Nieuw: foodmagazine My Beautiful Mayonnaise

redactie  maandag 24 november 2014

Deze week verschijnt Nederlands eerste foodfolly: My Beautiful Mayonnaise.

Overal op de wereld verschijnen kleine, onafhankelijke foodmagazines die zich niets door de wetten van tijdschriften, marketing en lezersonderzoeken laten voorschrijven. Die slechts één ding centraal stellen: het plezier om met letters, beeld, papier en verhalen aan de slag te gaan. Die magazines, met illustere namen als Put A Egg On Itzijn de helden van gentleman-schrijver Ronald de Nijs en punkschrijver Marjan Ippel. Twee jaar geleden besloten ze al om zelf ook zo'n blaadje te maken. 

Aan de keuken-/cafétafel bedachten ze het tweetalige (EN-NL) My Beautiful Mayonnaise, een experimentele 'foodfolly' over eten in kunst, literatuur, mode en wetenschap. Op papier maakten ze verschillende nummers. Met de komst van vormgever Natasha Tastachova en vertaler Vivien Cook viel alles op zijn plek. Sommige ideeën uit het prille begin haalden de eindrit, andere maakten plaats voor nieuwe. Tezamen vormen ze het eerste nummer van My Beautiful Mayonnaise.

My Beautiful Mayonnaise cover

Voor dit premièrenummer bleven de makers dicht bij zichzelf, en dicht bij huis. Foodmemoires wisselden ze af met een verhaal over de kookkunsten van de Franse schrijfster Marguerite Duras, het eetdagboek van een tiener, rituelen, de stamgast, een nostalgist in zijn jaren dertig keuken en nog veel meer. En vanzelfsprekend met veel aandacht voor mayonaise.

Tegendraads. Net zoals een folly - zo'n even nutteloos als prachtig bouwwerkje in menige achttiende-eeuwse tuin in Engeland. Dit alles op papier. Want al kunnen we nog geen uur zonder internet, de tactiele sensatie van echt papier is voor de makers de kers op de taart, de mayonaise op de friet.

Praktische info
My Beautiful Mayonnaise verschijnt tweetalig (Nederlands en Engels) en wordt verspreid via geselecteerde boekhandels, kiosken, horeca en giftshops én via de webshop foodlingobijbel.nl/winkel/. Het full colour magazine kost 5 euro.

spread uit My Beautiful Mayonnaise - leeneconomie
spread uit My Beautiful Mayonnaise - leeneconomie

Over de makers: Sinds 2005 verzamelt blogger Ronald de Nijs op Zestz.nl culinair nieuws uit binnen- en buitenland. Foodtrendanalist Marjan Ippel is oprichter van Talkinfood.nl, schrijft voor onder meer ELLE Eten en is auteur van de Foodlingo BijbelNatasha Tastachova werkt als zelfstandig grafisch ontwerpster en art director die ook haar eigen projecten ontwikkelt, zoals het boek ONGEWILD (groen).