KOST!

More than Mayo  maandag 28 september 2015

Deze week bezocht ik KOST, het evenement over Nederlandse eetcultuur. Samen met onder andere chef & filosoof Julian Baggini, auteur & fotograaf Linda Roodenburg en smaakprofessor Peter Klosse verkenden we 'buitenlandse kost', 'oude kost', 'vreemde kost', 'moderne kost' en 'verplichte kost'.

Kost-gesprek-aan-tafel

Buitenlandse kost
Steeds meer mensen vragen zich af waar hun voedsel vandaan komt. En wat nou eigenlijk 'gezond eten' is. Eten houdt ons bezig. Julian Baggini vindt dat niet vreemd, want zo stelt hij: eten is cultuur. Alleen wij Nederlanders, wij omarmen ons eten niet zo gepassioneerd als andere culturen. Zoals de Italianen, die leven om te eten. Risicoreductie, productiegroei, veel voor weinig, dat is waar wij op letten. Eetcultuur valt of staat met hoe mensen er invulling geven en hoe ze het 'consumeren'.

Kost-Linda-Roodenburg

Oude kost
Linda Roodenburg neemt ons mee terug in de tijd in haar virtuele Foodmuseum. We zien dat er vroeger veel moraal zat in de eetcultuur, ook toen was er al veel mening over hoe het 'hoort'. Ook waren we ook toen al heel innovatief: wat de natuur niet bood, kweekten we zelf. En we stonden ook vroeger al heel open voor andere culturen, alle vruchten en specerijen uit 'De nieuwe wereld' hebben onze keuken verrijkt. Eigenlijk is er dus helemaal niet zoveel veranderd in onze eetcultuur...

Kost-Peter-Klosse

Moderne kost
Peter Klosse haalt de quote boven de ingang van het Foodmuseum aan: 'Alles van waarde is bederfelijk'. Maar juist het feit dat iets niet snel bederft is van waarde voor ons Nederlanders. Ook gemak en efficiency staan hoog in het vaandel. Helaas zijn smaak en gezondheid voor ons waardeloos. Peter pleit daarom voor meer kennis over ons eten. Weten wat er op je bord ligt en er daardoor meer van genieten. Volgens hem kan elke individuele consument de eetcultuur verrijken en het systeem veranderen.