DDW14: highlights Central Area

Monique Tieleman  woensdag 15 oktober 2014

Honderden evenementen in drie design area's met 80 locaties; wij maakten uit alle exposities, workshops, seminars, food en feesten een selectie, onderverdeeld in de drie area's, die we aanvullen met handige tips of routes. In dit overzicht een highlight-route van de Central Area.

up! now future - dutch design week 2014

Centrum Area 
Om te beginnen: huur een fiets (als het niet al te beroerd weer is natuurlijk). De route die we hebben uitgestippeld brengt je langs 10 locaties en duurt al een half uur als je alleen maar een rondje zou fietsen. Alles ligt hier redelijk dicht bij elkaar, maar als je alles wilt zien ben je zo twee dagen bezig. 

Witte Dame & Willemstraat
Natuurlijk vind je op de 4e verdieping van  de Witte Dame de Graduationshow van Design Academy. De expositie met dit jaar 171 werken van 155 afgestudeerden wordt altijd druk bezocht. Bij de Witte Dame (de bibliotheek) staat de mobiele fietsverhuur van Urban Wheels Center. Neem je ID mee want je moet je legitimeren om een fiets te kunnen huren. De route brengt ons vervolgens naar de Willemstraat. Hier vind je Dutch Design Year. Een platform voor jonge ontwerpers uit Amsterdam die met de expositie OODE een ode brengt aan jonge productontwerpers en bewust maakt van het Nederlands erfgoed.  

Nieuwe natuur, Melissa Peen-Dutch Design Year
↑ Melissa Peen, nieuwe natuur. ↓ Marleen Kurvers, paper plane carpet. Beeld via DutchDesignYear

ddy-oode-marleen-kurvers

TAC
De volgende locatie op de route is het Temporary Art Centre (TAC) aan de Vonderweg. De DDW expo Hidden Treasures herbergt 150 designers uit 15 landen die samen 27 expo's samenstelden. Hier vind je Artez met de expositie Uncertainty Studios waar de context en toepassing van fysieke materialen en digitale informatie centraal staan.

Culture.pl vertegenwoordigt met 30 studio's Polish Design en organiseert daarnaast tal van lezingen door internationale sprekers als Lidewij Edelkoort en Zuzanna Skalska. Eén van de interessante Polish Design Talks is bijvoorbeeld van Siembab & Kawecki over sensorische branding. Check het overzicht voor alle data en tijden. 

Verder vind je in het TAC dit jaar bijzondere collecties sieraden en schoenen, vele jonge ontwerpers als David Derksen, Truly Truly, Jolijn Fiddelaers en atelierhouders van het TAC met Made in TAC.

polish design

NS Loods
In de NS Loodsen langs het spoor aan de Fuutlaan wordt dit jaar voor de 2e keer het nieuwe ontwerpdistrict Design Perron georganiseerd met onder andere werk van Cor Unum Keramiek en van ontwerpers van HierIsUtrecht (HiU) en Rotterdam Centraal. Deze keer is het terrein uitgebreid met containers waar nog meer ontwerpers te zien zijn.  

Natuurlijk mag je Dutch Invertuals op Fuutlaan 12b niet overslaan.

 Dutch Invertuals
Dutch Invertuals - beeld via The Method Case

NRE terrein
Op het NRE terrein aan de Nachtegaallaan zijn de ateliers weer geopend. Op 13b vind je Kelderman en Van Noort die met Fontys Factory 2 / Warehouse op zoek zijn naar de mogelijkheden van het recyclen van data en waarbij zij uitgaan van het gegeven dat vorm data (binary digits) is. 

Kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm houdt de Glass Heap Challenge 2014. Deze unieke masterclass daagt geselecteerde deelnemers uit nieuwe creatieve toepassingen te vinden voor het recyclen van glas. Tijdens de masterclass zie je masters en deelnemers aan het werk in diverse technieken zoals bijvoorbeeld fusing, slumping en gieten.

jobtom-NRE
ateliers NRE terrein 

Schellensfabriek
Vorig jaar was deze oude textielfabriek aan de Vestdijk een aangename verrassing als expositielocatie. Tot 2009 was deze fabriek nog in gebruik en vanaf 2010 onderdeel van de Dutch Design Week. In voorgaande jaren waren er leuke exposities met interessante jonge ontwerpers maar vorig jaar werd het een niveautje hoger getild. Een spannende mix van disciplines en een buzzing crowd. 

Hier vind je de talenten in de expositie In No Particular Order van het Stimuleringsfonds. Je vindt er ook Soul Jewels van Prezence; waardevolle objecten voor Mindfulness rituelen gemaakt met Zweedse ambacht, gecombineerd met technologie. 

Naast meubels en keramiek van l'Atelier Echelle 1 sur 1 en Digital by Design van Studio Sander Mulder houdt The Glass Factory innovative productieworkshops. Je ziet het werk van diverse designers ontstaan in varierende typen workshops.  

TalentExhibitionStimuleringsfonds

Stratumseind
De volgende locatie is speciaal voor de trend-, textiel en fashionlovers. Showde Modebelofte vorig jaar haar meest belovende talenten nog in Kazerne, nu vind je de meest innovatieve, vers afgestudeerde modetalenten van 2014 in de expositie Seductive Precurors aan het Stratumseind 34-36. Op maandag 20 oktober vindt op dit adres het event Smart Fabrics; from fiber to fasion plaats, over de invloed van smart fabrics door de hele textielketen. Smart Fabrics is een samenwerking tussen ABNAMRO en Fashionweek en heeft als sprekers Pauline van Dongen, Gerrit Koele en Martijn ten Bhomer. 

Modebelofte 2013 Kazerne EINDHOVEN, DDW13

↑ modebelofte 2013 ↓

Modebelofte 2013 Kazerne EINDHOVEN, DDW13

Van Abbemuseum
Dit jaar is de DDW tentoonstelling in het Van Abbemuseum gewijd aan het werk van de Design Academy Eindhoven. Met Sense Nonsense verkent de academie de zin en onzin van innovatie. Deze tentoonstelling is onderdeel van een reeks waarin het werk van studenten en alumni in een bredere context wordt geplaats. Het doel is nieuwe samenwerkingsverbanden te laten ontstaan en banden tussen design, kunst en wetenschap te versterken.

Sense Nonsense - expo Designacademy in Van Abbemuseum

Hallenweg
Het hallencomplex aan de Hallenweg is gebouwd rond 1950 en is ontworpen in de stijl van de Delfste School. In de diverse units huizen diverse ontwerpers en bureaus. Ontwerplabel Vij5 presenteert in hun atelier op nummer 1b een vertaling van de in Milaan getoonde expositie Ton sur TonRuimtevormgevers HAL-2 stellen hun studio ook dit jaar weer ter beschikking aan ontwerpers. Op 11-b presenteert Studio Jeroen Wand eigen werk en het werk van anderen. 

Vij5 - ton sur ton - Milaan 2014
Vij5, Milaan 2014: ton sur ton (beeld via gimmii)

Kazerne
De route in Centrum Area eindigt bij Kazerne in de Paradijslaan. In ons verslag over Kazerne informeerden we je over de tentoonstelling Open Mind die tijdens DDW aangevuld is met vele nieuwe ontwerpen en samenwerkingsverbanden. Van Engelen & Evers (EE labels) is de enige partij in Nederland die jaquard stoffen op maat kan maken. In Kazerne tonen zij hun laatste co-creaties met internationale ontwerpers. Tatjana Quax en fotograaf Inga Powilleit houden op zaterdag 18 oktober de boekpresentatie van hun boek 'How we work'. In dit boek over de dagelijkse gang van zaken van een nieuwe generatie ontwerpers stellen ze de vraag 'wat doen we met de overdaad?'.

Kazerne in Eindhoven
beeld: Monique Tieleman meer over Kazerne


Praktisch

route DDW14 central-area
klik voor een pdf

  • openingstijden: de meeste locaties zijn tijdens DDW open tussen 11.00 en 18.00 uur. In Central Area zijn de meeste locaties tot na 18.00 uur open. Online vind je de exacte openingstijden van grote locaties.
  • areas en infopunten: het programma van DDW is verdeeld over drie areas: Strijp AreaCentral Area en East Area. In elke area vind je een infopunt, een gratis plattegrond en onze dagelijkse tabloid (festivalkrant).
  • DDW Passe-Partout: tijdens DDW 2014 zijn er op 86 locaties presentaties van ontwerpers te zien. De meeste locaties bezoek je gratis, voor een aantal heb je een DDW passe-partout nodig. Een DDW passe-partout biedt 9 dagen onbeperkt toegang tot het Klokgebouw, de expositie van Dutch Design Awards, de Graduation Show van Design Academy Eindhoven en de expositie Sense Nonsense bij het Van Abbemuseum. Ook ontvang je 50% korting op de entreeprijs van het Philips Museum en TAC. Bestel je passe-partout online voor € 15,00 (excl. ca. € 2,40 transactiekosten), of koop 'm tijdens de week bij bovengenoemde locaties (€ 17,50). Bestel tickets
  • DDW Highlights Tour
: Craftscurator neemt je mee langs de door haar geselecteerde hoogtepunten van Dutch Design Week. In een tour van 1,5 uur bezoek je verschillende locaties en zie je de meest interessante producten en ontwikkelingen. Tijdens een Meet & Greet ontmoet je de designers en hoor je achtergrondverhalen. Dóen! Tickets voor de DDW Highlights Tour
  • beperkt treinverkeer: Met de trein naar Eindhoven? Tijdens DDW is er beperkt treinverkeer tussen Tilburg en Eindhoven. Vertrek op tijd en houd rekening met de mogelijkheid dat je in een bus belandt. meer informatie
  • fietsverhuur: bij Urban Wheelz Center (Ketelhuisplein en Lichtplein) huur je fietsen op vertoon van je ID en creditcard. Let op: je betaalt borg vooraf en brengt de fiets na afloop terug op de locatie waar je hem hebt opgehaald.
  • gratis taxi's: vanaf vijf vaste taxistandplaatsen kun je in een van de dertig gratis taxi's van en naar alle locaties van DDW cruisen. Stap op bij: deWitteDame, Stadhuisplein, Klokgebouw, Piet Hein Eek en TAB-gebouw (Strijp-T). Of bestel er een via +31(0)40-218 00 00. Design Rides rijden dagelijks tussen 11:00 u. en 20:00 uur.

www.ddw.nl