Piet Hein Eek ontwerpt voor IKEA

redactie  vrijdag 02 oktober 2015

Designer Piet Hein Eek zal de komende jaren een groot aantal producten ontwerpen voor Ikea: meubels en lampen, vazen, bestek en andere gebruiksvoorwerpen. De producten zullen wereldwijd leverbaar zijn en te herkennen aan de naamvoering Piet Hein Eek. Het is voor het eerst dat Ikea een meerjarige samenwerking aangaat met één ontwerper.

 Piet Hein Eek ontwerpt voor IKEA #dutchdesign #PietHeinEek #IKEA

Duurzame materialen
De eerste collectie is JASSA, een limited edition waarin onder andere het duurzame en robuuste materiaal rotan centraal staan. Met de producten in de JASSA collectie zetten Piet Hein Eek en IKEA samen een nieuwe stap in het toegankelijk maken van design voor zoveel mogelijk mensen. Eek herkent zich in de Democratic Design methode van IKEA: "Ontwerpen voor IKEA is eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik normaliter doe. Ik maak slechts enkele producten voor een paar mensen, terwijl IKEA dit juist voor zoveel mogelijk mensen doet. Maar het ontwerpproces dat we beiden hanteren is gelijk. We denken efficiënt na over ieder aspect van het eindproduct en maken daarin zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Daarom is deze samenwerking zowel leerzaam als inspirerend voor ons beiden."

 Piet Hein Eek ontwerpt voor IKEA #dutchdesign #PietHeinEek #IKEA #sustainabledesign #crafts

Ieder product een eigen karakter
De JASSA designcollectie zal onder andere bestaan uit Scandinavisch textiel voor binnen en buiten, gemaakt volgens traditionele technieken uit Zuidoost-Azië. In september reisde de designer samen met de creatieve leiders van IKEA af naar Indonesië om daar inspiratie op te doen en om kennis te maken met traditionele technieken en duurzame materialen. Piet Hein Eek: "We willen de collectie een ambachtelijke uitstraling meegeven, waarbij imperfecties in natuurlijke materialen zoals hout en textiel ieder product een uniek en eigen karakter meegeeft." Na de bijdrage van Eek aan de JASSA collectie, die medio 2017 verwacht wordt, volgt er later nog een gezamenlijke collectie.

 Piet Hein Eek ontwerpt voor IKEA #dutchdesign #PietHeinEek #IKEA #sustainabledesign #crafts

Aandacht voor design
Eerder dit jaar lanceerde het woonwarenhuis al de SINNERLIG collectie, in samenwerking met de bekende Britse ontwerpster Ilse Crawford. In 2016 volgen meer nieuwe designcollecties in samenwerking met fashiondesigners Katie Eary, Martin Bergström en Walter Van Beirendonck. Met de designcollecties stelt IKEA zoveel mogelijk mensen in staat om een persoonlijk statement te maken in hun interieur. Daarin zoekt het woonwarenhuis samen met bekende interieur- en modeontwerpers de grenzen op van materiaalgebruik en productieprocessen. In het ontwerp van elk afzonderlijk product wordt aandacht besteed aan functie, vorm, duurzaamheid en kwaliteit.

 Piet Hein Eek ontwerpt voor IKEA #dutchdesign #PietHeinEek #IKEA #sustainabledesign #crafts