Ondernemerschap voor kunstenaars en creatieve makers

redactie  woensdag 22 oktober 2014

Trainingen voor creatieve makers die meer willen verdienen

Je bent kunstenaar of creatieve maker, maar je inspanningen houden geen gelijke tred met je inkomen. Klinkt dat bekend? En wil je daar iets aan doen?

Johanna Glas van DuizendDoDo's ontwikkelde DoDoTrainingen, een programma waarmee je de zakelijke kant van je creatieve werk tot een vanzelfsprekend onderdeel van je dagelijkse routine leert maken. Aan de hand van de trainingen zet je serieuze stappen in de richting van een krachtig ondernemerschap als kunstenaar of creatieve maker.

Het programma van DoDoTrainingen bestaat uit 10 cursusdagen, verdeeld over een periode van 6 maanden. Na het volgen van dit traject heb je duidelijk wie je klanten zijn, waar je ze kunt vinden en hoe je met ze in contact kunt komen en blijven. Je bouwt aan een website die steeds opnieuw bezoekers trekt, leert hoe je jezelf zichtbaar en herkenbaar maakt en hoe je met plezier en vertrouwen kunt onderhandelen en verkopen. En dat alles op zo'n manier dat je vooral de meeste tijd kunt blijven besteden aan dat wat je het allerliefste doet: mooie dingen maken!

professor-dodo-voor-web

Het programma:

15 november 2014: Waarom ben ik kunstenaar | creatieve maker?
Je maakt mooie dingen en wilt daar graag van leven. Om er dag in dag uit geïnspireerd en gemotiveerd voor te zijn is het nodig dat je begrijpt wat je drijft, waarom je doet wat je doet. Joris Blijenberg en Froukje Righart van Better2Gether helpen bevlogen jonge ondernemers om dit glashelder te krijgen. Het programma dat zij in deze module verzorgen is speciaal aangepast voor kunstenaars en creatieve makers. Een heel mooi begin!

29 november 2014: Bedrijfsplan maken
Of je het wilt of niet, als je dingen verkoopt aan klanten ben je ondernemer. Om daar een beetje goed in te zijn heb je een bedrijfsplan nodig. Zo'n plan geeft focus, een tijdpad en een doel. Ireen Laarakker begeleidt met DutchDesignStarter normaal gesproken productontwerpers bij het maken van zo'n plan voor crowdfunding campagnes. Haar expertise is ook heel toepasbaar voor andere creatieve makers.

13 december 2014: Website bouwen
Dat je in deze tijd niet meer zonder website kunt is evident, maar zó maar een website volstaat niet meer. Het is nodig om een site te hebben die regelmatig en eenvoudig kan worden bijgewerkt. Het programma dat zich hier het beste voor leent is WordPress. Bas Verweij van Thisafternoon is de trainer voor deze module. Aan het eind van deze dag heb je een werkende WordPress site.

10 januari 2015: Administratie
Oké, oké, de administratie is niet iedereens grootste hobby... Accountant Joke Kummel van BalansTotaal is er heel bedreven in om geduldig uit te leggen hoe een goede boekhouding je weinig gedoe, en veel voordeel kan opleveren. Joke is namelijk niet alleen accountant, ze is ook kunstschilder, en begrijpt dus goed waar de schoen soms wringt. Met Joke's tips & trucs ga je de administratie beslist een stuk leuker vinden...

24 januari 2015: Fotograferen en filmen van je werk
Als je mooie dingen maakt wil je ze ook mooi presenteren. Je hebt dan goed beeld nodig. Het beeld dat je met een smartphone kunt maken voldoet soms, maar vaak nèt niet. In deze module staat je eigen werk model voor professionele beeldproductie, François Hendrickx, hoofddocent aan de Fotovakschool en zelf professioneel fotograaf, geeft 's ochtends fotografie, in de middag gaat Maureen Birney van ZieWorks in op videoproductie.

7 februari 2015: Storytelling en personal branding
Het meest centrale thema van DuizendDoDo's is zichtbaarheid, voor kunstenaars en creatieve makers vaak geen gemakkelijke kost. Toch ontkom je er niet aan om jezelf zichtbaar te maken als je van je werk wilt leven. In deze module schrijf en schaaf je samen met Johanna Glas aan jouw persoonlijke verhaal. Hoe vertel je wat je doet? Wat mogen je fans van je weten (en wat niet...)? Hoe profileer je jezelf als creatieve maker? Waarom mag men van je houden...?

21 februari 2015: Marketing en social media
En als dat verhaal er dan is, dan moet het verteld worden. Door te bloggen, e-mailmarketing in te zetten en gebruik te maken van social media zoals Twitter, Pinterest en Facebook, kun je makkelijk (en goedkoop) contact maken en onderhouden met bestaande- en toekomstige fans. Nancy Koornwinder van 10 Social is een ervaren trainer op dit gebied.

7 maart 2015: Onderhandelen en verkopen
Als het op verkopen van hun werk aan komt slaan creatieven vaak dicht. Goedkoper zijn dan anderen is vaak de enige strategie die zij kunnen verzinnen. Maar niemand gaat jouw werk kopen en er een leven lang naar kijken omdat het zo lekker goedkoop was...! Fotograaf Robert Elsing is een kei in 'authentiek' onderhandelen en verkopen. Zijn boek Commerciële Intelligentie gaat hierover. In deze module doet hij het boekje open.

21 maart 2015: Overeenkomsten en financiën
Wie zaken doet moet afspraken maken. Je gaat samenwerkingen aan, wilt je auteursrecht beschermen of je verkoopt eens wat. Misschien ga je wel voor langere tijd met een opdrachtgever in zee? In al deze gevallen is het zinnig om jouw belang duidelijk vast te leggen. In deze module gaat jurist Frans Blanchard van Buro Blanchard in op de belangrijkste juridische weetjes voor kunstenaars en creatieve makers.

4 april 2015: Presenteren en netwerken (datum onder voorbehoud)
In deze module komt alles samen. Presentatiecoach Annemarie Vis van The Story Company weet zelfs de meest introverte mensen zover te krijgen dat ze het podium durven pakken als de gelegenheid zich voordoet. We werken aan je 'lift'-presentatie, leren je eenvoudige technieken om telefonisch en schriftelijk contact te leggen, en oefenen met netwerken en het spreken voor een groter publiek. Natuurlijk sluiten we af met een feestje...

Praktisch
De trainingen vinden plaats in de Studio van Theater Het Amsterdamse Bos, een heel fijne en inspirerende locatie die goed bereikbaar is en waar je gratis kunt parkeren. Trainingsdagen duren van 10.00 - 17.00 uur en de catering (koffie, thee, fruit, water, broodjeslunch en snacks) is inbegrepen.

Prijs
Je kunt de modules los volgen, maar de kracht zit 'm in de combinatie van de kennis en vaardigheden die je in het complete programma opdoet: de tien modules zorgen er samen voor dat je met je ondernemerschap écht serieuze stappen gaat zetten. En omdat dat precies is wat DuizendDoDo's wil bereiken krijgt iedereen die zich vóór de eerste trainingsdag (15 november) aanmeldt voor het complete programma 60% korting. Als lezer van Stylink ontvang je 10% korting op de hieronder vermelde prijzen!

  • Prijs per losse module is: € 197.
  • Prijs voor drie van de tien modules: € 447 (of twee termijnen van € 247,-)
  • Prijs voor het complete programma: € 797  (of drie termijnen van € 297)

Als je kiest voor het complete programma krijg je bovendien een aantal mooie extra's:

  • een skype-gesprek met Johanna Glas over jouw eigen vragen en uitdagingen
  • gratis deelname voor een extra persoon naar keuze aan één van de modules
  • feedback van Johanna Glas op de teksten op je website en hulp bij het redigeren indien nodig
  • toegang tot een besloten Facebook groep voor het delen van je vragen en resultaten
  • volledige geld-terug-garantie; wanneer je na het bijwonen van de eerste training op 15 november besluit dat het programma je niet past krijg je zonder verdere vragen je geld terug.

Aanmeldingen
Meteen aanmelden of eerst meer informatie? Bel Johanna Glas op 06 42269867, mail haar:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  of check haar website Duizenddodo'sLaat weten dat je je via Stylink aanmeldt om 10% korting te ontvangen. 

Over Johanna Glas
Johanna werkt al haar hele leven met kunstenaars en creatieve makers, o.a. als management ondersteuner bij instellingen als het Binger Film Lab, het Koninklijk Concertgebouworkest, Theaterwerk.nl en bij verschillende omroepen en mediaproductiebedrijven zoals Joop van den Ende Producties, E.V.A. en Talpa. In 2013 initieerde zij DuizendDoDo's, waarin zij samenwerkt met een team van specialisten. Uitgebreide informatie over haar en over het team is te vinden op de teampagina van de website van DuizendDoDo's.

website DuizendDoDo's