Milaan 2016: what to see, what to do (and where to eat)

redactie  vrijdag 25 maart 2016

Je weet het: in april bevindt de designhemel zich in Milaan. De jaarlijkse Salone del Mobile met alle randprogrammering en satellietbeurzen is zo groot geworden dat je de kans loopt als een kip zonder kop door de stad te sjokken en de echte pareltjes te missen. Wij verzamelden tips en aanbevelingen van zowel doorgewinterde Milaan-gangers als newbies, van kritische beschouwers én first-time exposanten. Op basis van hun aanbevelingen stel je gemakkelijk je eigen gids samen. Enjoy! 

Poke stools by Kyuhyung Cho // #milano #salone #design
"poke stools" ontwerp van Kyuhyung Cho

meteen naar de tips van


Craftscurator: Danish design, Copenhagen Ceramics

Craftscurator Irene Vermeulen speurt vooral naar handmade design in Milaan. Haar tip is om naast een flinke dosis Dutch design ook Deense presentaties te gaan bekijken op de expositie MINDCRAFT16, ontworpen en gecureerd door designduo GamFratesi. MINDCRAFT16 laat werk zien van 17 toonaangevende designers uit Denemarken, onder wie meubelontwerper Cecilie Manz, fashion designer Henrik Vibskov en keramiste Marianne Krumbach, die alledaagse objecten bijzonder maakt door ze uit te vergroten of hun imperfecties te tonen. Irene bezocht onlangs in Kopenhagen onder meer haar keramiekstudio.

Sla in Milaan ook de expositie van Copenhagen Ceramics niet over, waarin 7 keramiekkunstenaars hun expressieve werk tonen. Bente Skjottgaard experimenteert met dikke lagen glazuur, Steen Ipsen werkt met grote volumes. In de werkplaats van Marianne Nielsen zag Irene hoe de producten tot stand komen. De vormen, geinspireerd op de natuur, worden eerst uit papier geknipt. Vervolgens wordt een prototype gemaakt, die wordt gebruikt om een mal te vervaardigen. De glazuren waarmee de objecten worden afgewerkt zijn het resultaat van vele mengsels en proeven. 

Danish Design // Marianne Krombach // Cecile Manz // #mindcraft #danishdesign #ceramics #furniture #design
Danish Design: Marianne Krumbach, Cecile Manz


Monique Tieleman: historie & traditie in actuele setting

Before Design: Classic
In de 800 m2 van pavilion 15 F15/H18 vind je - in een op een klassieke Palladianistische villa geënt concept - een serie kamers gevuld met multimedia en zintuigprikkelende installaties. Alle kamers hebben een ander thema en leiden naar het centrale deel van de expositie, een innovatief theater dat geïnspireerd is op het klassieke Teatro Olympico van Sabbioneta. 'Before Design: Classic' wordt ook gepresenteerd als short film dat het verhaal van 'the Classic' vertelt die verschillende periodes kon overlegen zonder aan actualiteit in te boeten.

ROOMS. Novel living concepts
Na een stop van 20 jaar vindt tijdens Salone 2016 opnieuw de Triennale di Milano plaats. Centraal in deze expositie staat het onderzoek naar urgente maatschappelijke issues vanuit interieurarchitectuur. 'ROOMS. Novel living concepts' laat elf kamers zien die zijn ontworpen door evenveel gerenommeerde architecten, onder wie Umberto Riva en Alessandro Mendini. De filosoof Cataluccio verwoordt 'de philosophy of stanze' (de filosofie van kamers) aan de hand van verschillende boeken, onder andere uit 'The Unbearable Lightness of Being' van Milan Kundera, 'The Fold: Leibniz and the Baroque' van Gilles Deleuze en nog negen andere klassiekers.

10 potteries + 4 centuries in Arita, Japan = 2016/
Het Japanse keramiekmerk Arita heeft een eeuwenoude historie. Een aantal jaar geleden vulde het Nederlandse ontwerpduo Scholten & Baijings deze geschiedenis aan met een door hen ontworpen servies. Aansluitend hierop voerden Scholten & Baijings samen met Japans ontwerper Teruhiro Yanagihara de creatieve directie van de internationale ontwerpopdracht 2016/. Hiervoor gaven 16 ontwerpers uit Europa, Amerika en Japan opnieuw vorm aan het ambachtelijke Arita-porselein uit de 17e eeuw. De Nederlandse inbreng komt van Kirstie van Noort, Christien Meindertsma en Studio Wieki Somers. 2016/ is te bezoek in het Brera district op Via Delle Erbe 2.
Voor wie de presentatie van Arita niet in Milaan kan zien: de ontwerpen zijn aansluitend op de Salone te zien in het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum.  

Before design: classic // salone del mobile // milano 2016
Before design: classic

Footprints of 16 collections by 10 potteries from Arita #scholtensbaijiens
Footprints of 16 collections by 10 potteries from Arita


Marie-Gon: inspiratie en experimenten, mooie winkels en good food

Ik neem altijd uitgebreid de tijd voor de Salone. Niet alleen omdat er zoveel te zien is, maar vooral omdat ik het met meer aandacht tot me wil laten komen. Ik bezoek een kleine dag de Salone zelf, met als hoogtepunt Satellite: jonge ontwerpers, net van school, met vaak waanzinnig mooie ontwerpen. Dit deel is echt wat experimenteler en daardoor erg inspirerend. Natuurlijk komen dan de design-hallen erachteraan waar de grote bekende merken staan. Niet te missen is Spazio Rosanna Orlandi: als je er voor het eerst komt raak je haast betoverd door de fijne ‘easy’ sfeer die daar hangt. Trek hier echt een half dagje voor uit, liefst in de middag, zodat je einde middag nog een kleine ‘happyhour’ kunt meepikken (zie foto's). Nog een bijzondere tip is Corso Como10. Werkelijk een van de mooiste winkels die ik ooit heb bezocht. Als je Tortona bezoekt: loop zeker even een stukje door naar Linteloo: altijd een verrassende presentatie!

Dit jaar laat ik me graag verassen door ‘Masterly’ The Dutch in Milano, het internationale broertje van de jaarlijkse beurs "Meesterlijk", met een focus op ambacht en design. Nog niet overtuigd dat een bezoek aan Milaan echt de moeite waard is? Doe het dan in ieder geval voor de Italian Food! Have fun!

Haal het beste uit je bezoen aan Milaan! Tips van @mariegon #milan2016 #milan #salone #design


Carin Frijters: retail, innovatie en exposities

De Salone is een belangrijke bron van inspiratie die je als creatief - maar ook als innovatieve retailer - niet mag missen. Voor mij smelten in Milaan retail, innovatie en de kracht van expositie naadloos samen. Daaruit ontstaan weer frisse ideeën voor projecten in Nederland. Ik bezoek beslist de expositie van retailer COS, die dit jaar voor de vijfde keer in Milaan zijn visie op architectuur, design en ruimtegebruik laat zien.

Dit jaar gaat de Japanse architect Sou Fujimoto voor COS aan de slag met een 'forest of light' installatie in het oude Cinema Arti theater in het centrum van Milaan. Het lichtbos bestaat uit ontelbare lichtkegels die uit het plafond komen. De lichten pulseren en veranderen continu; bezoekers gaan daarmee een interactie aan en kunnen pauzeren op een van de meubels die in de ruimte geplaatst worden. De verlichting is als het ware een vorm van architectuur die fashion verbindt met ruimte.

Daarnaast organiseren wij zelf natuurlijk de Retail Inspiratie Tour op vrijdag 15 april. Stel zelf je programma samen en laat je inspireren!

Forest of Light by Sou Fujimoto for COS // Milan 2016 // #architecture #light #retail #salone2016


Anuschka Odau (Hipaholic): klein & bijzonder

Dit jaar ga ik voor de eerste keer naar Milaan en naar Salone di Milano. Ik wil de exposities in de stad bezoeken. Deze zijn kleinschaliger dan de expo in de grote beursgebouwen en zo krijg ik een indruk van de stad en de mooie lokaties. Op mijn lijstje staan:

Spazio Rosanna Orlandi
Ik ben heel nieuwsgierig naar de galerie van de Italiaanse stijlkoningin Rosanna Orlandi! De galerie is een villa van 3 etages met een mooie binnentuin. Het staat vol met kunst, gadgets, meubels en woonaccessoires. Het lijkt me geweldig om te zien wat Rosanna Orlandi heeft samengesteld op deze bijzondere lokatie!  

Ventura Lambrate 
Ik breng natuurlijk ook een bezoek Ventura Lambrate. Dit zijn exposities op een oud industrieterrein in de wijk Lambrate van oa internationale ontwerpers, labels en galeries, een enorme diversiteit van gevestigde ontwerpers en jonge talenten.

Bar Luce
Als liefhebber van interieurdesign móet ik een bezoek brengen aan Bar Luce. De bar is ontworpen door regisseur Wes Anderson, bekend van films als The Royal Tenenbaums en The Grand Budapest Hotel, en gevestigd in kunst- en cultuurcentrum Fondazione Prada. In deze bar waan je je op een filmset in de jaren 50 - 60 met zijn kleurgebruik en interieur design.

Verder wil ik mij laten verrassen door de stad, de sfeer, het eten en meer!

Bar Luce, Milan // design: Wes Anderson // tip van @hipaholic voor #salone2016


Ellen Haeser: weg van de massaproductie

In deze tijd van overvloed aan betekenisloze producten ben ik op zoek naar het andere; het antwoord op dit "waardeloze". Op zoek dus naar producten die gemaakt zijn met aandacht en tot stand komen met een doordacht doel voor ogen. Producten met een verhaal, gemaakt met ambacht en innovatie. De beurs Masterly, the Dutch in Milano, is om al die redenen een aanrader.

125 ontwerpers en bedrijven uit Nederland presenteren in een indrukwekkend Palazzo (om de hoek van de Duomo) prachtige, tijdloze producten waar gevoel en waarde van af spatten. Studio Haeser neemt ook deel aan Masterly: ik presenteer daar ons merk World of Charisma. We maken onder andere bedrukte zijden shawls, maar onze ontwerpen kunnen ook toegepast worden in interieurs - bijvoorbeeld als wanddecoratie en op de vloer.   

Ik wil ook graag ontwerpbureau Edward van Vliet aanraden die een prominente presentatie heeft op Masterly, met meubels, lampen, tapijten en wanddecoratie.Edward van Vliet is met zijn consistent prachtige werk terecht een zeer succesvol label! 

Beautiful silk shawls by World of Charisma // Ellen Haeser Silk shawl by World of Charisma

Edward van Vliet, room of origins // Masterly, the Dutch in Milano // #dutchdesign #edwardvanvlietEdward van Vliet presenteert Room of Origins


Anna Borsboom: context en communicatie

In Milaan kijk ik zoals altijd: niet zozeer naar producten zelf, maar naar hoe producten worden gepresenteerd. De twee niet te missen tentoonstellingen - Ventura Lambrate en Masterly - zijn vooral door hun locaties al totaal verschillend. Masterly presenteert Dutch Design in een poepsjiek neorenaissance paleis met ingelegde houten vloeren, marmeren deuren, fluwelen wandbespanningen en gouden ornamenten; de exposities van Ventura Lambrate vinden plaats in verlaten fabriekspanden en garages. 

"The Young Ones", de jaarlijkse expositie van aanstormend talent op Ventura Lambrate, wordt dit jaar vormgegeven door de kleurentovenaars van Studio IJM, dat vloeren, wanden van textiel en sokkels ontwierp zodat de jonge ontwerpers eenvoudig hun werk kunnen tonen. IJM ontwikkelde daarvoor tactiele stylingelementen die zowel een eenheid creëren als individuele deelnemers goed tot hun recht laten komen. Masterly wordt vormgegeven door Maarten Spruyt en Tsur Reshef; de organisatie, curatie en art direction is in handen van Nicole Uniquole

Van Moooi verwachten we natuurlijk ook een spectaculaire presentatie. Dit jaar presenteert het Moooi 22 nieuwe ontwerpen - waaronder tapijten - in een oude ballroom, opgeluisterd met foto's van de Britse fotograaf Rebecca Bathory. Het thema van dit jaar: 'Rebellious Harmony'.

Ontwerp van Studio IJM voor Ventura Lambrate expositie the Young Ones // #milano2016 #milaan #dutchdesign #exhibition #floorplan
Floorplan voor expo The Young Ones op Ventura Lambrate door Studio IJM

stoeltjes door Bo Reudler voor JSPR, te zien bij Masterly #dutchdesign #chairs #masterly

Stoeltjes door Bo Reudler voor JSPR, te zien bij Masterly

Moooi @ Salone del Mobile 2016 #design #dutchdesign #moooi #salone #milan
Moooi in Milaan


Irma Borgsteede: exposeren, kijken en lekker eten!

Dé must see dit jaar is natuurlijk het Nederlandse paviljoen 'Masterly – the Dutch in Milano'. Ook omdat ik daar zelf exposeer met &by natuurlijk, waarin ik samenwerk met tassenontwerpster Dorrith de Beer! We laten drie verschillende innovatieve modellen zien, waarin jassen en tassen met elkaar verweven zijn. 

Zelf geinspireerd door moderne architectuur en gefascineerd door constructie is voor ons de 'Forest of Light-installatie een absolute 'must-see'. In het Cinema Arti een oud theater in het centrum van de stad heeft de architect Sou Fujimoto voor COS een lichtinstallatie ontwerpen, waarin je de verbinding tussen design, architectuur en mode kunt ervaren.

Als afsluiting van Milaan hebben we iemands 'geheime adresje' doorgekregen: Boccondivino, een wijnbar waar je ook fantastisch kunt eten... Het maakt niet uit of je hier een glas of hele fles drinkt; bij elk gang wordt er weer een andere wijn geserveerd, en bij je buurman staat weer een totaal andere fles :) 

&by, dutch fashion at Salone del Mobile
&by door Irma Borgsteede en Dorrith de Beer


Iris Havekes: grote namen en kleine ontwerpers

Voor mijn interieurklanten ga ik zeker naar de Salone del Mobile zelf. Ik bezoek alleen de design merken zoals Vitra, Moroso, Diesel, de Scandinavische merken & Tradition; bekende Italiaanse merken zoals MDFItalia en B&B Italia én de verlichtingsmerken als Foscarini en Flos. Je hebt zo een goed overzicht wat over een paar maanden in de winkels te vinden is. Toch belangrijk in ons vak!

Naast de beurs bezoek ik natuurlijk ook in de stad de wijken Zona Tortona, Lambrate en Brere. 
Piet Boon en Linteloo, MOOOI en Leff, alle in het Zona Tortona district zijn een bezoekje waard. Daarnaast wil ik zeker een dag uittrekken voor Lambrate, met oa Envisions, met het werk van Sanne Schuurman. Envisions laat niet het eindproduct zien, maar juist het proces. Vergeet ook de wijk Brera niet, vorig jaar was daar een heel mooie expo bij Louis Vuitton te zien.

Verder laat ik me graag ook verrassen - het is onmogelijk om alles zien. Vraag ook gewoon aan mensen die je tegenkomt of zij tips hebben, of kijk op mijn instagramfeed voor de laatste updates. Zo kom je op de leukste plekken!

Sanne Schuurman // Colour Magazine - Nendo // Manga chair #design #milan16Sanne Schuurman, Colour Magazine // Nendo, Manga chair


Praktisch: maps & apps

  • Official app Salone del Mobile (app) 
  • Ventura Lambrate plattegrond en floorplan (pdf)
  • Tortona Design Week (app)
  • Fiets huren bij BikeMe 
  • Public transport ATM (basisinfo)
  • OV planner Milaan
  • aanvullingen welkom: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Naar de tips van