Ontwerpwedstrijd: koninklijke tas

redactie  vrijdag 08 juli 2016

De Joke Veeze Foundation organiseert voor de tweede keer een wedstrijd voor nieuw talent op het gebied van modevormgeving en modestyling. Dit jaar is het thema: 'Ontwerp een Koninklijke tas'. De Joke Veeze Award 2016 zal worden uitgereikt aan de ontwerper van de meest verrassende tas en is een samenwerking met Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam.

Met recht een Royal Bag #accessories #deer #peacock #leather #handbag #chique

Modeprijs
De modeprijs is een initiatief van de Joke Veeze Foundation en kent een jaarlijks wisselende invulling: fotografie, styling, ontwerp of blogging. Dit jaar is de wedstrijd gericht op nieuw ontwerptalent, zoals studenten aan (kunst)academies en recent (2-3 jaar) afgestudeerden. De ontwerpwedstrijd wordt internationaal uitgezet.

Aan de Joke Veeze Award 2016 is een hoofdprijs verbonden van € 5.000,- en een publieksprijs van € 2.000,-. 

Voor het ontwerp gelden de volgende criteria:

 • Het ontwerp is vernieuwend en innovatief
 • Het ontwerp is functioneel en draagbaar
 • Het ontwerp is ambachtelijk
 • Het ontwerp is trendsettend, de nieuwe ‘must have’
 • Het ontwerp oogt koninklijk, desnoods met een knipoog
 • De materiaalkeuze voor de tas is vrij
 • De inzending moet worden voorzien van een motivatie van maximaal 300 woorden, eventueel aangevuld met ontwerpschetsen/materiaalstalen en een cv.

De jury bestaat uit:

 • Sigrid Ivo, directeur Tassenmuseum Hendrikje, voorzitter van de jury
 • Sarah Bailey (senior accessories designer Karl Lagerfeld)
 • Frans Ankoné, stylist
 • Martijn Nekoui, oprichter en creatief directeur MOAM Amsterdam
 • Cor Schrama, voorzitter Joke Veeze Foundation

Inschrijving voor de wedstrijd vindt plaats door je aan te melden op de website van de Joke Veeze Foundation: inschrijving / registration. Je vindt daar ook een verdere toelichting op de procedure.

De uiterlijke inzendtermijn is maandag 29 augustus 2016. De prijsuitreiking voor het winnende ontwerp en de publieksprijs vinden plaats op zondag 15 januari 2017 om 16.00 uur.

Expositie Royal Bags
Tassenmuseum Hendrikje bestaat in 2016 twintig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt in oktober een bijzondere tentoonstelling geopend: Royal Bags, waarbij spraakmakende tassen van Europese koningshuizen worden getoond. 

De Joke Veeze Foundation vindt de jubileumtentoonstelling een uitgelezen moment om de Joke Veeze Award dit jaar beschikbaar te stellen voor een spectaculair ontwerp van een Koninklijke tas, temeer daar Joke Veeze, oud-directeur van Akademie Vogue, een fervent tassenliefhebber was.

Vak- en publieksjury
Tegelijkertijd met de tentoonstelling wordt in het museum een aparte expositie gehouden met de meest interessante ontwerpen van de wedstrijd, waaruit ook het publiek zijn favoriet kan kiezen. De tassen van de twee winnaars zullen in de vaste collectie van het museum worden opgenomen. 

Joke Veeze Foundation
Joke Veeze was 25 jaar lang de bevlogen directeur van Akademie Vogue te Amsterdam. Na haar overlijden in 2013 is in haar naam een stichting opgericht die ten doel heeft getalenteerde studenten op het gebied van modevormgeving en modestyling te ondersteunen. De Joke Veeze Foundation wil dit bereiken door jaarlijks onder meer een modeprijs en masterclass te organiseren.

Royal bag in gold and silver #accessories #handbag #gold #silver