SUPERMODELS in het Stedelijk Museum Amsterdam

Dutch Design: architectuur, interieur- en meubelvormgeving

Floor Borsboom  vrijdag 06 juni 2014

Tijdens het Pinksterweekend is SUPERMODELS te zien in het Stedelijk Museum, een overzicht in miniatuur van belangrijke Nederlandse ontwerpen op het gebied van interieur- en meubelvormgeving en architectuur. SUPERMODELS geeft een beeld van de creativiteit van Nederlandse ontwerpers en architecten, en laat zien dat de huidige generaties voortkomen uit een rijke voedingsbodem. De basis van de tentoonstelling bestaat uit 3-D geprinte meubels.

supermodels

SUPERMODELS is een initiatief van Concern, het ontwerpbureau dat onder meer tekende voor het interieur van Restaurant Stedelijk en de vitrines in de collectiepresentatie vormgeving van het museum.

SUPERMODELS bestaat uit drie onderdelen:
Dutch Design Architect Houses is een compilatie van Nederlandse architectuur en laat enkele schaalmodellen van exemplarische woonhuizen zien, zoals Maison d’Artiste van Van Doesburg & Van Eesteren en woonhuis Hardglas van Jan Benthem.

miniatuur VILLA SONNEVELD, fotografie Gilian Schrofer
miniatuur Villa Sonneveld, fotografie Gilian Schrofer

Dutch Design Models toont meer dan 100 Nederlandse stoelontwerpen van de afgelopen eeuw, waaronder Rietvelds Zigzagstoel, Marcel Wanders’ Knotted Chair, de Ear Chair van Jurgen Bey en de Endless Flow Chair van Dirk Vander Kooij. Alle modellen zijn uitgevoerd op schaal (1:6) en 3D geprint (in wit polyamide), waardoor verwantschappen en diversiteit in vorm extra goed zichtbaar worden.

miniatuurstoelen-dutch-design
Rising Chair van Robert van Embricqs en Berlage stoel 1 van Richard Hutten

Dutch Design (Doll) House is een metersgroot modern poppenhuis. Daarin wordt – op schaal – het summum van de Nederlandse vormgeving getoond, van ontwerpers en kunstenaars als Petra Blaisse (Inside Outside), Van Eijk & Van der Lubbe, Ineke Hans, Richard Hutten, Claudy Jongstra, Krijn de Koning, Kossman.dejong, Makkink & Bey, Edwin Oudshoorn, Scholten & Baijings, Aam Solleveld en Edward van Vliet.

SUPERMODELS - DUTCH DESIGN DOLLHOUSE - KRANENGILLE

SUPERMODELS - DUTCH DESIGN DOLLHOSUE - RENS

SUPERMODELS - DUTCH DESIGN DOLLHOUSE - EDWIN OUDSHOORN2

Met het Dutch Design (Doll) House wordt een aanzet gegeven voor een real size centrum voor (Nederlandse) creatieve ondernemers, dat op diverse locaties in het buitenland gerealiseerd zou kunnen worden. Dit zou bestaan uit (flexibele) werkplekken, ontmoetingsruimtes, horeca en hotelkamers, vormgegeven door verschillende Nederlandse ontwerpers en creatieve ondernemers die zich ter plaatste willen presenteren. SUPERMODELS is een unieke samenwerking van Nederlandse ontwerpers, producenten en marktpartijen en volledig tot stand gekomen met private middelen.

SUPERMODELS zal de komende jaren op minstens twaalf locaties in het buitenland te zien zijn, in onder meer Londen, Berlijn, Washington en Chicago. Voor meer informatie over SUPERMODELS: www.dutchdesignsupermodels.com