HEMA ontwerpwedstrijd: onderweg

redactie  dinsdag 04 november 2014

De 28e editie van de HEMA-ontwerpwedstrijd is van start gegaan. Thema van deze editie is Reizen en onderweg zijn. Deelname staat open voor studenten van HBO- en academische opleidingen. De opdracht is om een uniek product te ontwerpen dat bij HEMA past en het reizen en onderweg zijn leuker en makkelijker maakt. Denk bijvoorbeeld aan het plannen van je reis, het wachten op je aansluiting, op handig opbergen en meenemen van al je spullen. 

Het product mag nog niet bestaan, is eigentijds en verrassend en past binnen het HEMA assortiment. Verdiep je goed in het handschrift van HEMA, bijvoorbeeld door de winkels te bezoeken om een goed beeld te krijgen van klanten. Waar hebben zij klanten behoefte aan? Wat ontbreekt in het assortiment?

De inschrijving voor de HEMA ontwerpwedstrijd sluit op 3 april 2015; je ontwerp moet uiterlijk vrijdag 10 april 2015 om 13.00 uur zijn ingeleverd om mee te kunnen doen aan de wedstrijd. 

hema-ontwerpwedstrijd: jury in actie
de jury in actie - beeld via HEMA

Naast een geldbedrag dat de winnaars ontvangen streeft HEMA ernaar één of meerdere ontwerpen in productie te nemen. In het verleden kregen al meer dan dertig ontwerpen een plaats in de winkel. 

De opdracht 'ontwerp een fluitketel' uit 1989-1990 leidde tot het meest bekende product dat is voortgekomen uit de HEMA ontwerpwedstrijd. 'Le Lapin' van Nikolaï Carels (Gerrit Rietveld Academie Amsterdam) was het eerste ontwerp dat HEMA in productie neemt. Andere bekende ontwerpen die in productie zijn genomen zijn knuffel Moki (Toya Verberne – Design Academie Eindhoven), servies Tuit (Jurre Groenenboom – TU Delft) en taartplateau Tast toe (Annet Hennink – TU Delft ). Meer recent hebben we de HEMAnd (Yanti Slaats – Hogeschool van Amsterdam), de Decolleté portemonnee (Hiske Elferink – TU Delft), Ketelbinkie (Tim Braams – TU Delft) en de Blijzetkruk (Simone Post – Design Academy Eindhoven).