Beeldjagers: bizar & obsessief beeld in online museum

redactie  vrijdag 23 oktober 2015

Onbedoelde zelfportretten van mensen die hun spiegel verkopen op Marktplaats, een geheim archief van de Rijksluchtvaartdienst, koekjes die een thuiszorgmedewerker geserveerd krijgt bij de koffie. Iedereen kan vanaf nu zijn foto- of videocollectie uploaden naar Beeldjagers.org, een online museum gewijd aan persoonlijke beeldverzamelingen. De website is een initiatief van MOTI (Museum of the Image) in samenwerking met De Volkskrant, naar een concept van internetcurator en media-ondernemer Dagan Cohen.
 


wilt u een koekje bij de koffie? #beeldjagers #cookie #koekjeKoekje bij de koffie - Peter Hermanides

Het verzamelen van beelden is niet langer voorbehouden aan musea; door internet en social media is het gemeengoed geworden. Talloze mensen delen hun beeldcollecties op Facebook, Pinterest of Tumblr. Vaak zijn "zomaar" mooie of grappige beelden (katten! selfies!) maar er zitten zeker ook opmerkelijke collecties tussen - of themaverzamelingen die aan het obsessieve grenzen. Dat zijn precies de verzamelingen waarnaar de curatoren van Beeldjagers op zoek zijn.
 

karpermeisjeskarpermeisjes - Niek Oudenaerd


Dag van de beeldverzamelaar

Het online museum komt voort uit het evenement Beeldjager: dag van de beeldverzamelaar dat de initiatiefnemers in 2014 met veel succes organiseerden in Breda. Tijdens het evenement vertelden een twintigtal bevlogen verzamelaars over hun persoonlijke beeldcollectie. Een vakjury selecteerde deze beeldjagers uit meer dan 300 inzenders. Cohen: "Uit de hoeveelheid en kwaliteit van de inzendingen blijkt dat beeldverzamelen een culturele uitingsvorm is die een eigen platform verdient".


wereldreizigersUm die Welt - Johan van den Tol


Iedereen mag uploaden

De Beeldjagers website telt bij de opening ruim vijftig bijzondere beeldcollecties van kunstenaars, ontwerpers, fotografen en andere fanatieke beeldverzamelaars. Iedereen kan zijn/haar beeldverzameling uploaden. De mooiste, grappigste en meest opmerkelijke series zijn niet alleen online te zien, maar ook bij het Beeldjagers-evenement dat gepland staat voor begin 2016.
 


www.beeldjagers.org

Meisje met octopus. WAAROM?
Octopus - Monica Oldenburg

herbestratings-ongelukjesHerbestratingsongelukjes- Kees Jan Sloff