Vooruitblik Dutch Design Week 2015

No22  woensdag 07 oktober 2015

Van 17 t/m 25 oktober vindt in Eindhoven weer de Dutch Design Week plaats. Natuurlijk is Stylink aanwezig om zoveel mogelijk nieuwe ontwerpers, designs en trends te spotten. Dutch Design Week maakt het ons niet gemakkelijk met een mooie nieuwe website zonder mogelijkheid je programma vast te leggen*. Wel handig is de uitgebreide zoekfunctie en selectie per locatie. We hebben ons bijna door de 394 resultaten heen geworsteld en vragen alvast je aandacht voor een aantal bijzondere exposities en evenementen.

*Problemen met het bewaren van je eigen programma in 'Mijn DDW'? Blijkbaar ligt dit aan de beveiligingsinstellingen van je browser. Printen is op dit moment ook alleen nog mogelijk vanuit je browser. Onze oplossing? Bewaar je programma in een speciaal pinboard op Pinterest!  

  Vooruitblik Dutch Design Week 2015 - Maarten Kolk & Guus Kusters #dutchdesign #ddw15Dit jaar zijn Studio Makkink & Bey en Koert van Mensvoort aangesteld als ambassadeurs van de Dutch Design Week. Art directors van het Klokgebouw, het centrum van de Dutch Design Week, zijn net als vorig jaar ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters.   

What if...
Centraal thema dit jaar is "What if..." dé vraag waarmee alle creativiteit en vernieuwing begint. Ontwerpers realiseren de meest uiteenlopende vormen van innovatie door steeds te zoeken naar alternatieve antwoorden en oplossingen. Hun antwoorden zijn te zien in de vorm van concepten en producten, experimenten en cross-overs.

In No Particular Order
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert voor de tweede keer de tentoonstelling In No Particular Order. In het Veemgebouw aan de Torenallee is het werk te zien van 36 veelbelovende ontwerpers uit disciplines als architectuur, mode, product, grafisch en e-cultuur.

Current Window van Marjan van Aubel #dutchdesign #ddw15Current Window van Marjan van Aubel is de moderne versie van een ouderwets glas-in-lood raam.
De gekleurde glasdelen genereren electriciteit uit daglicht. Deze electriciteit kan gebruikt
worden voor verschillende apparaten. 

In 2014/2015 hebben deze ontwerpers een werkbeurs gekregen van het Stimuleringsfonds om hun carrière verder te ontwikkelen. Net als vorig jaar is Agata Jaworska uitgenodigd als curator voor de tentoonstelling. Haar presentatie geeft aan de hand van verschillende perspectieven en projecten inzicht in een nieuwe generatie ontwerpers. Naast het werk presenteert Jaworska dit jaar onderliggende mechanismen en structuren waardoor relationele netwerken zichtbaar zijn. Zo zie je hoe de ontwerpers te werk gaan, in welke netwerken ze zich bewegen en wie hen inspireert.

Vooruitblik Dutch Design Week 2015 - MAISON de FAUX #dutchdesign #ddw15
MAISON de FAUX is een jong modecollectief uit Arnhem en is onderdeel van de expositie In No Particular Order. MAISON de FAUX is ook genomineerd voor een Dutch Design Award vanwege hun originele wijze van presenteren die als exemplarisch gezien wordt voor een nieuwe stroming in de mode. 

Thing Nothing
Het Van Abbemuseum en Design Academy Eindhoven organiseren tijdens DDW15 de tentoonstelling Thing Nothing, een dialoog tussen kunst en design. Thing Nothing is een onderzoek naar de betekenis, waarde en de toekomst van dingen. De presentatie gaat over de relatie tussen vorm en tegenvorm, tussen het echte en het virtuele en tussen technologische mogelijkheden en morele vraagstukken.

Vooruitblik Dutch Design Week 2015 - Aldo Bakker, Pot 2015, photo Erik and Petra Hesmerg #ddw15 #dutchdesignPot (2015) van Aldo Bakker is onderdeel van Thing Nothing in het Van Abbemuseum. Foto Erik en Petra Hesmerg 

Studenten van de Design Academy worden aangemoedigd om voorbij de materiële eigenschappen van design te kijken, naar wat in het Taoisme de leegte, het niets, wordt genoemd: de ruimte in en om het object. Terwijl het virtuele een steeds belangrijker onderdeel van onze dagelijkse werkelijkheid is geworden, richten ontwerpers zich meer en meer op de wereld van het onzichtbare, het immateriële, het niets.

De tentoonstelling bestaat uit het werk van designers en kunstenaars waaronder Studio Drift, Jetske Visser, Ai WeiWei, James Bridle en nog 37 anderen.

Vooruitblik Dutch Design Week 2015 - Committee, The Last Man #ddw15 #dutchdesignCommittee, The Last Man. 

Naast Thing Nothing zijn er ter gelegendheid van DDW nog twee exposities te zien. Daarnaast zijn er op woensdag- en donderdagavond liveoptredens van onder andere Charlie Cunninham en van I Have aTribe in het Museumcafé. Deze optredens zijn onderdeel van het dit jaar nieuw te introduceren DDW Music wat het festivalgevoel nog meer moet versterken. Meer informatie vind je op de site van DDW of op de website van het Van Abbemuseum.  

Now Future Talkshow #3
Voor het derde jaar organiseren Dutch Design Week en VPRO het evenement Now Future Talkshow, over technologische ontwikkelingen. Wat staat ons te wachten? In het Klokgebouw op Strijp ontvangt DDW ambassadeur Koert van Mensvoort gerenomeerde sprekers die vooruitblikken op ontwikkelingen, en toekomstscenario's weergeven aan de hand van de vraag of techniek en design van invloed kunnen zijn op de natuur. Vooralsnog zijn de namen van de sprekers niet bekend maar alleen al op basis van de vragen belooft het een interessante avond te worden.

Vooruitblik Dutch Design Week 2015 - The Rise and Aall of Rayfish Footwear van Koert van Mensvoort #ddw15 #dutchdesignThe Rise and Aall of Rayfish Footwear van Koert van Mensvoort.

DDW-ambassadeur en gastheer Koert van Mensvoort is kunstenaar, filosoof en wetenschapper. Met zijn concept Next Nature ontwerpt hij fictieve producten waarbij het ontwerp basis is voor een verhaal of een debat uitlokt (design fiction). Tijdens deze avond lanceert hij een nieuwe natuurbeweging.

In Vitro Meat Cookbook van Van Mensvoort #dutchdesign #ddw15The In Vitro Meat Cookbook van Van Mensvoort is een kookboek met 45 recepten
voor kweekvlees die je nog niet kunt gebruiken.  

Wil je aanwezig zijn bij de live talkshow Now Future #3, check dan DDW.nl. Volg je de talkshow liever vanuit je luie stoel? Check dan de site van VPRO. 

Alle informatie over exposities en evenementen, tickets en passepartouts en nog veel meer vind je op de website van Dutch Design Week.

Meer tips en must-sees!