Evenement KOST: van ons dagelijks brood tot haute cuisine

redactie  woensdag 09 september 2015

Hoe staat het ervoor met de Nederlandse eetcultuur?

Tijdens KOST, op 21 september in Amsterdam, komen chefs, telers, producenten, wetenschappers, boeren, journalisten, beleidsmakers en andere food professionals samen om de Nederlandse eetcultuur onder de loep te nemen.

Doeners, makers & denkers nemen de Nederlandse eetcultuur onder de loep tijdens KOST, 21 september in Amsterdam #food

Krokettenimago
Als je een Nederlander vraagt onze eetcultuur te omschrijven komen veel mensen niet verder dan bitterballen en stamppot. Wanneer we het hebben over Nordic Cuisine of de Franse en Italiaanse keuken hebben we meteen een beeld van rijke culinaire tradities. Het goede nieuws is dat er steeds meer aandacht is voor goed voedsel. Tv-chefs, kookprogramma's en bloggers zijn niet meer van onze schermen weg te denken. Tegelijkertijd wordt er steeds vaker naar gemaksvoedsel, zoals de kant-en-klaar maaltijd, gegrepen. Vaak ongezond; te zoet, te zout en te vet.

"In Nederland gebeurt veel moois, maar hoe breng je dat samen? Hoe creëer je een gezamenlijke identiteit en kom je af van ons eenzijdige krokettenimago?" – Samuel Levie over het belang van een evenement als KOST

Toch is ook in Nederland de voedselcultuur volop in ontwikkeling. Er is er wel degelijk een duidelijke Nederlandse signatuur te ontdekken. Er gebeurt van alles op gastronomisch, agrarisch, cultureel en beleidsmatig gebied. Denk maar aan de populariteit van food festivals en de herwaardering voor ambachtelijke producten en recepten van vroeger. Of neem een kijkje in de keuken van een jonge chef als Joris Bijdendijk, die zich laat inspireren door oude Hollandse meesters als Rembrandt en Vermeer, en door zijn leveranciers zoals De Goede Vissers, die traditionele vangsttechnieken inzetten op de Waddenzee.

Smaakmakers uit binnen- en buitenland
Ons voedselsysteem staat voor een aantal flinke uitdagingen, waarbij kennis over vers, gezond en onbewerkt voedsel en een herkenbare signatuur een grote bijdrage kunnen leveren. Van 'Vreemde Kost' tot 'Oude Kost' en 'Moderne Kost', samen met doeners, makers en denkers verkennen we de verschillende facetten van de Nederlandse eetcultuur. In de line-up staan onder andere Kobe Desramaults, Robert Kranenborg, Julian Baggini, Linda Roodenburg en Martin Caraher.

KOST
21 september 2015
Citroëngarage, Amsterdam
www.kost-event.nl