ArtEZ en Zuiderzeemuseum openen expo Mode en De Zee

redactie  dinsdag 28 april 2015

Jonge modeontwerpers & schrijvers veroveren de Zuiderzee

Het Zuiderzeemuseum nodigde ArtEZ hogeschool voor de kunsten uit om het Zuiderzee-erfgoed als basis voor nieuwe ontwerpen te gebruiken. Studenten van de afdelingen Fashion Design en Creative Writing reisden af naar Enkhuizen om zich te laten inspireren door de cultuur van de voormalige Zuiderzee. Het resultaat komt samen in de tentoonstelling Mode en De Zee, te zien van 22 mei tot 25 oktober 2015.

mode-en-de-zee1Fashion and The Sea by Louise te Poele

De tentoonstelling is een 'flagship store', een vlaggenschip waar te zien is hoe je op de modeafdeling van ArtEZ in vier jaar ontwerper wordt. En hoe belangrijk ambacht, cultuur en vrijheid zijn op de weg daar naartoe. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is de toepassing van het Zuiderzee-erfgoed als basis voor hedendaagse vormgeving en teksten.

mode-en-de-zee18ontwerpen van tweedejaars studenten: Leroy van Halen, Ruby Russell en Christina Sotiropoulou (foto's: Victor Klijsen)

Binnen de tentoonstelling is het werk van eerste, tweede en vierde jaars studenten Fashion Design te zien. De studenten slaan een brug tussen verleden en heden door de Zuiderzee-cultuur innovatief en eigenzinnig te interpreteren. Experiment in vorm en materiaal, kleur, en aspecten uit klederdrachten leidden daarbij tot een serie vernieuwende silhouetten en stofontwerpen.

Studenten Creative Writing schreven op hun beurt hedendaagse ballades, die de verhalen van de Zuiderzee verbinden met hun eigen ervaringen. Speciaal voor de tentoonstelling is een tijdschrift samengesteld waarin de ontwerpers en schrijvers vertellen over de Zuiderzee, over zichzelf, hun ontwerpen, en over de specifieke werkwijze van de opleiding.

mode-en-de-zee2NETS, WIND & WATER_ Pink Moon / Airborne at N.A.S.A.

Mode en De Zee
22 mei - 25 oktober 2015
Zuiderzeemuseum, Enkhuizen 

www.fashionandthesea.com
www.zuiderzeemuseum.nl

mode-en-de-zee19ontwerpen van tweedejaars studenten Rixt Rooks, Anna Celic en Eva Sieljes (foto's: Victor Klijsen)

mode-en-de-zee5streekdrachten rokken

mode-en-de-zee7ArtEZ Fashion Design Arnhem - Moulage [1974] - photo Willie van Klink

mode-en-de-zee4Dutch Earrings - Fantastic Man

mode-en-de-zee6Dutch Girl from Marken - PUNK

mode-en-de-zee3'satellite image of afsluitdijk' nasa

beelden via fashionandthesea.com en facebook.com/ArtEZFashionDesignArnhem