Expositie: Kunstformen der Natur op levensgroot formaat

Denise Moonen  dinsdag 23 september 2014

Blow-ups van de verbluffende illustraties van bioloog Ernst Haeckel

Begin 20ste eeuw publiceerden bioloog Ernst Haeckel en lithograaf Adolf Giltch Kunstformen der Natur: een boek met opzienbarende illustraties van nooit eerder vertoonde organismen. Mediamatic brengt de originele litho's bij elkaar en vergroot de levensvormen extreem uit. Naast de levensgrote blow-ups is ook ander werk te bewonderen, geïnspireerd op het werk van Ernst Heackel. Te zien van 6 september t/m 30 oktober 2014 in Amsterdam.

Kunstformen Der Natur werd tussen 1899 en 1904 voor het eerst uitgebracht in sets van 10 litho's die later zijn ze samengevoegd tot een boek met 100 litho's. Vanaf de eerste publicatie zijn de illustraties een grote inspiratiebron voor designers, kunstenaars, architecten, illustratoren en biologen.

kunstformen-der-natur2

kunstformen-der-natur14

ErnstHaeckel5

kunstformen-der-natur15

 Haeckel Ascidiae

Mediamatic laat ook werk zien dat geïnspireerd is op Kunstformen Der Natur: aquarellen van H.P. Berlage, lampen van Bernotat&Co en een lichtinstallatie van Rudj, Martin Huger, Olya Troitskaya en Sophie Rogg. Samen met de reusachtige illustraties van Ernst Haeckel toont de expositie een organische wereld die gevuld is met even absurde als fascinerende organismen. 

kunstformen-der-natur5Lichtinstallatie van Rudy Guedj, Martin Huger, Olya Troitskaya en Sophie Rogg

Aquarellen
Ook de beroemde architect H.P. Berlage liet zich inspireren door Kunstformen Der Natur. Zijn aquarelstudies van Haeckels geometrische vormen maken onderdeel uit van de collectie van Het Nieuwe Instituut.

kunstformen-der-natur8

Radiolaria
Radiolaria is een collectie lampen ontworpen door design bureau Bernotat&Co. De objecten zijn gemaakt van 3d geweven textiel, lichten op in het donker en zijn geïnspireerd op micro-organismen.

kunstformen-der-natur9

kunstformen-der-natur12

afbeeldingen via www.mediamatic.net

Praktisch

  • data: 6 september t/m 30 oktober, woensdag-zondag van 13:00-18:00
  • locatie: Mediamatic Fabriek, VOC–kade 10, Amsterdam
  • entree: €5,- voor een geldig lidmaatschap (€5,- voor 9 weken)
  • gratis entree voor leden van subbacultcha en Go-public
  • www.mediamatic.net


Profielschets Denise Moonen
Denise Moonen is een enthousiaste kletskous, nieuwsgierige onderzoeker en fanatiek tijdschriftverzamelaar. Gek op dans, muziek, fotografie, mode en design. Denise studeert International Lifestyle Studies aan Fontys Hogescholen. Ze loopt van augustus 2014 tot januari 2015 stage bij Craftscurator en Stylink. Denise op Twitter: @DeniseMoonen