Textiel! Workshops & cursussen

Textielfabrique  donderdag 08 december 2016

Textielfabrique organiseert weer volop ontwerp- en textiel workshops voor beginners en gevorderden. Binnen de workshops leer je meer over duurzame technieken die je kunt gebruiken voor het vormgeven van je eigen garderobe. Ook leer je iets over de cultureel historische achtergrond van de behandelde technieken. Hieronder de cursusagenda voor 2017. Enjoy!

textiel-workshops-cursussen-indigo-verven-weven-sashiko-boro


Textielmuseum masterclass / workshop "Doorgestikt"

In het kader van de tentoonstelling 'Rafelranden van Schoonheid' worden in het Textielmuseum masterclasses borduren en natuurlijk verven georganiseerd door Textielfabrique.

Textielmuseum masterclass

Dag 1: natuurlijk verven van stoffen en borduurmateriaal
De masterclass biedt een uitgebreide introductie op het verven met natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval. Je leert meer over de achtergrond van verfplanten, plantaardige kleurstoffen en hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je verft deze dag stukken stof en borduurgaren in de verschillende baden. Ook kan er gewerkt worden met simpele shibori technieken en dip dyes.

Textielmuseum masterclass

Dag 2: diverse simpele doorstik-, quilt-, smock- en reparatietechnieken
De masterclass biedt een uitgebreide introductie op diverse simpele doorstik, smock en quilt technieken. Naast een aantal Nederlandse technieken zal er uitgebreid aandacht zijn voor de Japanse reparatie en borduur techniek Sashiko en de achtergrond van Boro textiel. De platte stiktechniek uit de Japan (17e eeuw), werd gebruikt om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. In de workshop krijg je meer achtergrond informatie over de techniek. Je probeert steken uit en maakt de opzet voor een groter werk waar je thuis aan kan verder werken. Technieken en achtergrond wordt per pdf nagezonden.


Introductieworkshop verven met plantaardige indigo

 • Datum en plaats:
  dinsdag 11 april in Rotterdam van 19.30 - 21.30 meer info en aanmelden
 • Kosten: € 37,00, inclusief materiaal, koffie, thee

Deze workshop biedt een introductie op het verven met Indigo. Je leert meer over de achtergrond van deze plantaardige kleurstof, de verschillende verftechnieken en hoe je een biologisch verfbad maakt. Je maakt proeflapjes van zijde, wol en katoen. Na deze workshop heb je genoeg informatie om zelf aan de slag te gaan. 

Workshop verven met plantaardige indigo @ Textielfabrique #textile #indigo #japan


Een dagje verven met natuurlijke verfstoffen / workshop Grand Teints

"Grand Teints”.. is een verzamelnaam voor een aantal klassieke verfplanten die hun kwaliteit qua kleurecht en lichtechtheid bewezen hebben. We gaan een dag lang materiaal verven met Indigo (blauw), Meekrapwortel (rood), en Reseda/ Wouw (geel). Met deze prachtige verfbaden maken we zoveel mogelijk mooie kleuren doormiddel van vervolgbaden (reseda+indigo= appeltjes groen). Er kan dus een grote diversiteit aan kleuren worden geverfd. Ook kunnen er met de Shibori techniek meerkleurige patronen worden geverfd. Deelnemers kunnen van te voren aangeven welk materiaal (wol, katoen, zijde, linnen) ze willen verven. Materiaal kan zelf meegenomen worden (± 500 gram per kleur) of aangeschaft bij Textielfabrique (ik neem materiaal mee).

Workshops verven met natuurlijke verfstoffen / Grand Teints @ Textielfabrique


Workshop Shibori

 • Datum en plaats: vrijdag 27 januari in Rotterdam van 13.30 tot 17.00 uur in Rotterdam
 • Kosten: € 65,00 inclusief materiaal
 • Meer info en aanmelden

In deze workshop leer je een verfbad te maken en met natuurlijke indigo. Daarnaast leer verschillende Shibori technieken (Mokume, Itajime, Suji).

Workshops Shibori @ Textielfabrique #textile #indigo #shibori #japan


Japanse verf- en patroontechnieken (Indigo, Shibori, Kasuri en Sashiko)

In deze cursus leer je een veelvoud aan Japanse patroon technieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. Het is de intentie van deze workshop om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De cursus is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis textielkennis is gewenst maar niet persee noodzakelijk voor de workshop.

Workshops Japanse verf- en patroontechnieken @ Textielfabrique #textile #indigo #shibori #kasuri #sashiko #japan


Weefles - evt. in combinatie met natuurlijk verven en Japanse technieken

 • Elke donderdag van 10.00 - 12.30 of van 13.00 - 15.30 (stel je eigen programma samen)
 • Plaats: Rotterdam
 • Kosten: € 30,00 per keer exclusief materiaal en inclusief de huur van een weefgetwouw. Strippenkaart van 10 lessen = 10% korting. Kwartaal aan lessen is 20% korting.
 • Meer info en aanmelden

Stel zelf je eigen weefprogramma samen. Je bepaalt zelf wat je wilt leren, maken en op welk niveau, bijvoorbeeld: ontwerpvaardigheden, materiaal kennis, het opzetten van een weefgetouw (Cricket Loom), linnenbinding/ keperbinding en andere 4/6 schachtspatronen, weven met een pick up stick, weven met de clasped weft techniek, saori weeftechnieken, afwerkingen, vier Schachts weefgetouw opzetten, patroon weven, kelim / tapsisserie / wandkleden weven, kasuri / ikat weven, rigid heddle loom technieken. Startdata zijn in overleg en je bepaalt zelf wanneer je wilt stoppen. De mogelijkheid bestaat ook om het programma te combineren met natuurlijk verven, afbindtechnieken en spinnen.

Workshops #weven @ Textielfabrique #weaving


Workshop sashiko borduren / boro Stitching

 • Data en plaats:
  vrijdag 13 januari in Rotterdam van 13.00 - 17.00 uur meer info en aanmelden
  zaterdag 4 februari in Rotterdam van 13.00 - 17.00 uur meer info en aanmelden
 • Kosten: € 50,00, inclusief materiaal, koffie, thee & iets lekkers

Sashiko is een Japanse reparatie- en recycletechniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. In de workshop krijg je meer achtergrond informatie over de techniek. Je probeert steken uit en repareert je eigen jeans en tekent op stof een modern sashiko patroon om te borduren.

Workshops #sashiko en #boro stitching @ Textielfabrique #textile #japan


Sheila Hicks & Zuid-Amerikaanse weeftechnieken, verven met natuurlijke verfstoffen (cochenille) en koorden maken

 • Datum en plaats: vrijdag 21 april in Rotterdam van 11.00 - 17.00
 • Kosten: € 90,00 inclusief materiaal en lunch
 • Meer info en aanmelden

In het kader van de tentoonstelling 'Sheila Hicks | Why Not' in het Textielmuseum heeft Textielfabrique een workshop-dag met inspirerende textieltechnieken samengesteld. Leer meer over het werk van Sheila Hicks en haar inspiratiebronnen. Doe ervaring op met Zuid-Amerikaanse textieltechnieken, maak kennis met tappiserie en gaalweven, leer verven met natuurlijke verfstoffen (Cochenille), en maak koorden maken op de 'incredible rope machine'. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. De masterclasses zijn een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Basis textielkennis is gewenst maar niet perse noodzakelijk.

Workshop Sheila Hicks & Zuid-Amerikaanse weeftechnieken @ Textielfabrique #weaving #sheilahicks


Workshop Japanse weeftechnieken (Sakiori, Kasuri, Ikat en Saori)

Doe mee aan de workshop en leer een veelvoud aan Japanse weeftechnieken. De technieken worden op een simpele manier uitgelegd, er wordt geoefend en aan het eind van de dag ga je met proeven en instructiemateriaal naar huis. Het is de intentie van deze workshop om klassieke Japanse textieltechnieken weer toegankelijk te maken voor het vervaardigen van hedendaags textiel. De cursus is een opstapje om zelf aan de slag te kunnen met de technieken. Naast techniek is er aandacht voor de herkomst en gebruik van Japans textiel. Basis kennis van weven is een pre voor deze masterclass maar niet noodzakelijk.

Workshop japanse weeftechnieken #sakiori #kasuri #ikat #saori #japan #textile #weaving


Workshop verven met natuurlijk verfstoffen (incl. indigo)

Deze workshop biedt een uitgebreide introductie op het verven met natuurlijke verfstoffen, lokale planten en afval. Je leert meer over de achtergrond van verfplanten, plantaardige kleurstoffen en hoe je een duurzaam verfbad maakt. Je maakt in de workshop staaltjes in een divers pallet aan tinten. We beitsen in de deze workshop met plantaardige en natuurlijke beitsmiddelen.

Workshop verven met natuurlijk verfstoffen (incl. indigo) #naturaldyeing #diy


Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren