Kazerne: internationaal podium voor creatieve industrie

No22  woensdag 01 oktober 2014

Het is geen geheim dat de locatie aan de Paradijslaan in Eindhoven één van onze favorieten is tijdens Dutch Design Week. Vanaf 1 oktober is een deel van deze bijzondere locatie 7 dagen per week geopend als ontmoetingsplaats voor de creatieve industrie en het algemeen publiek. 2500 vierkante meter creativiteit, heerlijk eten en drinken, en schitterend design van topontwerpers uit binnen- en buitenland. Gepland staan drie grote tentoonstellingen per jaar met als aftrap de expositie Open Mind.

Kazerne-ingangBij  de ingang wordt je al direct geconfronteerd met het design van Maarten Baas.

Initiatiefnemers Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek organiseren sinds 2006 pop-up event Eat Drink Design en dragen zorg voor de exploitatie. Samen met gastcuratoren zijn ze verantwoordelijk voor het inhoudelijk programma.

Kazerne-expositieruimte-2
BoardroomXL is per dagdeel te reserveren.  

Ruime expositiezalen in een kosmopolitische, bijna mystieke, industriële sfeer zorgen voor optimale aandacht voor de ontwerpen. DDW 2013 liet een preview van het concept zien maar inmiddels zijn de op zich staande gordijnen, bar en keuken vervangen door een permanente opstelling in zwart, glimmend RVS en industrieel ijzer. Dit alles binnen de vertrouwde muren van het historische pand waar verder weinig aan veranderd is. Eén object wat er nog uitspringt is de grote nieuwe pui van zwart staal en glas over de breedte van het pand.

Kazerne-pui-barHet Kazerne restaurant is iedere dag geopend van 11.00 tot 00.00 uur.

De expositiezalen zijn de ontmoetingsruimten. Je staat dus letterlijk in de tentoonstelling waar je zit op stoelen van Maarten Baas en eet aan de speciaal voor Kazerne door Daphna Laurens ontworpen tafels. Maar hier blijft het niet bij. Het concept wordt in fasen uitgevoerd tot er uiteindelijk 2 restaurants, 3 boardrooms en 7 guestrooms zijn ontwikkeld. Daarnaast is er nog Kazerne Shop en komt er een Kazerne sociëteit.

Kazerne-keuken-tafels-DaphnaLaurensDe open keuken, de tafels van Daphna Laurens, de stoelen van Maarten Baas en de vazen van Jeroen Wand. 

Met Kazerne Lab creëert de organisatie samenwerkingsverbanden tussen de creatieve industrie en andere sectoren. Een goed voorbeeld hiervan is de ontwikkeling door BKSXY van nieuwe verftechnieken voor de keramiekafdeling van Twinkelbel, een dagbestedingscentrum in Eindhoven. Het ontwerp 'Stamppot' refereert aan typische Nederlandse groenten maar de uitvoering is variabel.

Kazerne-Twinkelbel-Eindhoven1Edward Berding werkt al tien jaar bij het keramiekcentrum van Twinkelbel. Voor de opening van Kazerne werkt hij in één van de kantoren van Kazerne en demonstreert hij de nieuwe verftechniek die BCXSY voor hun ontwikkelde. Hij was net klaar met 'boerenkool' en 'wortel' en werkt op het moment van de foto aan 'ui'.  ↓

 Kazerne-Twinkelbel-Eindhoven2 

Dit alles zorgt ervoor dat vanaf 2016 de totale Kazerne 24/7 open is. Mocht je nu in de veronderstelling zijn dat je deze locatie kan overslaan tijdens Dutch Design Week omdat ze heel het jaar open zijn, dan zit je verkeerd. Tijdens DDW wordt de huidige tentoonstelling aangevuld met nog veel meer schitterend design en zijn er weer vele internationale prominenten te gast. Het is er weer één om niet te missen.

Kazerne-Annemoon-GeurtsAnnemoon Geurts is één van de initiatiefneemsters en curator van de tentoonstellingen.

De openingstentoonstelling Open Mind toont, met werk van sleutelfiguren uit de Nederlandse vormgeving, aan dat werken met een open houding daadwerkelijk leidt tot innovatie. De expositie toont onder andere werk van Maarten Baas, Kiki van Eijk en Joost van Bleijswijk, Mieke Meijers en ook bijzondere samenwerkingsverbanden. Eén bijzondere samenwerking is die van Marc Janssen tapijten en acht topdesigners. De bijzondere collectie "8 Dutch Landscapes" bestaat uit tapijten van Piet Hein Eek, Jeanine Eek, Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk, Petra Janssen, Edwin Vollebergh, Claire Vos en Roderick Vos.

Kazerne-launch-8dutchlandscapes-MarcJanssen
Gelijktijdig met de opening van Kazerne is de lancering van het project 8 dutch landscapes van tapijtmaker MARCJANSSEN (de Nederlandse retail divisie van ICE International). De 8 designers zijn tevens 4 ontwerpersparen. De foto's op de achtergrond zijn in de eigen omgeving van de ontwerper gemaakt door fotograaf Rene van der Hulst. Iedere designer maakte zijn eigen ontwerp maar het is opvallend te zien dat de stijl per paar overeenkomt. Roderick Vos is verantwoordelijk voor de bijzondere opstelling van de tapijten. Door het gebruik van LED wordt ieder tapijt mooi uitgelicht en benadrukt dit het zweven van de tapijten. De vrij grote tapijten (2x3) zijn in India en Nepal gemaakt door volwassen ambachtsmensen. Ze zijn van pure wol en zijde en geverfd met natuurlijk verfstoffen.  

Kazerne-PetraJanssen-JeanineEek-JoostvanBleiswijk
Drie verschillende stijlen bij elkaar. Jeanine Eek (onder) maakte een vrij neutraal kleed met veel structuur. Joost van Bleiswijk (midden) baseerde zijn ontwerp op een kindertekening. Het mooie kleurrijke karpet van Petra Janssen van Studio Boot (boven) kan bijna niet anders dan heel grafisch zijn

Kazerne-MarcJanssen-Claire-Vos
Een subliem ontwerp van Clair Vos. Eén tapijt maar afhankelijk van de kijkrichting is het karpet overwegend blauw of rood.

Kazerne-perspreview-1
Ovum Mirror van Thomas Eurlings

 Kazerne-Kiki-van-Eijk
Voor een project werden ontwerpers uitgedaagd te werken met bedrijven uit de regio. Kiki van Eijk koos voor een traditioneel staal/plaatwerkbedrijf. De 2d versie van de stoel met papier, stof en kanten lintjes werd direct vertaald naar de 3d versie, vandaar de vouwen en oneffen afwerking van de randen. Op de achtergrond Country House Carpet.  

Kazerne-blablabla-MaartenBaas
Een deel van de expositie Baas in Town van Maarten Baas tijdens Milaan is nu aanwezig in Kazerne.   

Kazerne-Lilian-van-Daal
Kazerne biedt ook ruimte aan nieuwe talenten. Het afstudeerproject van Lilian van Daal is een 3D printed softseat. 

Kazerne-Studio-Drift
De prachtige fragiele modulaire installatie Fragile Future  van Studio Drift wordt groter en groter. 'In a way technology is an evolution from nature' Ralph Nauta / Studio Drift. Meer weten over dit briljante werk? Check dit filmpje op Pinterest.

Kazerne-expo
Grafisch werk van Bob Waardenburg

Kazerne-Thomas-Eurlings
Kazerne heeft ook een zolder waar je een schitterend schouwspel vindt van licht, design en fashion. Low Motion is een installatie van designers Thomas Eurlings, Jesse Visser, Geke Lensink en fashionlabel Youasme Measyou. Deze ruimte is een rustgevende designhaven om je af te sluiten van de hectische buitenwereld en is binnenkort te reserveren als hotelkamer.  

Check de website van Kazerne voor nog meer informatie over de mogelijkheden voor meetings en projecten. Misschien dat je Kazerne tijdens Dutch Design Week samen met ons wilt ontdekken? Zet dan woensdagavond 22 oktober in je agenda en kom naar de DDW Meet-up van Stylink & Craftscurator in het Koetshuis van Kazerne. Lees meer hierover of bestel meteen je ticket!