Dutch Design Week komt op stoom

No22  maandag 19 oktober 2015

Tips en must-sees

Dutch Design Week is begonnen! De eerste awards zijn vergeven en alle social media stromen vol met foto's, favorieten en vers gespot talent. We lichten nog een aantal locaties en exposities uit. 

ddw3

Phillips Stadion
Het PSV-stadion is voor de gelegenheid omgetoverd tot fashionwalhalla. Met reden, want de expositie Performing Advancers gaat over de menselijke drang tot prestatie en innovatie die prestaties bevordert. Modebelofte selecteerde werk van recent afgestudeerde ontwerpers uit binnen- en buitenland. 

Hierna is het makkelijk de weg oversteken naar het TAC! 

ddw1

Stroomhuis - 't Eindje 1
In de kelder van het Stroomhuis vindt de reünie plaats van een expositie 10 jaar geleden. Maarten Baas, Joost van Bleiswijk, Kiki van Eijk, Graham Hollick, Kranen/Gille, Tomáš Libertíny, Lucas & Lucas en Marc Mulders presenteren: London Calling Part 2The Reunion. Design en kunst geïnspireerd op de esthetiek, muziek en mentaliteit van de punkperiode.

Smalle Haven
Niet de locatie met de meeste exposities maar zeker één om niet te vergeten! Door een misverstand staat ze niet op de beschikbare kaart maar ze zijn er helemaal klaar voor om je te ontvangen. Hier vind je namelijk de nieuwe collectie 'De kleuren van de Oosterschelde' van Studio Nienke Hoogvliet in samenwerking met Xandra van der Eijk, Made by Rain van Aliki van der Kruijs en Lotte de Raadt met haar speciaal ontwikkelde keramiek techniek. Shoppen doe je bij het label I Wait Here.

Oosterschelde1

Vestdijk
Op de Vestdijk vind je de Schellensfabriek en het VDMA-complex. Hier vind je onder andere Bri-co-lage van Jo Meesters. Dit project onderzoekt de mogelijkheden om ambachten te herwaarderen en een duurzame plaats te geven in de Sociale Economie.

Complex Hallenweg
De ateliers van onder andere Vij5 en Jeroen Wand aan de Hallenweg zijn weer open voor bezoek. Bij Hal2 presenteren ze dit jaar naast diverse ontwerpers ook hun eigen collectie tapijten! Om de hoek van de Hallenweg vind je de kerk op de Bergmannstraat.

ddw5

Dit is het thuis van AtelierNL die hier al 8 jaar samen met een aantal anderen hun werkplaats hebben. Helaas staat de locatie ter discussie en zijn zij een crowdfunding gestart om hun studiokerk veilig te stellen. De muur van de kerk hangt vol met tegeltjes gemaakt van over de jaren heen verzamelde klei uit allerlei windstreken in Nederland. Deze tegeltjes zijn te koop en dragen bij aan de crowdfundingactie. Meer info vind je op de Facebookpagina van AtelierNL. Naast de actie zie je hier ook de presentatie van hun nieuwe project Earth Paint. Je kan zelfs meedoen met workshops Verven met Aarde (wel even van tevoren opgeven).

ddw4

Strijp-S

Veemgebouw
Het is eigenlijk niet te missen als je op Strijp-S bent. Het Veemgebouw is verbouwd en vanaf 17 oktober is de Eindhovense markthal onder de naam Vershal aan het proefdraaien. Verder vind je hier diverse interessante exposities waaronder Lenneke Wispelwey met haar nieuwe collectie Garden Galore. Ook vind je hier In No Particular Order van het Stimuleringsfonds en op de 8e verdieping Playing Life van Transnatural Art&Design, de tentoonstelling waar kunstenaars en designers de mogelijkheden presenteren die vele nieuwe manieren van het werken met levend materiaal opleveren.

ddw f4961980c53d1558dbe8399409f04bc0d 1

Broeinest
Werkplek, werkplaats en stalenbieb. Broeinest is de flexibele ontmoetingsplaats voor (interieur)architecten en creatieve makers. Tijdens DDW presenteert Baars & Bloemhoff het project Transitions waarin zij de ontwerpers De Intuïtiefabriek, Lex Pott, Visser & Meijwaard, OS ∆ OOS, Studio Mieke Meijer en Michiel Martens hebben gevraagd om op basis van haar interieurmaterialen een product te ontwerpen. Verder zijn alle faciliteiten vrij toegankelijk; het is zeker interessant om eens de stalenbieb met 2000 verschillende materialen te bekijken.

In het programma op DDW.nl vind je alle evenementen en exposities op andere locaties. Natuurlijk zijn de vertrouwde adressen als Piet Hein Eek, Sectie-C, Witte Dame, Kazerne en Ducth Invertuals ook weer te bezoeken. meer aanraders