De kleuren van 2015: moodboards en paletten

redactie  vrijdag 07 november 2014

Kleurtrends van Stylink professionals

Stylinks kleurspecialisten spotten overal trends en barsten van de inspiratie. Hun visie op de kleuren van 2015 laten ze zien in een schat aan moodboards met beelden uit interieur, mode, kunst en natuur. Talloze kleuren, verzadigingen, contrasten... Kleurinvasie!

kleurtrends 2015 - Irene van Vliet
moodboard door Irene van Vliet

Bekijk de kleuren van:


  No22 - Monique Tieleman

Dé topkleur voor fall/winter 2015 in women's fashion is winterwit. Lastig voor te stellen want na de laatste zomerse vakantiedag is een witte broek of jas doorgaans uit den boze, maar toch zie je deze winter wit in al zijn verschijningsvormen. Net als sneeuw heeft het winters wit allerlei variaties en deze worden allemaal gecombineerd. Met samenspel in kleur en materialen zoals breisels en (nep)bont zorgt de trend Winter Whites voor een spannende, luxe en warme winter.

WinterWhite-2015All Images from Pinterest clockwise: via LoveKnotted, unknown, Helmut Lang via Style Bistro, Pier Paolo Calzolari, Delpozo via Net a Porter, Andrew McCaul via Brumlconlon, via White Vanilla.

Pink on the side
De trend in prints, jacquards en breisels brengt een breed scala aan kleuren mee in alle stijlen van fashion. Eigenlijk kan alles, of anders gezegd, er mag veel. In interieur is dit een stuk minder breed maar ook daar lopen de stijlen vrij breed uit elkaar. Van Afrikaans, grafisch, pastel, neon naar minimalistisch of juist eclectisch. Welke stijl je ook ziet in zowel interieur als op de catwalk, overal zie je hardroze, pastelroze of nude. In bijna iedere collectie komt roze wel terug; soms als compleet item maar vaker als accent in print of accessoire. Zeg maar 'Pink on the side'.

Veel prints en geometrische vormen zijn gebaseerd op het werk van de Memphisgroep uit de periode 1981-1988. Aparte kleurcombinaties en asymmetrie zijn kenmerkend voor de stijl en roze is daar een essentieel onderdeel van. Soms valt het bijna niet op en andere keren is het volop aanwezig. 

Pinkontheside-2015-1All images from Pinterest clockwise: Frederica Tedeschi, via Darkshapes, Michael van der Ham, Cutting boards by Muller van Severen, Misha Kahn / photo by Craftscurator, Memphis interieur by Ettore Sottsass.

Pink on black
Roze als accent, soms nauwelijks waarneembaar maar wel aanwezig.

Pinkontheside-2015-2All images from Pinterest clockwise: via Markey Monkey, Bloom Magazine, Jill Sander Menswear via Style, Work with me people by Bart Hess, Alex Quisite, en Family Vase(s) by Droog.

Over No22 - Monique Tieleman
Monique Tieleman is interieur- en foodstylist, promoter en professioneel blogger. Voor interieurs, producten en events vertaalt zij wensen en verhalen naar beeld voor online gebruik. Ze is freelance redacteur van Stylink; artikelen, beeldreportages en on the spot verslag van evenementen. 

website: www.nummer22.nl
op Stylink: www.stylink.nl/no22


  Stijl & Detail - Marie-Gon Vos

Warm-aards-levend. Terra heeft diepte, een schat aan nuances, is stijlvol en ook stoer, subtiel maar kan ook allesoverheersend zijn. De vele gezichten van deze nuances laten zich niet in één hokje stoppen. Spannend? Intrigerend? Van alle tijden? Maak je eigen combinatie, ontdek de kracht en zet terra naar je eigen hand!

all kinds of terrabeelden van DDW 2014

Over Stijl & Detail - Marie-Gon Vos
Marie-Gon werkt als interieurstylist voor particuliere en zakelijke klanten en heeft daarnaast veel ervaring als woonredacteur en -stylist bij diverse woonbladen en andere media.

website: www.stijlendetail.nl
op Stylink: www.stylink.nl/stijl-a-detail


  PURE styling - Heidi Willems

Met mijn stylingbureau PURE styling combineer ik mijn werk als fotostylist, retailstylist en interieurontwerper. Het is in mijn vak belangrijk de laatste trends op het gebied van vorm, kleur en materiaal te volgen. Ook maak ik trend moodboards in opdracht voor diverse retailformules. Ik visualiseerde twee van de kleurtrends die ik zie voor 2015. 

eclectic vintagecredits VLNR VBNB: bladpatroon flickr.com, sfeerbeeld urbanoutfitters.com, telefoonbankje mustardvintage.com, sfeerbeeld milkmagazine.net, stoeltje miluccia.net, gouden citroen presentandcorrect.com, sfeerbeeld desiretoinspire.net, detail textiel eigen beeld

hot linearcredits VLNR VBNB: detail verlichting eigen beeld, tattoo dotstolines.com, behang Minakani lab poppytalk.com, kunst Yago hortal, patroon zilverblauw.nl, stoel Ligne Roset | patroon onbekend, stoel nendo.jp

Over PURE styling - Heidi Willems
Heidi Willems is keurmerkstylist; je kunt bij haar bureau PURE styling terecht voor fotostyling, winkelstyling, interieur- en kleuradvies, concept styling en event styling. 

website: www.purestyling.nl
op Stylink: www.stylink.nl/pure-styling


  Craftscurator - Irene Vermeulen

Kleurtrends voor wonen: een kijkje in het Craftscurator Colour Cahier Hardware 2015

craftscurator-stylink-colour-2015-inventive

Trends in home decoration en handmade design deelt Irene Vermeulen Craftscurator in in 3 stijlgroepen; Inventive, Sensitive en Expressive. Aan de hand van beeld van materialen, technieken en producten verklaart Irene hoe de kleurkaart tot stand is gekomen, en hoe je deze kunt gebruiken. Voor elke stijlgroep maakte ze een kleurkaart met 10 Pantone Solid Coated kleuren, die je meteen kunt gebruiken bij het ontwikkelen van producten, verpakkingen en presentatiematerialen. Het Craftscurator Colour Cahier 2015 wordt uitgegeven in een versie voor hardware (met Pantone Solid codes) en een versie voor woontextiel (met Pantone TPX codes) en is te bestellen voor slechts € 49. Voor lezers van Stylink geeft Irene alvast de kleurkaart voor stijlgroep Inventive prijs.

Bekijk en download hier de preview met kleurkaart:

Inventive
Inventive is de naam van één van de 3 stijlgroepen in de markt. Hierbij draait alles om producten die modern en vernieuwend en vaak slim en functioneel zijn. Door bijzondere materialen en technieken te gebruiken die de producten textuur en patroon geven, ontstaan producten die steeds net wat verschillend zijn. Kleur is vaak het resultaat van weef- of vlechttechnieken of colourblocking, waardoor een geometrisch effect onstaat. Om het fijne te weten te komen over het gebruik van materiaal en technieken in productontwerp, geeft Craftscurator een Maker Trend Guide uit.

De pasteltonen van vorig jaar zijn verzadigder van kleur geworden. Het zijn nu felle, zoete candy colours zoals citrus yellow, framboos rood, en pop orange. Zeegroen en mintgroen refereren nog aan de pastels van eerdere seizoenen, en ook het donkerblauw en grijs zijn vertrouwd. Deze twee tinten maken het mogelijk de zoete kleuren te combineren in commerciële, toepasbare producten voor het interieur. Nieuw is de 'brick tone', die vooral in combinatie met de snoepkleuren heel vernieuwend is.

Over Craftscurator - Irene Vermeulen
Irene is gespecialiseerd in handmade en sustainable design en geeft advies over product design en trends aan bedrijven in de woonbranche.

website: www.craftscurator.com
links: Colour Cahier 2015Maker Trend Guide 2015
op Stylink: www.stylink.nl/craftscurator


  Feltgood - Ellen van der Wiel

Groene en blauwe tinten en de kleur lime gaven een koeler kleurenpalet de laatste jaren, maar er is een verschuiving naar een warmer palet. Zo veroveren roze, oranje en rood langzaam terrein.

bruin-grijs-roze2

As time goes by

Elementen: lucht en wind, vuur en rook. Kleuren: magenta, roze, oud roze, rookglas, vergrijsd bruin, muisgrijs, beige.

Deze trend is geïnspireerd door de natuur waarin de tijd, de wind en zon hun sporen nalaten. Het gaat om materialen en kleuren die een doorleefd karakter hebben. Ze hebben historie en/of authenticiteit en roepen een zintuigelijke beleving op. De woorden zacht en luchtig passen bij deze trend waarin kleurovergangen belangrijke elementen zijn. We vergrijzen, maar hebben ook een hang naar de eeuwige jeugd. We laten los, maar houden tevens vast aan zoete herinneringen. Hoe doorleefd mogen we zelf zijn, of is botox het nieuwe ideaal.

koper-goud1

Waterly sunset

Elementen: Water en metaal, hout en aarde, vuur en lucht. Kleuren: koper, oranje, goud, bruin grijs, camel, bruin, olijf, mosterd geel, saffraan.

Deze trend komt voort uit de prachtige pure elementen die de natuur ons geeft en staat voor warmte en weldaad. De schittering van de zon gereflecteerd in het water. Warme kleuren als koper en goud met donkere houtsoorten en camel accenten. Het kleurenpalet ligt dicht bij elkaar, waarbij glanzende oppervlaktes en spiegels reflectie geven. In de dessins herkennen we de rimpeling in het water, maar ook ritmisch lijnenspel. Belangrijk in deze trend is dat kwaliteit boven kwantiteit gaat. Ambacht boven massaproductie. Er is behoefte aan slow motion en reflectie. Waar staan we. Het beleven van het nu is belangrijk en we willen daar ook steeds meer kwaliteit aan te geven. Liever één luxe dan een hoeveelheid aan middelmatigheid.

z-w-blauw-rood-geel

City lights

Elementen: Steen, glas, licht en nieuw ontwikkelde materialen. Kleuren: indigo, kobaltblauw, vermiljoenrood, geel, wit, grijs en zwart.

Deze trend heeft zijn oorsprong in de stad en de drive te vernieuwen en te bouwen. Belangrijke elementen zijn steen, glas, nieuw ontwikkelde materialen en neonverlichting. Grafische patronen leveren een belangrijk accent. Glanzende en matte finishes worden naast elkaar gebruikt. We willen vooruit denken. Nieuwe structuren gaan opbouwen en het licht in de tunnel zien na jaren van recessie. We willen weer optimistisch zijn en zoeken een heldere sfeer. Daar horen primaire kleuren bij, met als basis een koele grijs met wit en zwart als contrast. Er komt een herwaardering van de Stijl en Bauhaus.

Alle foto's gemaakt door Ellen van der Wiel op diverse locaties

Over Feltgood - Ellen van der Wiel
Ellen van der Wiel ontwerpt en maakt viltschilderijen van zelfgeproduceerd vilt. Zij schildert met wol. Kleurovergangen, natuurvormen en ritmische lijnen zijn uitgangspunten voor haar design. Voor het artikel over trends 2015 heeft zij vanuit haar eigen fotoarchief drie collages samengesteld met verschillend kleurpalet die voor haar een inspiratie zullen vormen in 2015.

website: www.feltgood.nl
op Stylink: www.stylink.nl/feltgood-by-ellen-van-der-wiel


  Buro zuyver - Hanneke Verschuren

Orange: warm | gezellig | aards | evenwicht | blij | motivatie | optimisme | welzijn

Moodboard1 edited-3Bron: foto's buro zuyver | Hanneke Verschuren: Mastbos-Breda, Marlene Dumas, DDW14, Materia. Kleuren: Pure & Original

↑ Warm | inspirerend
Dit bord is voor mij warm, optimistisch, motiverend en zeker ook inspirerend. Het schilderij van Marlene Dumas heb ik gekozen voor de emotie die het toont! Mooi te combineren met groene, okergele, grijze en oudroze tinten, en verder met diverse houtsoorten, rvs, koper en kurk.

↓ Aards
Dit bord is voor mij voornamelijk heel inspirerend door de aardse kleuren en materialen. Het schilderij van Marlene Dumas inspireert mij door de eenvoud waaruit zoveel spreekt! Copper Orange is mooi te combineren met teal, diep rood, pastellen en leemtinten.

Moodboard2-1 edited-1Bron: foto's buro zuyver | Hanneke Verschuren: DDW14, Kortrijk Biennale Interieur, Materia, Mastbos-Breda, Marlene Dumas. Kleuren: Pure & Original

Over buro zuyver - Hanneke Verschuren
Hanneke Verschuren is keurmerkstylist; het mixen van stijlen en kleur zowel voor de zakelijke als de particuliere markt is haar kracht. Buro zuyver is sterk in het vinden van praktische oplossingen en maakt een samenhangend geheel met verschillende stijlen en de juiste kleuraccenten.

website: www.burozuyver.com
op Stylink: www.stylink.nl/buro-zuyver


  Bij Kiki - Kiki Poulisse

Opvallende kleurpaletten voor Accessoires SS15

Bij Kiki 1

Bij Kiki 2

Bij Kiki 3

Bij Kiki 4

Over Bij Kiki - Kiki Poulisse
Kiki Poulisse (Bij Kiki) werkt als concept stylist/ontwerper voor diverse retailbedrijven. Hiervoor maakt zij trendboeken op het gebied van accessoires, woonaccessoires en kids aan de hand van kleur-, materiaal- en productbeelden en heeft veel ervaring met het maken van productontwerpen, artworks en dessins. Kiki is ook eigenaar van kindermerk 'In de dop'.

website 'in de dop': www.indedop.nl
op Stylink: www.stylink.nl/bijkiki


  Huisraad&Zo - Petra van Breda

Petra van Breda keek naar wat de 'koper oranje' betekent in het huidige tijdsbeeld. Waar heeft men behoefte aan en hoe kun je het gebruiken?

koperoranje

koperoranje 2

Over Huisraad&Zo en Woonschrift - Petra van Breda
Petra geeft interieuradvies en interieurworkshops; ze heeft een professionele kijk op indeling en kleur en geeft concrete adviezen. Ze heeft een papieren schrift gecreëerd waarmee je zelf een interieurplan kunt maken. Woonschrift is haar interieurblog met praktische tips en inspiratie over kleur en interieur, waar je thuis direct mee aan de slag kunt.

website: www.huisraadenzo.nl
interieurblog: www.woonschrift.nl
op Stylink: www.stylink.nl/huisraadazo


  Colourstudio / Woven Wonders - Irene van Vliet

Vier kleurentrends 2015

copper sunset

Copper Sunset
De avondzon biedt een warm en rijk kleurpalet van koper, messing en goud. Door de reflectie van glanzende materialen krijgt het kleurpalet transparantie en zijn de schaduwen zacht waardoor de kleurcomposities een bijna mystieke uitstraling krijgen.

shanghai

Shanghai Spring
Oud Shanghai in Franse tijden waar Nostalgisch West Ambachtelijk Oost ontmoette. Frisse limoen- en bloesemkleuren worden afgewisseld met Chinese blauw-wit porcelein en pepergroene lakkleuren.

impressionisme

Impressionisme
Geïnspireerd op de tuinen van de Franse impressionist Claude Monet in Giverny. De lichtval die per uur verandert vormt de inspiratie op het afwisselende zonnige kleurpalet van bosgroenen en gelen met accenten van zacht rood en lichtoranje.

nocturnal beach

Nocturnal Beach
Het vallen van de nacht geeft het water en het strand reflecties van turqoise blauwen en warme paarzen. De kleuren zijn als olieverf en vloeien in elkaar over van donker naar licht, van transparant naar opaal in alle mengingen met titiaanwit.

Het beeldmateriaal is afkomstig van foto's gemaakt door Irene van Vliet in Giverny, Lille en Wijk aan Zee. De resterende beelden komen van Pinterest.

Over Colourstudio / Woven Wonders - Irene van Vliet
Irene is textielontwerpster en gespecialiseerd in geweven stoffen voor mode en interieur. Ze ontwerpt o.a. throws, decoraties en sjaals met vooral de natuur als inspiratie.

websites: www.colourstudio.nl, www.wovenwonders.nl
op Stylink: www.stylink.nl/colourstudio-woven-wonders


Meer kleurtrends op Stylink

AkzoNobel wees 'Copper Orange' aan als dé kleur van 2015 en volgens Pantone zijn de modekleuren voor SS15 onder meer 'tangerine', 'lucite green', 'strawberry ice', 'custard', 'classsic blue' en 'treetop'.

Ook in 2014 waren de moodboards van Stylink professionals een grote inspiratie; 'Moodboards en paletten: de kleuren van 2014' is meer dan 30.000 keer gelezen! 

Dank jullie wel Monique Tieleman, Marie-Gon Vos, Heidi Willems, Irene Vermeulen, Ellen van der Wiel, Hanneke Verschuren, Kiki Poulisse, Petra van Breda, Irene van Vliet voor jullie waanzinnige bijdrages aan dit artikel!