Trends en ontwikkelingen in food

More than Mayo  maandag 12 oktober 2015

Ik ben onwijs geïnteresseerd in foodtrends en -ontwikkelingen. Eten en drinken is namelijk zo essentieel dat ontwikkelingen hierin bepalend zijn voor hoe wij leven en denken. Food is onze basis. Daarom bezocht ik TrendXchange met thema 'Food Future', een initiatief van Trend Tablet. Tijdens deze tweede editie in Amsterdam, hield Cecile Poignant een enthousiast verhaal over 4 foodtrends voor onze toekomst.

The Bread Exchange photo by Shantanu Starick #food #trends #foodtrendsThe Bread Exchange photo by Shantanu Starick

1. ROOTS: aandacht voor lokaal eten, zelf koken, slow cooking, bewust eten, respect voor de natuur en oude technieken zoals inmaken en fermenteren. Deze ontwikkeling heeft een aards gevoel, ongepolijst en imperfect, denk aan robuuste materialen zoals hout, aardewerk en beton en de kleuren bruin, oranje en donkergeel. Ook trends als foodsharing, no waste en nose-to-tail vallen hieronder.

Ingemaakte groenten op de IKEA catalogus launch 2016 #food #trends #foodtrendsIngemaakte groenten op de IKEA catalogus launch 2016. Foto: Floor Borsboom

2. FARMING: verticaal tuinieren, daktuinen, moestuinbakken; de stadslandbouw is volop in ontwikkeling. Onze wereld kleurt groener dan ooit, naast meer planten en groenten zien we ook meer groen in interieur, energie en andere producten, zoals groene thee en groentenijs. Er komen steeds meer technieken om thuis voedsel te verbouwen. Produceren we straks ook onze eigen kip en vis?

Stadsboeren #food #trends #foodtrends #farmingstadsboeren, bron: denieuwestad.nl

3. EROTIC: voedsel wordt weer spannend; we experimenteren en proberen uit. Met al onze zintuigen ervaren we de sensatie die het eten of drinken ons geeft. 'Verboden' eten intrigeert ons, zoals alcohol, zoetigheid en insecten. We bouwen spanning op door de bereidingsmethoden die we toepassen of door het creëren van een contrast tussen eten en 'verpakking'.

Tofu Grasshopper #food #trends #foodtrends #insectsTofu met sprinkhaan, bron: foodjournaling.com

4. HYBRID: techniek en technologie veranderen eten zoals wij dat nu kennen. Met 3D printing, meetinstrumenten en kweekmogelijkheden. In plaats van te eten wat er voorhanden is, creëer je zelf wat je lijf nodig heeft. Vorm zegt niets meer over het product of zijn inhoud; appel kan eruitzien als pudding. We zijn open-minded en bedenken én maken ons eigen voedsel.

Smart Herb Garden #food #trends #foodtrends'Smart Herb Garden' - indoor kruidentuintje dat geen grond of zonlicht nodig heeft. Bron: jollygoodgarden.com

Foodtrends, wat doe je er (niet) mee?
Iedereen die nu denkt: 'die Ria kan mij precies vertellen op welke foodtrend ik moet inspelen met mijn product of bedrijf' moet ik teleurstellen. Ik zal je nooit adviseren om klakkeloos een trend te volgen. Ik geloof namelijk in authenticiteit. Trends bieden mij in de eerste plaats ontwerpinspiratie. Input om de grenzen van mijn eigen denkvermogen te verkennen. Daarnaast zijn er een aantal ontwikkelingen waar ik zelf erg in geloof, waaronder kweekvlees, 3D printen en 'nieuwe' voedingsmiddelen, zoals zeewier. Ik zou dan ook heel graag als ontwerper bijdragen aan deze ontwikkelingen voor de toekomst.


Profielschets Ria Geraets-Heijen / More Than Mayo
Vanuit haar passie voor food en design bedenkt en creëert Ria doordachte foodconcepten en heerlijke grafische en illustratieve ontwerpen. Mooi én effectief. Zo helpt ze ambachtelijke en innovatieve foodondernemers om zichzelf of hun product onderscheidend, aantrekkelijk en consistent in de markt te zetten. Ze blogt over fooddesign, foodillustratie en -inspiratie. Meer info: www.morethanmayo.com of volg haar via @MoreThanMayo.