Vooraankondiging: open oproep productvormgeving

redactie  donderdag 10 juli 2014

In augustus 2014 schrijft het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de Open Oproep Productvormgeving uit voor ontwerpvoorstellen van meubel- en interieurproducten. Het Stimuleringsfonds initieert deze Open Oproep om de aansluiting tussen ontwerpers en opdrachtgevers/producenten te verbeteren en om te stimuleren dat goede ontwerpen daadwerkelijk hun weg naar productie vinden.

pols-pottenPols Potten (beeld via www.polspotten.nl)

De oproep is een samenwerking met Pols Potten, Van Esch, DutZ collection, Michiel Drijver Keramiek en DKHome. Deze opdrachtgevers zijn tevens producenten en schrijven voor deze Open Oproep ieder een opdracht uit voor een nieuw product voor hun bestaande collectie. Kan jouw ontwerp de bestaande collecties van deze opdrachtgevers verrijken? Reageer op een specifieke opdracht door een opdrachtvoorstel in te dienen. Uit alle voorstellen wordt per opdracht één voorstel geselecteerd. Indien jouw voorstel wordt geselecteerd, krijg je voor de uitvoering van het fonds een honorarium van € 1.500. Daarnaast ondersteunt het fonds je reis- en verblijfskosten en materiaalkosten (met een max. van € 5.000) om op locatie je ontwerp in samenwerking met de opdrachtgever én met ervaren ontwerpers uit te werken. Je ontwerp wordt door de opdrachtgever in productie genomen, gedistribueerd en in de winkel aangeboden.

dk-home1DK Home (beeld via www.dkhome.com)

Introductie van de vijf opdrachtgevers en hun opdrachtomschrijving:

  • Pols Potten: een recycle- of upcyclebaar product of productlijn, dat een duurzaam alternatief biedt voor gangbare producten of toepassingen. Er zijn productiemogelijkheden met diverse materialen en technieken in China, Vietnam, India en Indonesië.
  • Van Esch: Ontwerp een modulaire wandoplossing met 1 tot 4 kleerhangers. Houd in gedachte dat het ontwerp later uitgebreid kan worden tot een programma met bv. een staand garderoberek, een garderobestandaard en/of een haak. Het product moet ingezet kunnen worden in projecten, maar ook voor thuis toepasbaar zijn. Tussen het strakke design van Tree Hooked en Circus en het zakelijke garderobesysteem Tertio willen we met dit product een zachtere kant aan de van Esch collectie toevoegen. Denk hierbij aan ander materiaalgebruik. Er zijn productiemogelijkheden in Nederland, Duitsland en Azië.
  • DutZ collection: Ontwerp een lamp van glas in lijn van de bestaande Dutz Collectie. De nieuwe lamp moet het merk Dutz steviger profileren in de zin dat deze zich moet onderscheiden ten aanzien van soortgelijk glaswerk. De lamp moet creatief zijn, origineel, maar wel met behoud van het DutZ karakter van het glas, namelijk ambachtelijk geblazen glas deels geblazen in houten mallen en handmatig gevormd. De lamp moet als vernieuwend en fris worden gezien door de uiteindelijke klanten. Er zijn productiemogelijkheden in Oekraïne, Polen en Roemenië.
  • Michiel Drijver Keramiek: De bestaande collectie mag verrijkt worden met meer uitgesproken producten die het merk meer zichtbaarheid geven. Er zal gewerkt worden met een keramiste in Nederland en een kaarsenfabriek in België. De bedoeling is dat er een keramisch object gemaakt wordt met een kaars.
  • DK Home: De opdrachten waarvan DK Home gebruik maakt zijn divers en van een onnavolgbare kwaliteit. Vazen, meubels, lampen, spiegels en kunstplanten bestaan al in overvloed in de collectie. Ontwerp een kleine uitgesproken collectie van verschillende producten die tezamen een familie vormen. Er zijn productiemogelijkheden in Azië.

Op bezoek bij de opdrachtgevers
Om goed voorbereid aan deze opdracht te beginnen is er gelegenheid om de opdrachtgevers te bezoeken. Als je je aanmeldt voor een bezoek aan één van de opdrachtgevers, krijg je nadere instructie over de opdracht en alle productie- en technische mogelijkheden. Het fonds organiseert deze bezoeken tussen 18 en 22 augustus. Meer informatie: www.stimuleringsfonds.nl/nl/open_oproepen.

Michiel-Drijver-KeramiekMichiel Drijver Keramiek (beeld via www.md.nu)