Heimtextil: internationale vakbeurs voor home- en projecttextiel

redactie  dinsdag 02 september 2014

Van 14 tot 17 januari 2015 vindt Heimtextil plaats; de grootste internationale vakbeurs voor home- en projecttextiel. Heimtextil is een ontmoetingsplek en in– en verkoopplatform voor vakmensen uit de textielindustrie, brands, retailers, hoteliers, interieurdesigners en architecten. De beurs laat trends en belangrijke ontwikkelingen zien en brengt alles samen in één context.

heimtextil copy

Op Heimtextil zijn zowel fabrikanten als merken aanwezig; grote ketens kopen hier onder andere beddengoed, handdoeken, gordijnen en kussenhoezen in. Dé trekpleister van de beurs is het Trend Forum: een centrale plek om elkaar te ontmoeten, informatie te verkrijgen en je te laten inspireren en verrassen. Het Trend Forum bevindt zich deze keer in het hart van de beurs, Hall 4, en is onderdeel van het Theme Park, dat een eigen website heeft gekregen: heimtextil-theme-park.com. Hier kun je nu al de nieuwste trends en inspiratie vinden met elke week kersverse blogs, foto's en video's.

Het Theme Park toont actuele trends in interieur en textiel en laat zien waar kansen liggen voor ondernemers. Daarbij ligt de focus niet alleen op detailhandel en marketing, maar ook op onderzoek, ontwikkeling, design en producttoepassingen. Het overkoepelende thema van de trends is dit seizoen EXPERIENCE; de zintuiglijke en emotionele reactie van mensen op prikkels.

"We geloven dat mensen een emotionele waarde willen hechten aan hun acties; ze willen niet zomaar een winkel ingaan en een product kopen, maar genieten van de shopping experience met al hun zintuigen. Een winkel moet meer zijn dan alleen een verkooppunt voor producten; de winkel moet met retailstyling- en merchandise de klant een onvergetelijke ervaring geven" - Anne Marie Commandeur van Stijlinstituut Amsterdam, de designstudio verantwoordelijk voor het concept van het Theme Park.

Met visualisaties en activiteiten verkent het Theme Park mega- en microtrends en creatieve toepassingen van modern interieurtextiel. Hierbij ligt de focus op onder andere retail, hospitality, living, technologie, crafts en duurzaamheid. Een belangrijk onderdeel wordt de Material Gallery, waar een selectie van de collecties van exposanten te zien is – en daarmee de laatste home textiel trends. Een Colour Pavilion laat de laatste kleurtrends zien. Lezingen van gerenommeerde sprekers zorgen voor aanvullende informatie en ontwerpers maken showcases in stands rondom de beurs. 

Impressie Heimtextil 2014:

Trend Book
Onder het overkoepelende trendthema EXPERIENCE vallen vier designthema's: 'Sensory', 'Mixology', 'Discovery' en 'Memory'. Een derde deel van het Trend Book - samengesteld door internationale experts - is gewijd aan kleurinnovaties en laat kleurwerelden zien die overeenkomen met de design thema's. Bekijk hieronder een impressie. Het Heimtextil Trend Book is kort geleden al verstuurd aan de exposanten van de beurs. Bezoekers en geïnteresseerden kunnen het nu ook bestellen via deze link.

heimtextil-design-themas-kleur

Praktisch
data: 14-17 januari 2015
locatie: frankfurt am Main, Duitsland
website Heimtextil

Tip! Craftscurator werkt samen met design studio Stijlinstituut Amsterdam aan de selectie van interessante ontwikkelingen op het gebied van sustainable home textiles. Elke maand publiceert Craftscurator een blog over duurzaamheid, één van de subthema's in het Theme Park. Het Heimtextil Trend blog vind je hier. Op 14, 15 en 16 januari om 11.30 geeft Irene Vermeulen van Craftscurator rondleidingen op Theme Park in hal 4.0, met een focus op duurzaamheid. Op vrijdag 16 januari om 13.00 geeft zij een presentatie over trends in sustainable home textiles. Het volledige lezingenprogramma vind je hier.

heimtextil2