Object Rotterdam - contemporary design in fifties setting

No22  maandag 09 februari 2015

Ieder jaar weet Object Rotterdam weer een spraakmakende locatie te vinden voor de beurs. Ieder jaar is het dus ook weer een uitdaging voor directeur en curator Anne van der Zwaag de juiste design- en kunstobjecten te selecteren voor de gekozen locatie. Als ontwerper of kunstenaar meld je je ook niet zomaar aan voor deelname: je wordt gevráágd. Anne van der Zwaag bracht voor deze editie van Object een selectie bijeen voor een buitengewoon samenspel met het interieur van het voormalig cruiseschip ss Rotterdam; een mix van design, fashion en kunst met nog meer aandacht voor jong talent.

Object-1-ssRotterdam
Het interieur van de ss Rotterdam heeft nog steeds alle elementen uit de jaren '50. De Holland Amerika Lijn hechtte veel waarde aan de scheepsinrichting die zowel luxe als functioneel moest zijn. 

Het in 1958 te water gelaten stoomschip heeft een lange geschiedenis als trans-Atlantisch passagiersschip van de Holland Amerika Lijn (HAL) en als cruiseschip. Sinds 2008 is het schip weer terug in Rotterdam en wordt het gebruikt als multifunctioneel centrum. De rijke (cultuur)geschiedenis is zichtbaar in het interieur dat nog altijd alle elementen uit die tijd bevat. Interieurontwerper Van Tienhoven is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de scheepsinrichting waarbij hij samenwerkte met bekende Nederlandse kunstenaars. Kunstnijverheid speelde een grote rol in het geheel. In deze geweldige omgeving stonden tijdens de beurs 150 objecten tentoongesteld. 

Object-3-ssRotterdamDe Odysse room op het B-deck dankt zijn naam aan de keramiek platen aan de muur die het verhaal van Homerus uitbeelden. Tijdens Object werd hier een film gedraaid over de geschiedenis van het schip en stonden objecten opgesteld van onder andere Linda Nieuwstad en Heetman/Patijn. Rechts: BNCQ van textielontwerper Heleen Lamorée is een enorme berg kussens waar je heerlijk languit in kunt vallen. 

Object was verdeeld over drie dekken en verschillende zalen. Ook in de publieke ruimte stonden diverse objecten verspreid. Ook ruimtes die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn waren tijdens Object wel opengesteld. Dit maakte van Object niet alleen een interessante beurs om te bezoeken maar ook een geweldige belevenis. 

Object-2-ssRotterdamDoor het doolhof van onderdekse gangen op weg naar hotelkamers en trossendek.

Object-4-Klaas-Kloosterboer-VerstekelingKlaas Kloosterboer ontwierp voor het trossendek de installatie Verstekeling. Als kleine jongen zwaaide Kloosterboer op dezelfde kade zijn opa en oma uit die aan boord van ss Rotterdam op reis gingen naar New York. 

 Object-6-Krijn-de-Koning
Niets in de hotelkamers mocht worden veranderd, vastgespijkerd of geverfd. In kamer 1039 maakte Krijn de Koning een voor zijn werk kenmerkende installatie. In plaats van zijn doorgaans grote werken deelde hij de relatief kleine hotelkamer in tweeën met een tussen plafond en vloer geklemd polystyreen board. 

Object-11-Margreeth-Oltshoorn 
Designer en curator van high-end avantgarde fashion Margreeth Oltshoorn maakte een "dark room". Haar team stylde de hele hotelkamer met zwart plastic en sets met kleding en accessoires. 

 Object-9-Borek-Sipek
De dansvloer van de La Fontaine zaal was in zijn geheel gereserveerd voor het werk van Borek Sipek. De Tjechische architect en ontwerper is vooral befaamd om zijn weelderige glassculpturen. 

Object-10-La-Fontaine-ssRotterdam
De objecten en indeling in de La Fontaine zaal vormden een perfecte combinatie van materiaal, vorm en kleur. V.l.n.r. Salontafel van Thier&VanDaalen (zo nieuw dat het nog geen naam heeft), Domesticated Landscape van Kim Wawer en TapestryChair van Studio JKL.

Object-5-New-Window
Het vorig jaar gelanceerde online platform en designlabel New Window stond op Object met werk van oa David Derksen, Lex Pott, Ola Lanko en The Do It Yourselfie Guide van Willem Populier. New Window laat het productieproces van design  zien. 

Object-8-Immersrosa-TheOneLiners
Immersrosa studeerde fashion design aan de HKU. Haar eindexamenproject Apply Focus (2014) is de inspiratiebron voor haar collectie tassen en sjaals onder de naam The One Liner Bag. 

Object-7-Handdruk
Handdruk - capture a moment is het project van de sieradenafdeling van de Gerrit Rietveld Academie.

Object-13-UP-deck-Promenade
Links en midden: Selina Parr en Lara Tolman vormden in 2011 Noman Studio als platform voor hun gezamenlijke interesse. Noman creeert installaties en films die hun basis hebben in het spel tussen kleur, vorm en het experiment met materiaal. Rechts: Mollusc van StudioFriso bestaat uit drie fruitschalen die gebaseerd zijn op schelpdieren als mossel of oester.  

Object-14-UP-deck-Promenade
v.l.n.r. een geweldig spel met de buitenwereld door vormvinder Arnout Visser, sieraden door Giedre Lisauskaite (Gerrit Rietveld Academie), Limber gems van Pleunie Buyink deze keer hangend ipv op de grond. 

Object-12-UP-Promenade
Links en midden: Het organische proces van groei staat centraal in het werk van Juliette Warmenhoven. Op Object toonde zij een deel van haar onderzoek. Het eindresultaat zijn onder andere de vazen Chemical Insects. Rechts In samenwerking met Cor Unum Keramiek maakte Renate Vos de Bricolage-serie.   
 Object-17-U-deck-promenadev.l.n.r. overzicht van het promenadedek, werk van Haze (samenwerking Stella Derkzen en Sarah-Linda Forrer) en een brede selectie producten van Floris Hovers. 

 

Object-18-Landrover-Evoque

Object werkte dit jaar samen met Landrover. Op de door hun uitgeschreven contest 'Design your Evoque' kregen zij 650 ontwerpen toegestuurd; drie winnende ontwerpen zijn daadwerkelijk uigevoerd. Winnaars Maurice Grootheest, Benjamin Scheltema en Gijs Spierings mogen drie maanden lang in zelf eigen ontworpen Evoque mogen rijden. Marijn Caniels kreeg nog een speciale prijs toegekend: hij mag stage lopen bij juryvoorzitter Piet Boon. 

Mede door de wisselende locaties en de interactie van de verschillende interieurs met de objecten blijft Object Rotterdam een verrassende beurs. Ook voor het ontdekken van nieuwe ontwerpers die op het snijvlak van design en kunst zitten mag je deze beurs niet missen. Wel is het belangrijk dat de meer gevestigde namen van de beurs ook ieder jaar echt iets nieuws laten zien. Wij zijn in ieder geval zeer benieuwd naar de volgende editie. Er zijn nog genoeg spannende plekken in Rotterdam om in te lijven voor Anne van der Zwaag. Wat dacht je van Hotel New York? Of misschien een keer ergens middenin de haven?