Earth Matters - expositie Lidewij Edelkoort in Textielmuseum

Stylink.Studio  maandag 15 mei 2017

Tot en met 26 november is in het Tilburgse Textielmuseum de tentoonstelling Earth Matters te zien. Earth Matters gaat over wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde; ontwikkelingen die van groot belang zijn voor design, wetenschap en bedrijfsleven. De expositie is samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano. 

earth matters // forrest wool // #sustainability #textile #innovation #edelkoort
Forrest Wool van Tamara Orjola

Experimenten en studies
Aan de hand van de vier thema's (zie hieronder) krijg je een beter begrip van duurzame cycli en materiaalstudies. De tentoonstelling toont experimenten - van mode tot design - die bijdragen aan een duurzamer productieproces, zowel op kleine als op grote schaal. Alle projecten zetten aan tot nadenken over de oorsprong van materiaal en het makersproces, niet alleen door middel van innovatie, maar vooral door de herontdekking en -waardering van ambachten en lokaal geproduceerde producten. 

Dosa temple blessings // textile coloring with flowers // #reuse #flowers #textile #sustainability #edelkoort #earthmatters
Bij een Hindoe-tempel in Mumbai werd per dag zo'n 500 kilogram bloemen weggegooid om plaats te maken voor nieuwe verse bloemen. Dosa gebruikt de bloemen om textiel te kleuren

Geactualiseerde tentoonstelling
Earth Matters werd eerder gepresenteerd in Stockholm. Voor het TextielMuseum is het concept geactualiseerd en zijn nieuwe projecten geselecteerd.

Seminar met Lidewij Edelkoort
Op 10 juni zijn er twee seminars met Lidewij Edelkoort over hoe kunstenaars en designers nieuwe manieren verkennen om hun producten op een duurzame manier vorm te geven en te produceren. Het eerste seminar is al volgeboekt; enige snelheid is geboden dus. 

  • Datum: zaterdag 10 juni 2017
  • Tijd: 15:00 tot 16:00
  • Prijs: € 40,00 (€ 30,00 voor Vrienden van het Museum en studenten), inclusief entree TextielMuseum
  • Bestel je ticket

1. Stil staan bij de oorsprong

De herkomst van een vezel, de naam van de maker en het gezicht achter de fabrieksarbeider zijn van wezenlijk belang om de identiteit van een object te begrijpen en de ziel ervan te onthullen. Zoals mensen steeds vaker willen weten waar hun eten vandaag komt, zo onderzoeken designers meer en meer de unieke aspecten van dieren en planten. Een nieuwe generatie designers verdiept zicht in de roots en de rijke historie van de aarde en gaat soms zelfs terug naar het begin der tijden.

Tamara Orjola: Forest Wool #material #textile #sustainability #pine #forrest #edelkoort #earthmatters #exhibition
Als naaldbomen worden gekapt blijft zo'n 20 tot 30 van de boom over: de naalden. Die naalden hadden geen bestemming, totdat Tamara Orjola besloot ze om te zetten in textiel

2. Ingrediënten verzamelen

Zoals jagers-verzamelaars op zoek waren naar voedsel, zo jagen ecologisch bewuste ontwerpers op organische ingrediënten. Ze creëren een kleurrijke taal, geschikt voor groenere tijden. Ze laten ons zien hoe het maakproces van producten excessieve vervuiling kan tegengaan. Een aantal van hen onderzoekt de eigenschappen van planten. Hedendaagse plantkundigen catalogiseren deze eigenschappen en verbinden de maatschappij en natuur opnieuw met elkaar. Milieuvriendelijkheid en levensonderhoud zijn verweven, zeker als het de oceaan betreft.

Floris Wubben #bolt #vases #ceramics #clay #epoxy #floriswubben #dutchdesign #material #experiment
Geperste vazen van Studio Floris Wubben; onderzoek naar eigenschappen en gedrag van materialen in een extrusie machine.

3. Materialen heruitvinden

Materiaal is dé boodschap in de hedendaagse ontwerpwereld. Ontwerpers zoeken zowel high- als lowtech manieren om de elementen waarmee ze werken te herontdekken en tegelijkertijd verbonden te blijven met de aarde. Samengesteld uit afval, of opnieuw gevormd door natuurlijke en synthetische ingrediënten. Gerecycled en gereïncarneerd om textuur en kleur nieuw leven in te blazen.

spider silk // bolt threads // #innovation #textile #yarn #silk #spiders #sustainability
Bolt Threads maakt textiel van de vezels van spinrag. Deze 'spider silk' is licht van gewicht, ademend en duurzamer dan de meeste andere textielsoorten.

4. Duurzame productie

Designers streven naar een duurzamer productieproces; ze maken ons bewust van de vervuilende manier waarop textiel vandaag de dag wordt gemaakt. Zo min mogelijk gebruik van water en chemicaliën, efficiënt omgaan met energie en lokaal produceren zijn hun uitgangspunten. Gerecycled en upcycled materiaal staan centraal, de huisnijverheid wordt nieuw leven ingeblazen en oude technieken worden gebruikt om innovatieve bedrijfjes op te richten.

Magnetic shoes // Jolan van der Wiel & Iris van Herpen #material #experiment #shoes #magnetismMagnetische schoenen - samenwerking tussen Jolan van der Wiel en Iris van Herpen

Op 'Earth Matters' is werk te zien van de volgende designers en kunstenaars:
Ananas Anam (ES), Marjan Van Aubel (NL), Alix Bizet (FR), Bolt Threads (US), Fernando & Humberto Campana (BR), Nacho Carbonell (ES), Dosa (US), Piet Hein Eek (NL), Kiki Van Eijk (NL), Fisher Found (US), India Flint (AU), Formafantasma (IT), Friends Of Light (US), Nina Gautier (CH), Golden Joinery (NL), Aly De Groot (AU), Nienke Hoogvliet (NL), Marléne Huissoud (NL), Interface (UsS), Markus Kayser (DE), Dirk Vander Kooij (NL), Tomáš Gabzdil Libertíny (SK), Julia Lohmann (DE), Kukka (NL), Christien Meindertsma (NL), Sanne Muiser (NL), Tamara Orjola (LV), Sarmīte Poļakova (LV), Diana Scherer (NL), Thomas Straub (DE), Salem Van Der Swaagh (DE), Suzanne Tick (US), Thomas Vailly & Laura Lynn Jansen (NL), Sanne Visser (NL), Birgitta De Vos (NL), Jolan Van Der Wiel (NL), The Willow Group (IS), Floris Wubben (NL)  

Praktisch
Earth Matters is van 10 juni tot en met 26 november te zien in het TextielMuseum in Tilburg.

sanne-muiser-tactile-corpuscles #sannemuiser #tactile #textile #skin #fur #notfur #experiment
Sanne Muiser maakt zeer tactiele mode- en interieurstoffen door natuurlijke materialen te vervilten en te combineren met latex.