De kleurtrends van 2016: moodboards en paletten

redactie  dinsdag 01 december 2015

Ontwikkelingen in kleur volgens Stylink professionals

Het wordt een traditie! Voor de derde keer op een rij geven Stylink professionals hun visie op de kleurtrends van 2016. Via schitterende moodboards met beelden uit interieur, mode, kunst, architectuur en natuur laten zij de kleuren, kleurcombinaties, contrasten en materialen zien die we in 2016 kunnen verwachten.

Stylink colour trends 2016 - Irene van Vliet #colour #trends credits: kunst, Chris Fennell Manitou; mode, Suk-Hyun; murals van Matt Austin

Bekijk de kleuren van:


  Colourstudio / Woven Wonders - Irene van Vliet

Coral Folklore
De basisinspiratie is het boek Art Forms in Nature van Ernst Haeckel; deze inspiratiebron loopt naadloos over in de kunstwerken van Kustaa Saksi. In dit kleurthema zijn koraalrood en indigoblauw geaccentueerd met zilvergrijs.

Stylink colour trends 2016 - Irene van Vliet #colour #trends
credits: Marimekko - Jurk Valentino, Fotografie; Erik Madigan Heck voor Harpers Bazaar - Art forms by nature van Ernst Haeckel

Ocean Love
De koraalblauwe kleuren van onder en boven de oceaan gecombineerd met warm oranje vormen een prachtig water-kleurenbeeld die, met zijn reflectie en transparantie, gradaties zijn van koraalblauw, turquoise en mandarijn oranje.

Stylink colour trends 2016 - Irene van Vliet #colour #trends
credits: Reef works.co.uk - Blauwe jurk; fotografie Gustavo Marx - Koraal; fotografie Felix Salazar

Pink Anemone
Dit kleurthema is geïnspireerd op zeeanemonen en fossiele vormen op poederachtige structuren. Het beeld is nostalgisch en poëtisch. Materialen zijn zacht, luchtig en licht. De kleuren zijn flamingo roze, mahonie bruin, saffraan oranje met een basis van pastel poedertinten.

Stylink colour trends 2016 - Irene van Vliet #colour #trends
credits: Seaweed Art door Aki Matsumoto - Jurk van Valentino Resort 2016 - 3-D fabrics van Mika Barr - Fire coral, fotografie TxAlleKat

Yellow Lantern
China in vroegere tijden waar zijden jacquard geweven stoffen, gouden prints en gele lantaarns de inspiratie vormen voor het kleurpalet met hoofdkleur oker, goud en zonnig geel in combinatie met vergrijsd lila, wengé bruin en Chinees lakrood. De nadruk ligt op de verfijning van materiaal, techniek en ambacht.

Stylink colour trends 2016 - Irene van Vliet #colour #trends
credits: kunst, Chris Fennell Manitou; mode, Suk-Hyun; murals van Matt Austin

Over Colourstudio / Woven Wonders - Irene van Vliet
Irene is textielontwerpster en gespecialiseerd in geweven stoffen voor mode en interieur. Ze ontwerpt voor haar eigen label Woven Wonders, Home Couture, jacquard geweven wandkleden en plaids en ontwerpt exclusieve prints op zijden en wollen sjaals. De natuur is haar belangrijkste inspiratiebron.

websites: www.colourstudio.nl, www.wovenwonders.nl
op Stylink: www.stylink.nl/colourstudio-woven-wonders


  Marie-Gon

Stylink colour trends 2016 - Marie-Gon Vos #colour #trends

Over Marie-Gon Vos
Marie-Gon werkt als interieurstylist voor particuliere en zakelijke klanten en heeft daarnaast veel ervaring als woonredacteur en -stylist bij diverse woonbladen en andere media.

website: www.marie-gon.com
op Stylink: www.stylink.nl/marie-gon


  Monique Tieleman

Prime Nation
Primaire kleuren in het interieur in een strakke vormgeving worden versterkt door goudkleurige en roze elementen. In fashion gecombineerd met zwart in fringes, tartan en patches.

Stylink colour trends 2016 - Monique Tieleman #colour #trends
V.l.n.r. Marc Jacobs via Vogue, Pressure Space via Dazed Digital, Dulux, Shiro Kuramata via The Inspiration Provider en Anglo Mania / Vivienne Westwood.

Natural Transition
Patronen worden gevormd door de natuurlijke toepassing van kleuringen en materialen.

Stylink colour trends 2016 - Monique Tieleman #colour #trends
V.l.n.r. Heather Kemensky by Txema Yeste for Numéro China, via The Leo Is all in the Mind, Photographer Andrey Yakovlev, via Mineraliety.com, Anne Dokter for IDEAT.

Sweet Contradiction
Zachte en glimmende materialen in iets vergrijsde pastelkleuren worden afgewisseld met strakke grafische lijnen.

Stylink colour trends 2016 - Monique Tieleman #colour #trends
V.l.n.r.: Pastel Art, Dulux, Maison Margiela via Vogue, Bostwon Modern Vintage, Color of the Day by Thomas Vailly.

Over No22 - Monique Tieleman
Monique Tieleman is interieur- en foodstylist, promoter en professioneel blogger. Voor interieurs, producten en events vertaalt zij wensen en verhalen naar beeld voor online gebruik. Ze is freelance redacteur van Stylink; artikelen, beeldreportages en on the spot verslag van evenementen.

website: www.moniquetieleman.com
op Stylink: www.stylink.nl/no22


  buro zuyver - Hanneke Verschuren

De kleur goudgeel kom je overal op straat tegen. Onlangs was ik in Londen en kwam ik deze deuren tegen en de prachtige tekeningen van Fiona Hawthorne over het leven op Portobelloroad in de zomer. Geel maakt je vrolijk, geeft je energie en is warm, en combineert mooi met groen, grijs en roodtinten. De glazen flessen in deze kleuren spotte ik in de Conran shop, de stof is van Paul Smith voor Kvadrat. De kussens zijn van Est-1966 by Chantal Keizer seen at Raadhuisstraat 3.

Stylink colour trends 2016 - Hanneke Verschuren #colour #trends

Over buro zuyver - Hanneke Verschuren
Hanneke Verschuren is keurmerkstylist; het mixen van stijlen en kleur zowel voor de zakelijke als de particuliere markt is haar kracht. Buro zuyver is sterk in het vinden van praktische oplossingen en maakt een samenhangend geheel met verschillende stijlen en de juiste kleuraccenten. Dit jaar opende zij Raadhuisstraat 3; een store met een mix aan bijzondere woonaccessoires, een prachtige collectie stoffen, exclusief behang en wisselend werk van diverse kunstenaars en ontwerpers.

websites: www.burozuyver.com & www.raadhuisstraat3.com
op Stylink: www.stylink.nl/buro-zuyver


  PURE styling - Heidi Willems

Met mijn stylingbureau PURE styling combineer ik mijn werk als fotostylist, retailstylist en interieurontwerper. Het is in mijn vak belangrijk de laatste trends op het gebied van vorm, kleur en materiaal te volgen. Ook maak ik trend-moodboards in opdracht voor diverse retailformules. Ik visualiseerde twee van de kleurtrends die ik zie voor 2016.

Stylink colour trends 2016 - Heidi Willems #colour #trends
credits v.l.n.r. en v.b.n.b.: wimpers plumes-feathers.tumblr.com, eigen beeld van Piet Boon showroom Milaan, vlinder curingthegrave.tumblr.com, jurk van Marianne Kemp via focus-damnit.tumblr.com, Ebullience studiosybrandy.nl, Yellow Window door Celine Chamberlain op tumblr, houten plaid elisastrozyk.de, sfeerbeeld colourfutures.com

New neutrals
Als reactie op de kleurexplosie van de afgelopen jaren ga je nu nieuwe neutrale paletten zien, in Milaan zag ik dit al veel. Verrassende kleurcombinaties van diverse warme en koele neutralen. Hier heb ik de Flexa trendkleur ochre gold toegevoegd als pittig maar warm accent in een rustig palet.

Stylink colour trends 2016 - Heidi Willems #colour #trends
credits v.l.n.r. en v.b.n.b.: watercolour patroon via aeronaves.tumblr.com, bomen blissfulblog.com, theultralynx.com, Mei Yuan Gui via excercisedestyle.tumblr.com, druppels via loveit.com.hk, oog katisque.tumbr.com, Guinevere van Seenus door Paolo Roversi via thefashionography.com, bliksem via huffingtonpost.co.uk

Forest blues
Bij jonge ontwerpers zie je duidelijk dat velen zich laten inspireren door de natuur. Als je goed om je heen kijkt, zie je ook dat meer mensen de natuur opzoeken; rust en ruimte zijn belangrijk in onze hectische maatschappij. Deze ingetogen kleurtrend gaat hierover: verschillende vergrijsde blauwen en blauwgroenen vormen een uitgebalanceerd, mysterieus geheel.

Over PURE styling - Heidi Willems
Heidi Willems is keurmerkstylist; je kunt bij haar bureau PURE styling terecht voor fotostyling, winkelstyling, interieur- en kleuradvies, concept styling en event styling.

website: www.purestyling.nl
op Stylink: www.stylink.nl/pure-styling


  Feltgood - Ellen van der Wiel

Who is not afraid of red, yellow and blue...
De kleurkeuze en het kleurgebruik van mensen wordt sterk beïnvloed door de economische situatie. In tijden van crises en recessie is er behoefte aan neutrale kleuren, maar als mensen weer meer vertrouwen hebben of willen hebben, komen de primaire, heldere kleuren als rood, geel en blauw terug in beeld. Zie het kleurgebruik in de jaren twintig (de Stijl) en vijftig (interieur) in de vorige eeuw na de beide wereldoorlogen. Nu na de laatste recessie het licht weer lijkt te gaan schijnen, signaleer ik ook als trend voor 2016 een (her)waardering van de primaire kleuren rood, geel en blauw. We hebben behoefte ons met deze kleuren te omringen en dat heeft alles te maken met waar de kleuren voor staan en hoe ze ons beïnvloeden.

Stylink colour trends 2016 - Ellen van der Wiel #colour #trends

Light my fire: rood in al haar gradaties is in opmars omdat we in actie willen komen
Element: vuur
Kleuren: vermiljoen, koraal, oranjerood, bordeaux
Trefwoorden: gepeperd, veerkrachtig, moedig, energievol, stimulerend
Vormgeving: gelaagdheid en warmte, veren en draden

Stylink colour trends 2016 - Ellen van der Wiel #colour #trends

Good day sunshine: geel in vele tonen is op ons netvlies omdat we positief willen denken
Element: zon
Kleuren: okergoud, cognac, kaki, zandgeel, honinggeel
Trefwoorden: optimistisch, nieuwsgierig, veelzijdig, flexibel, vrolijk
Vormgeving: zacht en aaibaar, rond en vloeiend

Stylink colour trends 2016 - Ellen van der Wiel #colour #trends

Mr blue sky: blauw in menig schakering wordt belangrijk omdat we ruimte willen ervaren
Element: water
Kleuren: kobaltblauw, indigo, hemelsblauw, ultramarijn
Trefwoorden: ruimtelijk, rustgevend, helder, luchtig
Vormgeving: glas en transparantie, nerven en lijnenspel

Alle foto's gemaakt door Ellen van der Wiel op verschillende locaties

Over Ellen van der Wiel -  Feltgood
Ellen van der Wiel ontwerpt en maakt (licht-)viltschilderijen van zelfgeproduceerd vilt. Ze schildert met wol. Kleurovergangen, natuurvormen en ritmische lijnen zijn uitgangspunten voor haar design. Voor het artikel over trends 2016 heeft zij vanuit haar eigen fotoarchief drie kleurcollages samengesteld die voor haar een inspiratie zullen vormen voor haar dessins in vilt in 2016.

website: www.feltgood.nl
op Stylink: www.stylink.nl/feltgood-by-ellen-van-der-wiel


  Woonschrift - Petra van Breda

Ik zie duality:

  • in kleur, want blauw en geel staan tegenover elkaar...
  • in het terugkijken in de geschiedenis en vooruitkijken naar de toekomst...
  • in het uit willen drukken in beelden of toch willen kiezen van woorden...
  • in donker of licht, moeten we toch nog meer de natuur volgen.....
  • in het in structuur of in chaos willen denken...

Het is nog moeilijk om een duidelijke beslissing te nemen, want alles heeft zijn voors en tegens. Maar er is wel meer openheid, vertrouwen en tijd om af en toe echt te genieten. Laten we dit dan maar goed gaan doen in 2016 met het okergoud van de zon en de glitters van koper én goud!

Stylink colour trends 2016 - Petra van Breda #colour #trends

Stylink colour trends 2016 - Petra van Breda #colour #trends credits: kleur blauw Flexa T9.26.2; lamp barefoot van Leitmotiv en wandklok tiktak van Zuiver via eyoba.nl; aluminium poster via imprzzd.com; stoel, koperen mandje en kralenketting via karwei.nl

Over Woonschrift - Petra van Breda
Petra geeft interieuradvies en interieurworkshops; ze heeft een professionele kijk op indeling en kleur en geeft concrete adviezen. Ze heeft een papieren schrift gecreëerd waarmee je zelf een interieurplan kunt maken. Woonschrift is haar interieurblog met praktische tips en inspiratie over kleur en interieur, waar je thuis direct mee aan de slag kunt.

website: www.woonschrift.nl
op Stylink: www.stylink.nl/huisraadazo


  C-More - Iris Havekes

"Everyday is gold"
De trend kleuren, of eigenlijk materialen, van 2016 waar je echt niet omheen kunt zijn goud (of messing) en marmer. Het bijzondere aan deze luxe kleuren en materialen is dat ze worden toegepast op alledaagse en gewone voorwerpen. Goud bestek of wc papier, marmeren surfplanken en voorraadpotten. Een soort "15 minutes of fame" voor gebruiksvoorwerpen. Omdat elke dag bijzonder is!

Stylink colour trends 2016 - Iris Havekes #colour #trends bronnen vlnr en vbnb: alux.com, t-h-i-n-g-s.com, weylandts.co.za, calicowallpaper.com, anthropologie.com, remodelista.com

"Fragile Black is the new black"
Zwart is zeer aanwezig de komende periode, naast andere donkere kleuren. Maar het nieuwe zwart is kwetsbaar, transparant en fragiel. Het laat een gevoelige kant en openheid zien. Toegepast in borduursels, opengewerkt textiel, kleurverloop en transparante lagen.

Stylink colour trends 2016 - Iris Havekes #colour #trends bronnen vlnr en vbnb: happyinteriorblog.com, dezeen.com, furorbrillante.blogspot.ca, allposters.com, nhuduong.tictail.com, ffffound.com, trendhunter.com, lifeonsundays.com

"The world of gems"
De mooie binnenkant in het keiharde omhulsel. De ziel van de steen. Het is luxe, krachtig, bijzonder, kleurrijk, contrastrijk en waardevol. Tijdens Maison et Objet Parijs afgelopen september kon je er niet omheen. Marmer, edelstenen, kristal enz enz. Life's little luxury.

Stylink colour trends 2016 - Iris Havekes #colour #trends bronnen vlnr en vbnb: craftscurator.com, imgur.com, blog.littlepaperplanes.com, moonlightrainbow.tumblr.com, designlimitededition.com, bron onbekend, axandapple.blogspot.sg

Over C-More - Iris Havekes
Iris Havekes is interieurontwerper, -stylist en -adviseur en specialist op het gebied van design, trends en kleur. Ze werkt voor particuliere en zakelijke opdrachtgevers zoals de Woonbeurs en Karwei en geeft interieurworkshops en -cursussen. De inspiratie die zij opdoet voor haar opdrachten deelt ze in haar blog.

blog: http://www.interieuradviesblog.nl/
op Stylink: www.stylink.nl/c-more-interieur-en-concept


Meer kleurtrends op Stylink

Dank jullie wel Monique Tieleman, Marie-Gon Vos, Heidi Willems, Ellen van der Wiel, Iris Havekes, Hanneke Verschuren, Petra van Breda en Irene van Vliet voor de prach-ti-ge bijdrages!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren