Design in het Zuiden

Monique Tieleman  donderdag 05 juni 2014

Een impressie van D(esign)-Day

Na alle craftmarkten die overal in het land opdoken is het nu de beurt aan designevents. De ene na de andere expositie, beurs of enig ander evenement op het gebied van design ontspruit uit de gedachte van professionals en liefhebbers. Met de juiste connecties krijgt de eerste editie van een event aandacht in de media, en anders is het klein beginnen en ieder jaar een stukje groeien. In ieder geval is het belangrijk persberichten te versturen, en die krijgen we bij Stylink dan ook veelvuldig binnen. Om een evenement goed in te schatten moet je het met eigen ogen bekijken. Zo vertrok ik afgelopen vrijdag richting zuiden om een bezoek te brengen aan D(esign)-Day in Maastricht.

D-Day is een designbeurs die dit jaar voor de 9e keer op initiatief van Hester Coole plaatsvond. De locatie van de beurs verschilt per jaar maar is vrijwel altijd een historische industrieel pand. Deze keer exposeerden zo'n zestig deelnemers in de oude Timmerfabriek aan de Boschstraat. D-Day heeft zich een duidelijke missie gesteld: een breder publiek bekend maken met design en laten zien dat dit net zo betaalbaar kan zijn dan je spullen kopen bij de grote ketens. Met het verschil dat je met design een goed en betekenisvol product koopt dat op die manier bijdraagt aan het gedachtegoed duurzaamheid.

1-DDay-Maastricht-1Vanaf de open ruimte waar D(esign)-day plaatsvindt kijk je op de begane grond van de Timmerfabriek.

Aan sfeer en gastvrijheid ontbrak het niet. Vrijdagavond startte het evenement met een bijzonder smakelijk openingsdiner voor ontwerpers, vertegenwoordigers van gemeente, lokale bedrijven en geïnteresseerden. Aansluitend werden er, onder de presentatie van een ludieke veilingmeester, door de deelnemende ontwerpers gedoneerde items geveild. De opbrengst vloeit rechtstreeks in de kas van de organisatie waarmee de volgende editie wordt gefinancierd. In de weken voor de beurs waren een aantal ontwerpers uitgekozen mee te doen met een prijsvraag. Via de website kon er door publiek gestemd worden op de ontwerpen. Die prijswinnaars werden die avond ook bekend gemaakt. Studio Sergeant, Bart van Didden en Nathaly Furniture&Design waren respectievelijk 1, 2 en 3 en mogen de volgende editie gratis deelnemen aan het evenement.

2-DDay-Nathaly-Nathaly Heesakkers is één van de winnaars van de prijsvraag en mag volgend jaar gratis deelnemen aan het evenement. Dit jaar was zij met Oma's lampje onderdeel van de presentatie van crowdfunding organisatie Onderstroom.

De bezette verdieping van de Timmerfabriek is één mooie grote ruime met veel daglicht waardoor alle presentaties met elkaar in verbinding staan. Wel vroeg ik mij af wat je nu precies als design kan bestempelen. Als je 'design' in een woordenboek opzoekt en vertaald dan krijg je ontwerp, vormgeving, patroon en zelfs opzet. Duidelijk heel breed toepasbaar en dan dekt het de lading compleet. Toch denk ik dat als de meeste mensen aan design denken ze een bepaalde vormgeving voor ogen hebben. Als je daar vanuit gaat heb ik mijn vraagtekens bij de benaming van D(esign)-day en dat is precies wat het voor ons ook lastig maakte om in te schatten of een bezoek waardevol zou zijn. De tentoongestelde producten omvatten namelijk ook items die meer in de lijn van ambacht of kunstnijverheid liggen. Dit doet natuurlijk niets af aan het feit of het werk van de diverse ontwerpers en makers mooi is of niet. D(esign)-Day zegt ook dat het niet om trends gaat maar om betekenis; een persoonlijk evenement met korte lijnen en no-nonsens. Daar doen ze niets aan af. Misschien dat de (esign) in de toekomst uit de naam achterwege moet blijven? Voor de regio is het evenement in ieder geval een verrijking. Moet jij er nu, als onvervalste designliefhebber, van balen dat je niet op de trein bent gesprongen en naar Maastricht bent afgereisd dit weekend? Nee. Maar als je volgende keer toch al een weekendje Limburg geboekt hebt dan zou ik zeker een bezoek brengen aan deze gezellige beurs waar je gastvrij wordt ontvangen.

3-D-Day-deHaan-Smitz-OceSamenwerking tussen ontwerpers de Haan en Schmitz samen met Océ Technologies om de mogelijkheden in 2,5D-printtechnologie te onderzoeken.

4-D-Day-Echelle-1Sur1Echelle 1sur1 is een ruimtelijk ontwerpstudio voor interieur, exterieur en producten. Deze Nederlandse ontwerpster werkt vanuit Frankrijk en maakt naast keramiek ook houten interieurobjecten.

5-D-Day-Gouden-HaandWeefcentrum Golden Haand

6-D-Day-Jose-den-HartogDe collectie keramiek van Jose den Hartog omvat borden, schalen, vazen, tegels en plateaus. Zij verwerkt een reeks aan hedendaagse onderwerpen en abstracte verbeeldingen met traditionele technieken.

7-DDay-Maastricht

↑↓ Van Tjalle en Jasper - De vruchtbare samenwerking van een industrieel ontwerper en een ambachtelijk meubelmaker.

23-DDay-Maastricht-Tjalle en Jasper

8-D-Day-StudioWoest-JobStribos-VincentKeijsersHet noeste werk van Studio Woest

9-D-Day-Mattanja-Coehoorn
Mattanja Coehoorn maakt objecten, meubels en accessoires voor mensen die houden van doorleefde materialen en ambachtelijk vakwerk.

10-D-Day-Otto-Koedijk
Otto Koedijk is houtdraaier. Schalen, ballen, puzzels en ander speelgoed komt van zijn hand waarin de liefde voor het materiaal en de kennis van het materiaal duidelijk zichtbaar is. De schitterende zwarte tekening in de puzzel (links) is ontstaan door een bacterie die ontstaat in de stilgevallen sapstromen wanneer een boom is omgevallen.

11-D-Day-Redux-Design
Tijdens Dutch Design Week lanceerde Marcel van Heeswijk van Reduxdesign zijn Betonbank en de lamp Bulb TL. Het materiaal is voor Marcel leidend in het ontwerpproces. Van daaruit ontstaan vorm en productieproces.

12-DDay-Maastricht-BRCK
De in Limburg opgegroeide Nicole Brock (BRCK) studeerde Interior Design in Mechelen en Interior Architecture en Furniture Design in Ghent. Op D-Day showde zij Tabeau. Een kast met flexibele compositie en magneten als belangrijk element.

13-DDay-Maastricht-Little-White-Worlds
Little White Worlds van Bram van Leeuwenstein zijn kleine realistische landschappen waar je van kan eten. Borden, schalen en bekers maken samen met het food een panorama van je tafel.

14-DDay-Maastricht-Anne-Quakernaat
Keramiek van Anne Quakernaat in mooie simpele vormen en leuke frisse kleuren.

15-DDay-Maastricht-DutchDuoDesign
Overzicht van het werk van Dutch Duo Design.

16-DDay-Maastricht-weetniet-1
De jassen van Ollie Zwitserlood waren een geliefd item om aan te passen in het Maastrichtse.

17-DDay-Maastricht-Kuku-Candice-Lau
Kuku Big Bag van Candice Lau is London-based maar na eerder in Nederland te hebben gewoond komt ze hier graag terug om haar schitterende tassencollectie te presenteren. Candice heeft fijne herinneringen aan Amsterdam want de start van Kuku is mede te danken aan het advies van Anna en Floor Borsboom.

18-DDay-Maastricht-Bute
Trap verzorgt binnen de Benelux de distributie voor een aantal Noord-Europese en Scandinavische merken. Eén daarvan is de Schotse weverij Bute die vanuit een rijk verleden schitterende wollen stoffen maakt. Bute is de naam van de familie die eigenaar is van de weverij en van het Schotse eiland waar het is gehuisvest.

19-DDay-Maastricht-DowntownDressUP

↑↓ Downtown dress up is de collectie ontstaan uit de samenwerking tussen Sanne Gils en Daniela Larue waar twee vakgebieden en verschillende materialen elkaar complementeren.

20-DDay-Maastricht-5

21-DDay-Maastricht-7Atelier 4d presenteerde verschillende houten meubelen waaronder deze vitrinekast.

22-DDay-Maastricht-oa-ViltaanZee
Overzicht van diverse deelnemers met onder andere de mooie vilten bollampen van Vilt aan Zee op de achtergrond.

24-DDay-Maastricht-weetniet-7
LiefsLienBags

25-DDay-Maastricht-weetniet-8Manmade Apple sleeves

26-DDay-Maastricht-VeilingDoor deelnemers gedoneerde items werden geveild om zo de volgende editie mogelijk te maken.

27-DDay-Maastricht-drummer
De spanning van de veiling werd vertaald in tromgeroffel.

28-DDay-Maastricht--10
overzicht