Lichting 2015: Lieke Janssen

redactie  woensdag 09 september 2015

'Jullie denken zeker dat ik gek ben'

Met haar project 'Jullie denken zeker dat ik gek ben' studeerde Lieke Janssen af aan de Willem de Kooning Academie. In dit project zet zij persoonlijke ervaringen van psychotische patiënten tijdens hun psychoses om in een visueel beeld. Zo wil zij de wereld van psychotische patiënten tastbaarder, en de communicatie tussen de patiënt en zijn omgeving makkelijker maken.

Lieke Janssen #lichting2015 #dutchdesign #youngtalent #photography

Gedwongen raadsel

"Alles wat ik zag moest ik opschrijven. Ik was zo druk met alles opschrijven dat ik overal te laat kwam. Al mijn gedachten moesten op papier. Een grote chaos."

Manon

Lieke Janssen #lichting2015 #dutchdesign #youngtalent #photography

Wie nu weer

"Iedereen speelde een spel met mij.

Het ene moment was ik mijn zus, mijn moeder, mijn vader en dan weer mijn eigen baby."

Angela

Lieke Janssen #lichting2015 #dutchdesign #youngtalent #photography

Geknakt

"Ik ging onder begeleiding naar buiten met de verpleging die ik vertrouwde. Er viel een tak. Ik schrok me wild, omdat ik dacht dat dit een schot was."

Alice

Lieke Janssen #lichting2015 #dutchdesign #youngtalent #photography

Weg cijferen

"Mensen zaten met klokken en de tijd te rommelen – 4 uur black out, leek voor mij 2 seconden."

Karin

Lieke Janssen #lichting2015 #dutchdesign #youngtalent #photography

Mierenmuizen

"Ik dacht te kunnen zien dat er iemand in mijn huis was geweest. Er waren dingen verplaatst. Ik probeerde daarom mijn spullen te beschermen. Ik zag muizen. Niemand geloofde mij.

Ze dachten dat ik gek was."

Cuno

Lieke Janssen #lichting2015 #dutchdesign #youngtalent #photography

Verbrande lust

"Mijn smaak was niet aanwezig. Het enige dat nog smaakte was mijn shaggie."

Angela

Lieke Janssen #lichting2015 #dutchdesign #youngtalent #photography

Slagveld

"Overal in mijn huis liepen insecten. Ik probeerde de insecten te doden met een koekenpan. De pan ging kapot en de insecten bleven leven."

Oriana

 Fotografie en set design: Lieke Janssen

Over Lieke's werk:
In mijn werk gooi ik het dagelijkse leven op zijn kop en zo ontstaat er een absurde, abstracte wereld. De door mij gemaakte beelden kunnen gezien worden als handgemaakte, speelse, surrealistische stillevens met een conceptueel en maatschappelijk karakter. Ik wil dromen en werkelijkheid in mijn werk versmelten en een nieuwe wereld creëren door middel van kleur, materiaal, vervreemding en vervorming.

Ik ben een verhalenverteller en ik ben op zoek naar onderwerpen en taboes die doorbroken moeten worden. Deze taboes en maatschappelijk thema's geef ik op een onrealistische en luchtige manier weer, waardoor de zwaarte van het onderwerp op de achtergrond blijft. Je ziet dus in eerste instantie een visueel aantrekkelijk beeld. De foto's uit mijn project voor psychotische patiënten bestaan uit zelfgevormde en handgemaakte 3D composities die ik later gefotografeerd heb naar een 2D beeld. De patiënten reageren enthousiast, herkennen hun eigen ervaringen in het persoonlijke beeld en verwachten dat de beelden positief bijdragen aan het contact met hun directe omgeving. De fotoserie heb ik op een speelse en luchtige manier vormgegeven waardoor de visualisaties kunnen bijdragen bij het informeren aan de omgeving en de maatschappij in plaats van te choqueren.

Lieke Janssen
Lifestyle & Design - Willem de Kooning Academie
www.lieke-janssen.com
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bekijk meer jong talent uit de lichting 2015!