Experimenteren bij Textielfestival Analog in Den Haag

autre choix  dinsdag 19 augustus 2014

Als aanvulling op de digitale technieken waar ik vaak mee werk, heb ik de afgelopen zomer heel wat geëxperimenteerd met handmatige processen voor het ontwerpen van stoffen en dessins. De resultaten zijn vanaf 6 september te zien tijdens het textielfestival genaamd Analog op diverse locaties in Den Haag.

background1

Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de Grafische Werkplaats in Den Haag was ik uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass van Daniel Henry, een Belgische textielontwerper die voor grote modeontwerpers zoals Chanel werkt. Hij heeft laten zien hoe je met zeefdruktechnieken ook stoffen kunt bewerken tot nieuwe materialen. Een vaak heel bewerkelijk proces, dus voor mij was het een soort 'terug in de tijd', maar geweldig inspirerend! 

Experimeteren bij Textielfestival Analog in Den Haag aan het werk in de Grafische Werkplaats in Den Haag

 
Experimeteren bij Textielfestival Analog in Den Haag

v.l.n.r. Ilse Versluijs, Annika Syrjämäki, Daniel Henry, Irene van Ophoven, Joshua Enker, Christa van der Meer, en Mendie Karagantcheff bespreken resultaten van eerste experiment met verschillende soorten textiel.


De verschillende deelnemende ontwerpers onderzochten tijdens de masterclass, ieder vanuit hun eigen achtergrond in beeldende kunst, mode of interieur ontwerp, de mogelijkheden van zeefdruk, krimpen, coaten, combineren en verwarmen van diverse natuurlijke en synthetische stofkwaliteiten. De verschillende proefjes met uiteenlopende materialen, vormen en kleuren zorgden voor verrassende resultaten. Jute, tule, fluweel, een open geweven linnen, voile, jersey; elk stof geeft weer een andere uitkomst. Deze 'analoge' werkwijze biedt eindeloos veel mogelijkheden en daarmee ook veel leuke kansen om dit procedé toe te passen in je eigen werk. 

Experimeteren bij Textielfestival Analog in Den Haag experimenteren met stofbewerking d.m.v. zeefdruktechniek

  

Experimeteren bij Textielfestival Analog in Den Haag het combineren van verschillende stofsoorten gaf steeds weer andere effecten, zo ook de combinatie van trevira en polyester met katoen en linnen.


Met de nieuwe kennis van deze technieken is iedereen tijdens de zomerperiode zelf aan de slag gegaan om een eigen idee vorm te geven. Ik heb een aantal grote formaten stof bewerkt door een combinatie van druk-, krimp- en verftechnieken. Resultaat zijn een drietal decoratieve stoffen die geschikt zijn voor hoge interieurs, met een aantal bijpassende kussens. Het mooie van deze zeefdruktechniek vind ik dat het handmatige proces steeds een uniek en origineel product oplevert. 

Experimeteren bij Textielfestival Analog in Den Haag Een van mijn resultaten die straks tijdens het Analog festival te zien zal zijn in Den Haag.


Het textielfestival Analog loopt van 6 t/m 26 september met verschillende exposities. Bovendien zijn er volop mogelijkheden om workshops te volgen. Kijk voor meer informatie op www.analog2014.nl.

Om de activiteiten mogelijk te maken loopt er ook nog een crowdfunding actie bij Voordekunst. Voor een bedrag vanaf € 10,- kun je het project al steunen. Ga daarvoor naar www.voordekunst.nl.

 

 

Mijn werk is te zien bij Studio 40

Adres: Noordeinde 85, Den Haag

www.studio40.nl

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag 10:30-17:30 uur
Zaterdag 10:30-17:00 uur

en ook op zondag 7 september!

Wil je meer over mijn werk weten, kijk dan op www.autrechoix.nl

Irene van Ophoven