van Moschino, inclusief baretten, spreken tot de verbeelding.

Mr. Darcy

mr.Darcy stylink trends aw 2017-2018 Mens fashion tends - #fashion #men #mensfashion #2018 #trends
Etro AW 2017/18, interieur via pinterest, vrijstaand beeld Dolce & Gabbana, beeld rechts Ann Demeulemeester

Mannentrends zijn net als die van de dames onderhavig aan de tijdsgeest. Op straat tijdens de fashionweek in Milaan worden drie zeer gesoigneerde jonge heren gefotografeerd om hun uitgesproken "dandy"uitstraling. De tijd van macho- en metromannen is voorbij en - zoals ik al zei in mijn prognose voor zomer 2016 - ook de hipster is op zijn retour.

Designers uit alle windstreken laten zich inspireren door klassieke voorbeelden. Hoge kragen, pandjesjassen en strikken uit de boeken van Emily Brönte domineren de catwalk. Stoffen zijn rijk: kant, gobelin en jacquard worden veelvuldig gebruikt. Pakken en jassen zijn klassiek van snit; de Victoriaans aandoende silhouetten lichaamsvolgend.

Kleuren als poederroze en grijs zijn vrouwelijk en zacht met als tegenhanger zwart en wit.

Dr. Spock

Mens fashion tends - dr spock stylink trends aw 2017-2018 #fashion #mensfashion #trends #2018
Cedric Charlier AW 2017/18, Etro catwalk, Emporio Armani, vrijstaand beeld Kenzo, rechtsonder Marni catwalk achtergrond.

Het heelal is een blijvende inspiratiebron voor allerlei creatieve uitingsvormen. Op tv verschijnt binnenkort het programma "Andre Kuipers zoekt contact"; bij designers op modegebied blijkt het interesse voor de ruimte en het heelal uit het materiaalgebruik en de silhouetten die zo uit de serie Star Trek (uit de jaren 60) gelopen zouden kunnen zijn.

Pakken zijn veelal van gewatteerd materiaal gemaakt of zijn, zoals bij Kenzo, van neopreen. Kleuren en stoffen zijn glanzend en iriserend. Blauwtinten en paars voeren de boventoon. De setting van de show? Kijk naar die van Etro. Een compleet maanlandschap is op de achtergrond geprojecteerd en de catwalk van Marni laat de kijker in psychedelische sferen de collectie ondergaan.

Starsky & Hutch

Mens fashion tends - starsky and hutch stylink trends aw 2017-2018 #fashion #mensfashion #trends #2018
Prada AW 2017/18, linksboven: archiefbeeld Starsky & Hutch, rechtsboven vintage Adidas sneakers, vrijstaand beeld Fendi, interieurbeeld via pinterest

Was de wereld nog maar zo onschuldig als in de tijd waarin boeven werden gevangen door Charlies Angels en Starsky & Hutch. Ontwerpers kiezen duidelijk voor een revival van deze tijd; althans zeker voor de look and feel van de kleding uit de jaren '80.

Brede schouders, double breasted colberts en vooral de keuze voor bomberjacks, al dan niet met teddybontkragen vallen op in deze trend. Suede, denim en leer zijn veel gebruikte materialen. De kleurpaletten zijn afgeleid van de seventies en eighties, het silhouet is aangesloten of oversized en breed, met name bij de schouders. 

Over Christel Benning
Christel Benning is de eigenaar van CBStyling, een styling- en adviesbureau dat zich bezig houdt met prognosestyling voor vakbladen, conceptontwikkeling voor merken en labels, fotostyling voor commerciële en redactionele opdrachtgevers en stylingadviezen aan opdrachtgevers in de zakelijke markt. Daarnaast doceert zij aan Artemis in Amsterdam en geeft ze workshops en cursussen aan startende creatieve professionals en studenten die toelating willen doen voor een academie. Voor Stylink schrijft ze over mode: trends, collecties, materialen, kleuren, dessins en styling. www.cb-styling.nl