Fiber Futures: kunst uit Japan in het Textielmuseum

redactie  woensdag 19 augustus 2015

Japan rode draad in najaarsprogrammering Textielmuseum

Van 3 oktober t/m 7 februari 2016 presenteert het TextielMuseum het werk van een dertigtal Japanse kunstenaars, waaronder gevestigde namen als Jun'ichi Arai, Naomi Kobayashi en Reiko Sudō. De tentoonstelling geeft een gevarieerd beeld van de hedendaagse Japanse fiber scene. Een ingetogen, maar af en toe ook uitbundige mix van werken aan de muur, monumentale installaties, sculpturen, video en architectuur. Uit de werken spreken zowel respect voor eeuwenlang gekoesterde ambachtelijke technieken en materialen als een open houding ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen.

Fiber Futures: kunst uit Japan in het Textielmuseum, te zien vanaf 3 oktober 2015 #textiel #Japan'Horizon' door Tetsuo Kusama. Foto: met dank aan International Textile Network Japan.

Traditie & vernieuwing
Textiel voorziet in de meest basale menselijke behoeftes, maar wordt ook gebruikt in hypermoderne technologie zoals bijvoorbeeld ruimtevaart. Alle kunstenaars in 'Fiber Futures' maken gebruik van flexibele materialen zoals zijde, washi papier, jute, hennep, staaldraad, synthetische vezels en zelfs gerecyclede zijdecocons. De tentoonstelling telt vele eye-catchers, zoals de schitterende goudkleurige gordijnen van Jun'ichi Arai:

Fiber Futures: kunst uit Japan, te zien vanaf 3 oktober 2015 in het Textielmuseum #textiel #Japan #gold'vuurbestendig gordijn' door Jun'ichi Arai. Foto: Mareo Suemasa, met dank aan International Textile Network Japan.

In het werk van Jun'ichi Arai is de combinatie van oude tradities met nieuwe technieken en materialen terug te zien. De brandwerende gordijnen ontwikkelde hij met speciale garens, waarop ultradunne coatings, waaronder aluminium, zijn aangebracht. Deze lagen worden plaatselijk weggesmolten zodat een glanzend oppervlakte ontstaat.

Lang niet alle werken in de tentoonstelling zijn zo hightech. De luchtige W-Orbit van Akio Hamatani heeft een simpel principe als uitgangspunt. Talloze draden van dezelfde lengte zijn aan een rond frame van vier meter doorsnee gehangen. Door de variërende afstand ontstaat een indrukwekkende W-vorm. Het indigoblauw in dit werk refereert weer aan de traditie, net zoals de frêle 'halo' van Japans papier met rode stempels en een kamerscherm opgebouwd uit oude Japanse kranten. Uit de duizenden zigzagsteken, gevouwen objecten en plooien in de tentoonstelling spreekt een fascinatie voor ambacht, handwerk en herhaling.

Fiber Futures | Kunst uit Japan. Vanaf 3 oktober 2015 in het Textielmuseum #textiel #Japan'W-Orbit' door Akio Hamatani. Foto: met dank aan International Textile Network Japan.

In veel van de werken is de natuur als inspiratiebron terug te zien, van een stenenlandschap tot vormen die doen denken aan onderwaterwerelden en woekerende jungles. Daarnaast komen meer poëtische thema's zoals vergankelijkheid en het verstrijken van tijd aan bod in deze gevarieerde presentatie.

Fiber Futures: kunst uit Japan in het Textielmuseum, te zien vanaf 3 oktober 2015 #textiel #kunst #Japan'Werk 2000-II' door Tetsuo Fujimoto. Foto: met dank aan International Textile Network Japan.

Programmering najaar 2015 | Rode Draad - Japan
'De Rode Draad' door de najaarsprogrammering van het TextielMuseum is het thema Japan. Rondom de tentoonstelling 'Fiber Futures' worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn er lezingen over eeuwenoude Japanse inpak- en textieltechnieken. Daarnaast worden diverse workshops en masterclasses georganiseerd waarbij je aan de slag gaat met Japans patroontekenen, Japanse weeftechnieken of Japanse reparatietechniek. De stalenkamer in de bibliotheek zal tevens het thema Japan uitstralen. Hier zijn prachtige voorbeelden van Japanse stoffen uit het einde van de 19e eeuw te bezichtigen. Daarnaast worden op de toonplanken boeken uitgelicht over Japanse textiel, zoals over de kunst van het inpakken (furoshiki) en Japanse tie-dye (shibori). De Textielshop verkoopt boeken en producten die aansluiten bij de tentoonstelling. Het hele programma rondom Japan vind je hier.

Fiber Futures: kunst uit Japan in het Textielmuseum, te zien vanaf 3 oktober 2015 #textiel #Japan'Vorm van rood I' door Shigeo Kubota. Foto: met dank aan International Textile Network Japan

Fiber Futures: kunst uit Japan in het Textielmuseum, te zien vanaf 3 oktober 2015 #textiel #JapanSPA!' (tijdschrift) door Rei Saitō. Foto: met dank aan International Textile Network Japan.

Fiber Futures | Kunst uit Japan
3 oktober 2015 t/m 7 februari 2016
TextielMuseum, Tilburg
www.textielmuseum.nl

Lees meer over Japans textiel en ambacht in het artikel Traditioneel Japans ambacht in hedendaags design