The Future of Fashion is Now

redactie  donderdag 11 september 2014

Najaarstentoonstelling in Boijmans Van Beuningen

Willen we echt iedere zes maanden een nieuwe garderobe of kan mode langer mee? Moet de pasvorm van een jurk voldoen aan het heersende schoonheidsideaal of kan het ook anders? Wat is de rol van mode in de opmars van de zogenaamde 'wearable technology', zoals Google Glass? Dit zijn de fundamentele vragen die centraal staan bij de nieuwste generatie modeontwerpers. Museum Boijmans Van Beuningen toont vanaf 11 oktober de mode van de toekomst, met werk van onder anderen Viktor & Rolf, Christophe Coppens (België), Hussein Chalayan (Cyprus), Rejina Pyo (Korea) en zes talentvolle jonge ontwerpers uit verschillende landen.

01. The Future of Fashion is NowConcept / Art Direction: Glamcult Studio. Foto: Jouke Bos.

De nieuwe generatie modeontwerpers kijkt met een kritische blik naar het huidige modesysteem en de rol van kleding in de maatschappij. Ze komen met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst. Duurzaamheid, futuristische technologieën en de maatschappelijke waarde van kleding zijn thema's waarmee deze ontwerpers vorm geven aan de mode van de toekomst. 'The Future of Fashion is Now' toont niet alleen kleding en accessoires maar ook video's en installaties.

06. The Future of Fashion is NowRejina Pyo, tentoonstelling 'Structural Mode' in Museum Boijmans Van Beuningen, 2012. Foto: Lotte Stekelenburg.

Mode van morgen
De tentoonstelling laat werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, van gerenommeerd modehuis tot jong aanstormend talent. Modeduo Viktor & Rolf reageert met een Japanse zentuin op het huidige modesysteem en pleit voor onthaasting en meer spiritualiteit. Ontwerper Wang Lei (China) maakt traditionele Chinese kostuums van geweven wc- papier en ook Carole Collet (Verenigd Koninkrijk) onderzoekt duurzame materialen in haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten. De handgebreide creaties van Pyuupiru (Japan) bieden de drager een nieuwe identiteit, bevrijd van de beperkende factoren van het menselijk lichaam. Ook technologische innovaties bieden ontwerpers nieuwe mogelijkheden. De jas uit het 'Wearable Solar Project' van Pauline van Dongen waarmee een smartphone kan worden opgeladen is hiervan een mooi voorbeeld.

07. The Future of Fashion is NowPyuupiru, Mercury, uit de reeks Planetaria, 2001. Foto: Masayuki Yoshinaga.

12. The Future of Fashion is Now
Little Shilpa - Shilpa Chavan, Grey Matters, lente/zomer 2014. Model Erika Packard. Foto: Prasad Naik.

Nieuw werk van jong talent
Voor de tentoonstelling hebben twintig internationale modeprofessionals de afgelopen jaren modetalent gescout over de hele wereld. Een vakjury, bestaande uit onder meer Viktor&Rolf, Vogue hoofdredacteur Karin Swerink, mecenas Han Nefkens en conservator en mode- expert José Teunissen, heeft zes jonge modeontwerpers de Han Nefkens Fashion on the Edge Award toegekend. Iris van Herpen, Craig Green (Verenigd Koninkrijk), D&K (Ricarda Bigolin & Nella Themelios, Australië), Olek (Polen), Digest Design (China) en Lucia Cuba (Peru) ontwikkelen ieder nieuw werk dat voor het eerst te zien is in de najaarstentoonstelling. Op het online platform www.futureoffashion.nl delen zij hun werkproces.

craig-green-460x700Craig Green (beeld via futureoffashion.nl)

iris-van-herpen-460x700
Iris van Herpen (beeld via futureoffashion.nl)

Publicatie, multimediatour en meer
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie en een app voor de iPhone waarin tijdens de tentoonstelling een aantal ontwerpers aan het woord komt. Op ARTtube.nl verschijnen tijdens de tentoonstelling diverse video's. Het museum organiseert verschillende activiteiten, zoals een symposium, workshops en lezingen.

The Future of Fashion is Now