Weven en wandhangers; do it yourself!

Woonschrift  vrijdag 27 februari 2015

Edelkoort voorspelde in 2011 dat er een tsunami van textiel zou komen. Eerst zouden we wat aarzelen, maar daarna massaal kiezen voor dit - destijds bijna uitstervende - materiaal. En, kijk nu eens om je heen… we zijn weer aan het breien, haken, macrameeën, naaien, vlechten en knopen geslagen. Overal zie je mooie ambachten; in musea, galeries, (web)winkels, maar ook verwerkt in meubelen en accessoires. Handgemaakte producten zijn het antwoord op de vraag naar duurzame en persoonlijke producten met een eigen verhaal.

Je kunt met allerlei technieken iets moois maken, er zijn duizenden mogelijkheden. Gelukkig is het niet zo moeilijk meer om iets zelf te maken, want je kunt weer veel producten in de winkel vinden en er zijn vele tutorials online.

Weven en wandhangers; do it yourself!
weaving op pinterest

Op internet en pinterest zie ik veel inspiratie langskomen. Je ziet langzaam een verschuiving van breien en haken naar macramé en weven. Met deze laatste twee technieken kun je mooie wanddecoraties maken. Ben je nieuwsgierig, zoek dan eens op de woorden 'woven wall hanging' op pinterest of google. Als je dan naar de afbeeldingen kijkt, komt er veel inspiratie langs.

Weven en wandhangers; do it yourself!
weaven wall hanging op pinterest

Toen ik deze week nieuwe bollen wol in het schap zag liggen, kwam ik op het idee om zelf een eenvoudig wandkleed te maken met vlechten, knopen, pompommetjes en kwastjes. Want ja, leuk om te kijken wat iedereen maakt, maar het is ook een uitdaging om eens te proberen of je het zelf kunt... Ik kan je vertellen: dit idee is niet moeilijk, kost bijna niets, alleen tijd. Dus misschien krijg jij hier inspiratie van om het ook eens te proberen!

Wat heb je nodig:

  • een mooie tak uit de tuin
  • restjes wol
  • pompom-makers of een vork
  • schaar, naald en kralen
Weven en wandhangers; do it yourself!
wandkleed om zelf te maken

Zo maak je het:
1. Leg alles klaar
2. Maak lange draden en zorg dat ze niet door de war raken
3. Bevestig de draden met een opzetlus aan de stok (zie foto)
4. Maak een losse vlecht en bevestig deze als ophanging aan de tak

Weven en wandhangers; do it yourself!
de knopen die je gebruikt

5. Maak een paar pompoms op een vork en een paar kwastjes. Hieronder staat een stappenplan voor de kwastjes (Wind wol om je hand. Bij de juiste dikte haal je het los. Knip een los draadje en knoop de bovenkant van je windsel stevig vast. Knip de onderkant door. Knip een lange draad en draai het om de bovenkant. Knoop het met en haak-lus vast en steek de draad naar binnen. Klaar is je kwastje!)

Weven en wandhangers; do it yourself!
zo maak je een kwastje

7. Hang de pompoms en kwastjes op een mooi plekje aan je wandkleed op.
6. Laat de lange draden hangen of knip ze in een mooie model.

Ik ben tevreden met mijn wandkleed, ze hangt er mooi bij!

Weven en wandhangers; do it yourself!
mijn wandkleed aan de wand