Amsterdam Denim Days 2015; voor consumenten en profs

redactie  woensdag 01 april 2015

Van 13 t/m 18 april is het Westergasterrein in Amsterdam voor de tweede keer het mekka voor denim aficionado's tijdens de Amsterdam Denim Days. Van merken en makers tot dragers en vertellers, van stijlbepalende adepten in de straat tot de grootste innovators uit de industrie; gezamenlijk creëren ze een blauw walhalla.

Tijdens de invite only vakbeurs Kingpins en het seminar 'Kingpins 2029, Transformers' praten belangrijke spelers in de denim-wereld over manieren om de industrie in de toekomst levensvatbaar, duurzaam en winstgevend te houden. Naast het business programma zijn er verschillende events toegankelijk voor publiek: het City Center programma vindt de hele week plaats op verschillende (winkel)locaties in de stad. Daarnaast kun je op 17 en 18 april naar denimfestival Blueprint dat wordt georganiseerd op het Westergasterrein, met leading denim labels, exclusieve denim items & exposities, bijzondere workshops, bands & dj's, food & drinks.

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography-1730

   Blueprint – tweedaags denimfestival

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 april kunnen denimliefhebbers hun hart ophalen tijdens het Blueprint festival op het Westergasterrein.

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography-1646

Enkele highlights uit het Blueprint programma:

 SEE 

 • G-Star RAW introduceert Restored Denim, gescheurde en versleten jeans die gerepareerd zijn met behulp van authentieke versteltechnieken gevonden in het uitgebreide G-Star werkkledingarchief.
 • Laat je inspireren door de denim expo met unieke vintage items uit het privé archief van Jason Denham (Denham The Jeanmaker), gecureerd door denimexpert Wouter Munnichs – Long John.
 • Scotch & Soda Amsterdams Blauw showt ALCHEMY BLUES, 5 exclusieve Japanse selvedge jackets, geïnspireerd op de leer van alchemisten, gecustomized door het creative team van Scotch & Soda.
 • De expositie van internationale designer talents toont de buitengewone denim items van o.a. Dusty Thomas, Matthew Dolan, Camiel Fortgens, Sixty-Nine en Ximon Lee.
 • Bekijk de collecties van de finalisten van de 1e Global Denim Awards 2014. Een innovatieve samenwerking van internationale designers en denimwevers waarbij de nadruk op vakmanschap ligt. Designers opgelet: de inschrijving voor de Global Denim Awards 2015 opent ten tijde van Blueprint.

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography-1787

 DO 

 • Uniek en nooit vertoond: Candiani Loom State – premium jeans, van A-Z made in Amsterdam. Als kers op de taart toont de befaamde Italiaanse denimweverij Candiani het hele maakproces – van draad tot jeans. Leerlingen van de Jean School en AMFI snijden en stikken de door Candiani ter plekke geweven premium denim tot een customized 5-pocket jeans.
 • Get your hands blue: ga zelf aan de slag in twee bijzondere workshops;
  Indigo Katazome: de Blueprint Amsterdam Print Studio leert je de kunst van Katazome, een traditionele Japanse verftechniek die je aanbrengt op een bandana. Sashiko & Boro jeans repairby Facing West: in deze workshop door Lizzie Kroeze leer je de basis van aloude Japanse stiktechnieken, op de indigo bandana of op je eigen jeans. Voor inschrijving en tijden zie het programma.
 • Shop your Kings of Indigo Red Light Denim, duurzame en vernieuwende jeans gemaakt van post-recycled denim, en 3D-print je eigen knopen, rivet of sleutelhanger of ander onderdeel van je jeans.
 • DENHAM Service Co biedt een gratis repair service. Geef je oude broek een nieuw leven en breng deze mee!
 • Op zaterdag 18 april zijn er seminars, waaronder de denim trendpresentatie van Amy Leverton (trend forecaster en auteur van het boek 'Denim Dudes').

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography-1654

denim-days-workshopsfotografie v.l.n.r. en v.b.n.b.: Team Peter Stigter en Tim Collins

 ENJOY 

 • Op vrijdag van 16.00 – 21.00 uur en zaterdag van 14.00 – 18.00 uur staat het Machinegebouw bomvol toffe live-muziek. Een tipje van de sluier: Bella Hay (dj) en Qeaux Qeaux Joans met band op vrijdagavond. Jam de la Crème vult het podium op zaterdag, met veel verschillende gezichten en muziek van Nederlandse bodem.
 • Op het buitenterrein is de Denim Market, waar je vintage en nieuwe denim items, coole gadgets en accessoires kunt shoppen van o.a. Tenue de Nîmes, Concrete Matter, Butcher's Vintage Shop (van Butcher of Blue) en Pig & Hen.
 • Ook binnen kun je naar hartenlust kopen bij de Curated Denim Store van HTNK, item van cutting edge brands en ultracoole merken zoals Benzak Denim Developers, C. Cruden, Dumluck, The Denim Foundry & INK Inklusive, Dyemond Goods, Indigo People.
 • Denim lifestyle boeken koop je bij de American Book Center pop-up shop. Op vrijdag 17 april signeert Amy Leverton hier haar boek "Denim Dudes".

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography-0965-1

Kaarten voor Blueprint in de voorverkoop € 15,- (€ 17,50 aan de deur) via www.amsterdamdenimdays.com

   City Center programma

Tijdens de hele week van Amsterdam Denim Days is er in de binnenstad een speciaal City Center programma. Fiets of loop de indigo-route langs deelnemers als Tenue de Nîmes, G-Star RAW, Denham, Lee Jeans, Chasin', Good Genes, Scotch & Soda, Scotch & Soda Amsterdams Blauw, Concrete Matter, Episode, by AMFI, American Book Center en Libertine Gallery. Haal een denim sleeve voor je koffie bij 1 van de 6 locaties van Coffee Company en neem een kijkje bij het gloednieuwe Denim City in De Hallen (speciaal voor Denim Days opengesteld voor publiek).

tenue-de-nimesEtalage van Tenue de Nîmes. Afbeeldingen via www.facebook.com/tenuedenimes

De plattegrond van de blauwe route door Amsterdam kun je downloaden op de website en is vanaf die week ook verkrijgbaar bij alle deelnemende winkels en hotspots in Amsterdam.

Woon je niet in Amsterdam? MacBike geeft tijdens Amsterdam Denim Days 25% korting op huurfietsen om de route langs de locaties te fietsen en om naar het Westergasterrein te komen.

   Industry only bussiness programma

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography-1-8

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography-1470

 • 15 & 16 april: Kingpins Show
  De internationale denim en sportswear stoffenbeurs Kingpins op 15 en 16 april is het industry only onderdeel van Amsterdam Denim Days. Behalve een boutique trade show voor denimontwerpers, -merken en retailers uit de hele wereld is het ook een invloedrijk platform voor progressie en verduurzaming. Aansluitend wordt op 17 april het nieuwe conferentie-concept 'Kingpins 2029, The Transformers' georganiseerd:
   
 • 17 april: Seminar programma: Kingpins 2029, The Transformers
  Tijdens deze tweede Amsterdam Denim Days introduceert het Amerikaanse Kingpins, in samenwerking met House of Denim, het conferentie-concept 'Kingpins 2029, The Transformers'. Het programma richt zich op denimprofessionals die zich inzetten voor het creëren, implementeren en het delen van de veranderingen die moeten gebeuren om de jeansindustrie milieuvriendelijker, sociaal verantwoordelijk en financieel gezond te maken in 2029. 

  De eerste editie van The Transformers zal gaan over het gebruik van water in de denimindustrie. "Een spijkerbroek vereist enorme hoeveelheden water in alle stadia van het productieproces. Transformers zijn degenen die ons nieuwe technologieën en alternatieve productiemethoden bieden, om het waterverbruik in de jeansindustrie aanzienlijk te verminderen," zegt Mariette Hoitink, mede-oprichter van House of Denim en oprichter van Fashion recruitment & consultancy bureau HTNK, in een persbericht. "We moeten actief op zoek naar nieuwe technieken en ons inzetten voor de ontwikkeling daarvan." Tijdens de conferentie komen onderwerpen als vezels, stoffen en afwerkingen aan het woord. Deelnemende bedrijven zijn onder andere Crailar uit Canada, ITV Denim uit Italië en Royo uit Spanje.

  NB: Dit onderdeel is alleen toegankelijk voor professionals, genodigden en pers, maar Zaterdag 18 april is er ook een inspirerend seminarprogramma op Blueprint: 'Towards a brighter blue', wat wel voor iedereen toegankelijk is.
   
 • Denim City
  Ook op het programma deze editie: de (invite-only) opening van innovatie-campus 'Denim City', donderdag 16 april om 17:00 uur in de voormalige Amsterdamse tramremise 'De Hallen', tevens hoofdkwartier van House of Denim. Deze campus wordt een belangrijke ontmoetingsplaats voor denimvernieuwers, met faciliteiten als een werkplaats, een archief en expertise centrum, de duurzame denim wasserij 'Blue Lab' en de Jean School International Course. Denim City is een samenwerking tussen House of Denim, de gemeente Amsterdam en het ROCvA. Burgemeester Eberhard van der Laan zal Denim City feestelijk openen, waarna deze samenscholing van genodigden overgaat in de officiële afterparty van Kingpins. Speciaal tijdens Amsterdam Denim Days geopend voor publiek op 17 & 18 april.
   

Amsterdam-Denim-Days-TimCollinsPhotography

Amsterdam Denim Days
13 – 18 april
www.amsterdamdenimdays.com

Fotografie: Tim Collins (tenzij anders vermeld)


Tip! Into denim, indigo, heritage fashion, ambacht en Japanse stiktechnieken? Lees ook: Traditioneel Japans ambacht in hedendaags design