Unseen Photo Fair 2014

redactie  vrijdag 05 september 2014

Premières nieuw werk en hedendaagse Japanse fotografie

Unseen is de jaarlijkse internationale beurs voor nieuwe fotografie. Nieuw in 2014 is de introductie van premières: er zal werk te zien zijn dat nooit eerder getoond is, online of offline. Van 18 t/m 21 september vindt de Unseen Photo Fair voor de derde maal plaats op de Westergasfabriek in Amsterdam.

unseen-2014-12Uit de serie 'A durian growing a swinging sponge on a fractal evening', 2014 © Lorenzo Vitturi.

Onthulling nieuwe fotografie
Unseen Photo Fair legt de focus op nooit eerder getoond werk. Zowel projecten van jong talent als ongezien werk van gevestigde fotografen komen op één moment in Amsterdam samen; het geeft je de kans om als eerste nieuw werk te ontdekken van de meest talentvolle fotografen. Tijdens het avondprogramma van 19 september vertellen negen première fotografen het verhaal achter hun werk.

"We hebben galeries dit jaar uitgedaagd werk te laten zien dat gemaakt is na 2012 en daarnaast premières te presenteren. Werk geldt als première op Unseen als het nooit eerder is getoond in een galerie, noch in een ander instituut of zelfs online. Unseen Photo Fair 2014 brengt belangrijke ontwikkelingen in de wereld van de hedendaagse fotografie samen en maakt het toegankelijk voor het publiek. Door de combinatie van jong talent en nieuw werk van gerenommeerde kunstenaars ontdekken bezoekers 'the unseen'." - algemeen directeur Sasha Stone

unseen-2014-6beeld via www.unseenamsterdam.com

Nieuwe international galeries
Geselecteerde galeries van over de hele wereld zijn exclusief uitgenodigd om deel te nemen. Unseen verwelkomt verschillende nieuwe galeries, waaronder Galerie Paul Andriesse (NL), Galerie Nicola von Senger (CH), FeldbuschWiesner (DE) en Camilla Grimaldi (GB). Ook worden er dit jaar nieuwe steden vertegenwoordigd op de fair: Bratislava, Slowakije (Krokus Galeria), Boedapest, Hongarije (acb Gallery), Jakarta, Indonesië (d gallerie), en Modena, Italië (METRONOM). Samen presenteren deze deelnemers een divers en uniek overzicht van het hedendaagse en toekomstige fotografielandschap.

unseen-2014-1Uit de serie Animal Imago, 2013 © Lucia Nimcová/Krokus Gallery.

unseen-2014-2Pflaster Steine, 2013 © Achim Hoops/Galerie Anita Beckers

unseen-2014-8
Eye Witness (Gisalal), 2014 © Regine Petersen/East Wing

Discussies en lezingen
De Unseen Living Room is een informele ontmoetingsplaats waar discussies en lezingen over fotografie plaatsvinden. Hier kun je een uitgebreid inhoudelijk programma verwachten. Daarnaast worden er discussies gevoerd over de ontwikkelingen in de hedendaagse Japanse fotografie, en is er een paneldiscussie met de Foam Magazine Talents van 2014. In de Unseen Living Room zal tevens een overzicht van naoorlogse Japanse fotoboeken te zien zijn.

unseen-2014-5Barcroft Branches, 2014 © Hannah Whitaker - Foam Talent 2014 - Galerie Christophe Gaillard

Meer Japan
Tijdens Unseen wordt de speciale tentoonstelling Anima on Photography, Japan gepresenteerd. De tentoonstelling gaat over het stille bestaan van 'animism' (het idee dat iedereen een geest of ziel bezit) in de hedendaagse Japanse fotografie en toont werken van Japanse kunstenaars uit de 20ste eeuw tot nu. Ook wordt aandacht besteed aan Japan tijdens het rondetafelgesprek op donderdag 19 september. 

Foam Magazine Talent uit 2013, Sohei Nishino (1982, Japan) zal zijn nieuwste dioramakaart van Amsterdam onthullen. Hiervoor trotseerde hij maandenlang grote hoogtes en dwaalde hij door de straten van Amsterdam. De kunstenaar verzamelde zo'n 8.000 analoge beelden die samen tot een grootschalig werk leidden. De werken van Sohei Nishino zijn te koop op Unseen en worden meegegeven in een bijzondere handgemaakte doos.

unseen-2014-7Foam Magazine Talent 2013, Sohei Nishino

Praktisch