Copper Orange kleur van 2015

Trendboek ColourFutures 2015 - interieurkleuren van AkzoNobel

Floor Borsboom  donderdag 09 oktober 2014

Van Stockholm en Milaan tot Shanghai; overal spelen metaaltinten een toenemende rol in hedendaags interieurdesign. ColourFutures, AkzoNobel's jaarlijks kleurtrendonderzoek, heeft Copper Orange aangewezen als dé kleur van 2015. De warme tint staat voor een positievere kijk op de wereld en een nieuwe focus op de 'sharing economy'. De kleur vervangt de koele blauw- en groentinten van de afgelopen jaren en sluit perfect aan bij roze en neutrale tinten, bij wit, andere oranje tinten en metallics zoals goud en koper en houttinten.

copper-orange2Copper Orange in interieur (beelden via www.colourfutures.com)

AkzoNobel's 'ColourFutures 2015' werd afgelopen 29 september in Amsterdam onthuld en ingeluid met de kleur van het jaar: Copper Orange. De kleur werd geselecteerd door een panel van internationale design- en kleurdeskundigen, na wereldwijd trendonderzoek. Van dat onderzoek werd een trendboek gemaakt; een inspiratiebron voor designers, interieurprofessionals en architecten.

copper-orange3beelden: marriott.comheathernetteking.cometsy.comwelke.nlarchilovers.commilkster.comgardenlife.com.aupinterest.comvanheeschdesign.com

"De afgelopen jaren gingen de trends over het zoeken, verbinden en ontdekken van onbenut potentieel. In 2015 is de trend verrassend anders; nu gaat het om het toevoegen van de + aan het leven van alledag; om het ontdekken van het bijzondere dat in het gewone schuilt; wat nu precies dat beetje extra is wat het grote verschil maakt in ons leven. Het centrale idee voor 2015 is dat mensen nieuwe manieren ontdekken om hun leven kleur te geven en een warmere, zorgzamere samenleving voor ons allemaal creëren," aldus Heleen van Gent, Manager van het Global Aesthetic Center van AkzoNobel.

Kleurtrends
'Colour Futures 2015' omvat vijf kleurtrends, geïnspireerd op Koper Oranje en één basisgedachte, te omschrijven als: "Everyday + Finding the wonderful in the normal". Duurzaamheid is dit jaar een belangrijk thema in het ColourFutures trendboek. "Duurzaamheid is nu een vereiste, in plaats van een voorkeur. Het moet een oprecht streven zijn", benadrukt Heleen van Gent. Andere trends die in het onderzoek naar voren komen zijn: 'Big Nature + Small Me'; 'Layer + Layer'; 'Unseen Spaces'; 'Him + Her' en 'Friendly Barter'. Bekijk ze hieronder!

Big Nature + Small Me: uitdaging, avontuur, wijsheid
De natuur staat voor alles dat onvoorspelbaar en ontembaar is. Ze kan stil en vredig zijn, maar ook wild en woest. Mensen willen zichzelf meten met de elementen om te ontdekken wat ze nu eigenlijk echt waard zijn. De trend vertaalt de mooie natuurlijke overgangen van kleuren en materialen in de natuur. In het kleurenpalet is de stilte van de zondoorstoofde woestijn van Arizona te voelen. Rijke aardetinten zoals sepia, oker, sienna en gebakken klei creëren een natuurlijk en sterk palet. 

big-nature-small-me2beeld via colourfutures.com

Layer + Layer: gelaagd, bedekt, gedessineerd
Deze trend belichaamt het gegeven dat mensen steeds meer multidimensionaal leven. Het digitale landschap voegt nieuwe lagen aan de wereld toe, niet alleen in ruimte maar ook in tijd. Deze trend komt naar voren in het subtiele gebruik van clusters van kleurnuances in plaats van slechts één tint. De combinatie van verschillende kleuren is essentieel, vooral zachte en pasteltinten, net als het gebruik van verbleekte, overlappende en ondoorzichtige materialen om diepte te creëren.

layer-layer5beeld via colourfutures.com

+ Unseen Spaceson-opgemerkt, her-interpretatie, nieuwe luxe
Dit thema gaat over het idee dat ruimte in het moderne leven een luxe is. Als woonruimte en bouwgrond onbetaalbaar worden, leer je vanzelf om verwaarloosde en ondergewaardeerde ruimtes opnieuw te waarderen. Met kleur en decoratieve technieken kun je schoonheid creëren waar eerder niets moois te ontdekken was, zoals in een gang of hoek onder de trap. Bij deze kleurtrend gaat het om drie verfijnde kleuren: blauwgrijs, kaki, en neutraal roze, elk in vier tinten, plus wit. Verschillende intensiteiten van dezelfde tint worden gecombineerd voor een mooi ton-sur-ton effect, of juist op dezelfde sterkte tegen elkaar afgezet. 

unseen-spaces4beeld via colourfutures.com

Him + Her: evenwicht, gelijkwaardigheid, uniciteit
'Him + Her' gaat over de schoonheid van het verschil. Zowel mannen als vrouwen ontdekken de onderscheidende kenmerken van hun sekse, en erkennen dat juist de mannelijke en vrouwelijke verschillen elkaar aanvullen en versterken. Aan deze trend is een kleurenpalet verbonden waarbij traditioneel vrouwelijke tinten als mauve, poederroze en room, gecombineerd worden met mannelijke kleuren als kaki, leigrijs en teal (blauwgroen). Ze combineren en complementeren elkaar als ze samen worden gebruikt. 

him-herbeeld via colourfutures.com

Friendly + Barter: vindingrijkheid, samenwerking, gemeenschap
Het laatste thema voor 2015 wijst op een van de belangrijkste recente sociale trends: het opnieuw tegen het licht houden en herdefiniëren van het begrip 'eigendom'. Geïnspireerd door de toenemende invloed van de digitale wereld en de opkomst van sociale media, is er een nieuwe, vriendelijker economie van ruilhandel ontstaan. Het model berust op vertrouwen en op het inzicht dat je er zelf baat bij hebt wanneer je anderen helpt. Dit concept komt terug in een familie van warme kleuren die op onverwachte manieren worden toegepast. Fruitig roze en rood geven zachtheid aan limoengroen en oranje. In combinatie met okergeel, bruin en warmgrijs wordt de uitstraling juist krachtig. 

friendly-barterbeeld via colourfutures.com

Dit is de twaalfde editie van AkzoNobel's ColourFutures. De eerste ColourFutures riep een koele blauwtint genaamd 'Aqua Blue' uit tot kleur van het jaar, gevolgd door als 'Fresh Orange' (2005), 'Yellow Green' (2006), 'Movie Star' (2007), 'Sunny Yellow' (2008), 'Green' (2009), 'Blue' (2010), 'Citrus Yellow' (2011), 'Blushing Red' (2012), 'Indigo' (2013) en 'Teal' (2014).

Meer informatie over de kleur van het jaar 2015 en de kleurthema's vind je op www.colourfutures.comHet trendboek 'ColourFutures 2015' kun je  hier downloaden 

copper-orange-tealCopper Oranger en Teal gaan prachtig samen!
(beelden: interiordesign2015.comverycoolphotoblog.comcharlieclift.blogspot.comshopforliving.deinterior-design-it-yourself.com

Bekijk ook ons artikel 'De kleuren van 2014 in mode en interieur' van vorig jaar!


Profielschets Floor Borsboom
Floor Borsboom is fashionfreak, designfreak, language freak. Dol op mooie dessins en prints, vintage items, caribisch eten en funky music. Ze werkt bij LeLab en Stylink als contentmanager, webredacteur en copywriter. Floor op Twitter: @floritab