Deens Design spotten in Kopenhagen

NIA Academie  vrijdag 25 april 2014

Denemarken is een klein land, maar heeft een grote passie voor design. Dankzij de veel bekende ontwerpers uit de jaren ’50 zoals Arne Jacobsen, Hans Wegner en Børge Mogensen, is Denemarken uitgegroeid tot een land dat synoniem staat voor strakke lijnen, hoge functionaliteit.

Deens Design spotten in Kopenhagen
Flagship store HAY in het centrum van Kopenhagen


Design in het DNA

Nog steeds worden er in Denemarken nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om design te implementeren in Deense kantoren en woningen. Denk aan Bang & Olufsen, Stelton, Muuto – van meubels en huishoudelijke artikelen tot speelgoed en mode, als het er goed uitziet en uitstekend werkt komt het hoogstwaarschijnlijk uit Denemarken!

Deens Design spotten in Kopenhagen
HAY is toonaangevend in de interieurbranche op het moment


Deens Design nu populair

Denemarken is daarin niet alleen, in het hele Scandinavische gebied neemt Design een vooraanstaande plaats in. Op het moment is Deens Design uitermate populair, Maar hoe komt dat? Door de bankencrisis is er door de consumenten minder geld te besteden. Consumenten denken goed na voor dat ze iets aanschaffen voor het interieur. Interieurbestedingen zijn ook sterk terug gelopen. Als er dan toch iets gekocht wordt kiest men voor kwaliteit en duurzaamheid in materiaal, vormgeving en functionaliteit. Dan kom je bij Deens design uit.

Deens Design spotten in Kopenhagen
Marimekko uit Finland is ook aanwezig in het centrum met een grote winkel


Opzoek naar de bron

Het lijkt er op of consument na de crisis een nieuwe frisse start willen maken, zonder de bagage uit het verleden en daarom kiezen voor eenvoudige, positieve en duurzame producten. Kortom, rede genoeg om eens Deens Design nader te bestuderen. Daarom heb ik mijn tas gepakt en ben ik afgereisd naar Kopenhagen.
 

Deens Design spotten in Kopenhagen
Uitgebreide koffie cultuur

Torvehallen KBN mogen niet missen op je 'to do list'. Hier kun je lekker eten en drinken, jammer dat dit concept in Nederland maar niet wil slagen. 

Deens Design spotten in Kopenhagen
If you’re ever going to Copenhagen…make sure you swing by Palæo for a quick lunch!


The high-end fashion brands

Op het gebied van winkels is Kopenhagen hét Milaan van Noord-Europa. Een ruim aanbod van winkels, ook interieurwinkels bevinden zich hier nog in het stadscentrum. The high-end fashion brands, hebben hun winkel naast de H&M en de bakker. Deze mix maakt het ook leuk om trends te spotten.

Deens Design spotten in Kopenhagen
Illums Bolighus; Hét warenhuis in KBN


Deens warenhuis

Zit je credit card een beetje los in je broekzak. Dan is een bezoekje aan 'Illums Bolighus' de moeite waard, Bolighus is een begrip in Scandinavië. In dit warenhuis vind je Deense en internationale lifestyle producten, het is de beste plek om wooninspiratie op te doen.

Deens Design spotten in Kopenhagen
Beetje moe? Koffie met stevige dance muziek staat klaar bij Joe & the Juice


Op de fiets

Na Amsterdam is dit de stad met de meeste fietsgebruikers. Dus huur zelf ook een fiets om een beetje vlot de stad te zien. Drink een drankje in een gezellig café zoals Joe & the Juice, ga shoppen in de lange winkelstraat Strøget of geniet van een heerlijk eten bij Palæo, Denemarkens eerste restaurant met eten uit het stenen tijdperk. Ik kan je vertellen dat het heerlijk was.

Deens Design spotten in Kopenhagen
Inmiddels hebben ze al cafés in Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen en Duitsland.


Deens Design spotten in Kopenhagen
Bolia.com in Malmö Zweden


Dagtripje

Malmö is de op twee na grootste stad van Zweden. Via de nieuwe Öresundbrug gaat er elke 20 minuten een rechtstreekse trein van het vliegveld Kastrup van Kopenhagen naar het Centraal Station in Malmö. De afstand tussen de twee steden is 32 km en de reistijd bedraagt slechts 20 min. Leuk voor een dagtripje! Bezoek ook het interieurconcept Bolia.com.
Voor moderne, hedendaagse kunstexposities gaat je naar het Moderna Museet Malmö, een vrij nieuw museum geopend in 2009. Het is inmiddels een van Europa’s meest onderscheidende musea voor moderne kunst. Maar niet op zondag en maandag, dan zit alles dicht.

Deens Design spotten in Kopenhagen
Ja, er komt meer uit Zweden dan alleen IKEA


Kunst en Smørrebrød
Louisiana Museum of Modern Art is het toonaangevende museum voor moderne kunst in Denemarken. Louisiana ligt in de plaats Humlebæk, zo'n 35 kilometer ten noorden van Kopenhagen, direct aan de oevers van de Sont. Goed te bereiken met de trein. Het museum heeft een eigen collectie – met werk van Deense kunstenaars, maar ook van Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Pablo Picasso. Wat je zeker niet mag missen, zijn de heerlijke Smørrebrødjes in de lunchroom.

Deens Design spotten in Kopenhagen
Moderna Museet Malmö Zweden


Leren trends spotten?
Nieuwe kleuren, stoffen en materialen worden vaak ‘trends' genoemd. Maar producten zijn geen trends. Trends zijn ontwikkelingen in de manier waarop mensen denken over de wereld om hen heen.
In de cursus 'Trendwatching' van NIA leer je dan ook wat trends zijn, en vooral ook wat trends niet zijn. Je raakt bekend met de onderliggende waarden van product- en consumententrends. Hierdoor weet je beter wat je klant wil, ook zonder dat hij dat zo duidelijk gecommuniceerd heeft. In de cursus gaat het om trends in de breedste zin van het woord, dus niet alleen om interieurtrends. Dit vergroot jou begrip van trends.

Uitgebreide cursus omschrijving en inscrhrijven

Deens Design spotten in Kopenhagen
Louisiana Museum of Modern Art Denmark