Nieuws in het kort: het Resumé

Anna Borsboom  vrijdag 21 april 2017

Sharing zonder uitbuiting: het kan!

Sharing zonder uitbuiting: het kan! #share

Arm en rijk, boeren en buitenlui, mens en milieu: iedereen zou beter worden van de sharing economy met gebruik van internetplatformen. Dat bleek helaas niet zo te werken. In de praktijk leidde de deeleconomie tot extreem kapitalisme: verregaande concentratie van macht en winst, en uitbuiting van 'vrijwilligers' die functioneren als de onbeschermde werknemers van nieuwe techgiganten. Dat kan en moet anders, zegt David Langley. Hij ziet kansen voor ethisch verantwoorde digitale platform-coöperatieven. 


The Museum of Failure showcases

museum of failure #innovation #failure

Een mobiel apparaat alleen om mee te twitteren? Een pen speciaal alleen voor dames? Ideeën die de plank volledig mis slaan maar waar je veel van kunt leren. Het Museum of Failure in Zweden opent op 7 juni a.s. 


Meebewegen in product en media

Mode labels moeten mee bewegen in zowel product als media. #fashion #digitalarea

De enige constante is verandering en het tempo is moordend. Hoe spelen modelabels in op de continue veranderende content? The Impression interviewt fashion agencies over hoe zij zichzelf en hun strategieën voortdurend aanpassen. 


Tweede leven voor V&D 

Social shoppen geeft V&D tweede leven #socialshoppen

Een app! Wow, V&D gaat nu écht mee met de tijd. Je nieuwe outfit bij elkaar shoppen aan de hand van tips van vrienden, dat is het idee (dat volledig leunt op Polyvore dat meer dan 10 jaar geleden het levenslicht zag). Frendz start met een kleine vijftig partners waarvan de artikelen direct in de app gekocht kunnen worden.


Mode-sty: Bescheiden mode kan ook sexy zijn

Bescheiden mode kan ook sexy zijn #fashionunited

'Niet alleen bescheiden mode bieden maar ook vrouwen verenigen,' dat is de missie van Amerikaanse modemerk Mode-sty. Het idee daarvoor ontstond omdat er weinig aanbod was van stijlvolle 'modest' kleding. Hun klanten: vrouwen van allerlei achtergronden; van moslim tot mormoon tot vrouwen die overgevoelig zijn voor zonlicht.


Dessinontwerp! Twee cursussen in mei

Dessinontwerp #dessin

Textilice biedt in mei twee cursussen dessinontwerp aan, eentje voor mensen die graag werken met Illustrator en eentje voor de Photoshop-diehards. 


Groente uit zee

Zeewier als groente van de toekomst #zeewier #groente #duurzaam

Staatssecretaris Van Dam gaf in Scheveningen het startschot voor het innovatieprogramma ‘Seaweed for Food and Feed’. Een investering in duurzame teelt van zeewier die geschikt is om te eten.


Voor noodgevallen: origami uit de automaat

Origami machine maakt Japan trots #origami #japan #vendingmachine

Een origami-automaat, wie kan nog zonder? De machine biedt een breed scala van prachtig gevouwen origami-ontwerpen die nu elk moment van de dag tot je beschikking staan.


McGregor: een doodsstrijd van vijf jaar

In 2011 was McGregor nog miljoenen waard, in 2016 ging het bedrijf failliet en een maand later werd er weer een doorstart gemaakt met - jawel - dezelfde aandeelhouders. Hoe noemden we dat ook alweer?