Identity Colour Codes: visuele stijlgids voor creatieven

Floor Borsboom  woensdag 25 juni 2014

De verbindende kracht van kleuren

'Identity Colour Codes' is een 100% visuele stijlgids voor creatieve professionals, trendwatchers en antropologen, een beeldboek voor diegenen die denken met hun ogen en kijken met hun hersens. Het laat zien hoe bedrijven, organisaties en individuen kleur kunnen gebruiken om zich aan een thema te binden en te identificeren.

pink1'Pop Pink' (beeld via www.dezwijger.nl)

Kleur als open source
Het boek is het resultaat van een grondig onderzoek naar corporate en social identity. Corporate identity – huisstijl – is traditioneel gebaseerd op exclusiviteit; symbolen zijn exclusieve trademarks die aan een specifieke organisatie toebehoren. Echter, in tijden van social media, open source en sharing is er juist behoefte aan sociale identiteiten met breed toegankelijke visuele elementen. 
Volgens Felix Janssens, auteur van het boek, speelt kleur hierin een belangrijke rol: kleuren zijn 'open source'; ze zijn van niemand, dus van iedereen. Ze overstijgen religie, politiek, culturen en nationale identiteiten. Voor Janssens een reden een poging te doen om de complexe beeldcultuur waarin we leven te duiden aan de hand van 'identity colour codes'.

yellow1'Taxicab Yellow' (beeld via www.getaddictedto.com)

Kleur als culturele code en identiteitsdrager
In zijn zoektocht naar wat identiteiten verbindt gaat Janssens op zoek naar de 'laagste gemene deler' en kiest hij kleur als bindmiddel waarmee individuen en organisaties zich kunnen verenigen. In het boek wordt een verborgen structuur van de wereld zichtbaar langs de lijn van kleur; (sub)culturen worden ontdekt en nieuwe visuele patronen en thematische connecties worden zichtbaar. Het boek omvat 100 identiteitscodes, elk met een eigen naam die de waarden en betekenissen van de kleur aanduidt. Bijvoorbeeld: Premium white, Pristine white en Sensation white; Infinite blue, Trust blue en Peace blue; of Dutch orange, Guantanamo orange en Hindu orange.

rainbow2'Rainbow Pride'

orange2'Dutch Orange'

green2'Irish Green'

colours-27912

Identity Colour Codes
auteur: Felix Janssens
uitgeverij: BIS Publishers
fotografie: Hollandse Hoogte
boek te bestellen via: www.bispublishers.nl