Zeewier: voer voor designers

More than Mayo  woensdag 06 april 2016

In de Aziatische keuken is zeewier al eeuwen dagelijkse kost. Vooral Japanners eten het volop. Ze gebruiken het in soep, bij sushi, in crackers of zoutjes; er gaat geen dag voorbij zonder een hap zeewier. Niet voor niets: het bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamines, mineralen, eiwitten en zelfs een deel voedingsvezel. Of het door het eten van zeewier komt dat Japanners als gezonder worden bestempeld dan wij westerlingen, durf ik niet te beweren. Maar feit is dat het goede eigenschappen voor ons welzijn heeft en het een lekker en veelzijdig product is.

Groente uit de zee - zeewier op je bord! #seaweed #food Groenten uit zee – Bron: diewertje.com

Jaar van het wier
2016 lijkt het jaar van het zeewier te worden. Er wordt volop geëxperimenteerd met het kweken van zeewier in onze eigen Noordzee. Volgens Marcel Schuttelaar, voorzitter van Stichting Noordzeeboerderij, gaat de ontwikkeling van zeewierteelt in 2016 het kantelpunt voorbij en wordt de zee steeds meer een bron van smakelijk voedsel voor onze toekomst. En het blijkt: chefs experimenteren steeds vaker met zeewier in de keuken. De Dutch Weed Burger is op steeds meer plekken verkrijgbaar. En magazine delicious. tipt zeewier als foodtrend van 2016.

Dutch Weed Burger #seaweed #seavegetables #foodDutch Weed Burger - Bron: rosalieruardy.nl

Uitdagende missie
Mooie ontwikkelingen, want zeewier is echt een heerlijk product, bomvol goede eigenschappen. Bovendien groeit het in zee, daar hebben we zoveel van en we gebruiken nu vooral het schaarse land waarop we ook nog zelf moeten leven. Toch zijn we er nog niet, want met de huidige schaalgrootte blijft het kunnen leveren van zeewier en een constante kwaliteit ervan een uitdaging, aldus Kees Boender van Your Well. En: ervan uitgaande dat we de productie voldoende kunnen opschalen, gaat Nederland het product dan ook daadwerkelijk gebruiken? Dát is de echte uitdaging. En fooddesigners kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Zeegroenten installatie Katja Gruijters #seaweed #seavegetables #foodZeegroenten installatie Katja Gruijters – Bron: katjagruijters.nl

Voedsel van de toekomst
In de afgelopen jaren heeft een aantal pionierende fooddesigners zich al bezig gehouden met zeewier. Katja Gruijters bijvoorbeeld zette al in 2010 een zeegroenten-installatie neer in het Stedelijk Museum, om een andere kijk op groenten te presenteren. Mariëlle Bordewijk verkende zeewierproducten die in het buitenland geproduceerd worden, om zo Nederlandse producenten te inspireren. Een paar jaar geleden werd er ook tijdens het World Food Festival aandacht besteed aan zeewier als voedsel voor de toekomst. Net als bij tentoonstelling Foodtopia in Museum Boerhaave, verleden jaar.

Tentoonstelling Foodtopia #seaweed #seavegetables #foodTentoonstelling Foodtopia – Bron: tinker.nl

Zeewier op het menu?
De toekomst is nú, dacht ik, en ik ontwikkelde een concept om Nederlands zeewier in de markt te zetten. Dat was toch nog iets te vroeg, zo bleek. Tegelijk zijn inmiddels een aantal foodinnovators opgestaan die producten ontwikkelen, waarin zeewier een hoofdrol speelt. Seamore en Pit Foodconcepts maken bijvoorbeeld zilte zeewierpasta. Sinds december vorig jaar heb je een goede reden om de keuken in te duiken. In het boek 'Groente uit zee', vind je volop informatie en inspiratie om zelf met zeewier aan de slag te gaan. Hopelijk ontwikkelt de zeewierteelt in de Noordzee zich voorspoedig. Het is tijd voor zeewier op ons menu!

Zeewier op het menu? #seaweed #seavegetables #foodNoord Zeewier, concept voor Nederlandse markt – Bron: morethanmayo.com

Groenten uit zee #seaweed #seavegetables #foodGroenten uit zee – Bron: diewertje.com


Over More than Mayo
Ria Geraets-Heijen is conceptdesigner en eigenaar van More than Mayo foodconcepts. Ze gebruikt food als ontwerpmateriaal en communicatiemiddel. Met creatieve en inspirerende foodconcepten helpt ze je je ideeën te verspreiden, je verhaal te vertellen of je boodschap te communiceren. Voeding voor je lichaam én geest!

www.morethanmayo.com
twitter
| instagram | pinterest