Resumé week 16 - 2014

redactie  donderdag 17 april 2014

Gaat het "meest onmisbare merk" onderuit? De Hema lijkt alle focus kwijt te zijn, de magic touch is weg. Verder start Kickstarter ook in Nederland; zijn er nieuwe overzichten van top trends in retail 2014 én foodtrends in 2025. De beste links naar zaken die ons in de afgelopen periode wél opvielen, maar niet de site haalden. 

hema-paniekvoetbalHema-magie verdwijnt

Hema lijkt steeds verder in de problemen te komen. De voormalige love brand is zijn focus kwijt, heeft niet langer een herkenbaar, iconisch assortiment en mist elke connectie met de consument. Verschillende retaildeskundigen aan het woord over falend leiderschap, kortetermijndenken en een thuismarkt die in brand staat:


mini-fabriek-winkelstraatMini-fabriek in een winkelstraat

Een alternatief voor massaproductie is kleinschalig, lokaal en op verzoek produceren. In een mini-fabriek midden in een winkelstraat bijvoorbeeld. Consument en fabrikant werken samen in een transparante, open productielijn; de fabrikant wordt retailer. Schoenfabrikant Don’t Run test zo’n opzet in Gent:


vijf-top-trends-psfk-future-of-retailVijf top trends uit PSFK’s Future of Retail 2014

Via belevenissen kun je de consument van tegenwoordig aantrekken en vasthouden. Wanneer je data, technologie en persoonlijke service samenbrengt kun je als retailer een connectie krijgen met je consument. Op PSFK een aantal voorbeelden over hoe innovatieve retailmerken dit inzetten voor hun bedrijf:


business-survival-toolkitBusiness survival toolkit

Een toolkit voor het creëren en verbeteren van een creatief business plan, wie wil dat nou niet? Van zelfstandigen tot bedrijven van 200 man, deze toolkit biedt hulpmiddelen die je helpen bij de grote beslissingen die bedrijven elke dag maken. Bekijk de vier fases hier:


kleurrijke-wind-retailstyling-uniqloKleurrijke wind; retailstyling waar je U tegen zegt

Bijzondere retailstyling is belangrijk om de aandacht van de consument te trekken. UNIQLO ontwikkelde een installatie die de kleuren en eigenschappen van stoffen, zoals zacht, ademend en koel, benadrukt. Bekijk de bijzondere installatie van UNIQLO:


kickstarter-ook-in-nederlandKickstarter in Nederland

Crowdfunding-site Kickstarter is nu beschikbaar voor ondernemers in Nederland. Op de website kun je projecten laten medefinancieren door geïnteresseerden die een financiële toezegging doen. Projecten kunnen al worden aangemaakt op Kickstarter; vanaf 29 april zijn ze live te zien voor het publiek.


food-trends-hans-steenbergenOnwerkelijk of realistisch? Foodtrends in 2025

Hans Steenbergen, hoofdredacteur van Food Inspiration, voorspelde de foodtrends voor 2025. Wordt suiker tot gif verklaard? Gaan we over op kweekvlees? Bekijk het filmpje op de site:


week16-jonge-ontwerpers-rijksstudio-award-makeup-lijn3Jonge ontwerpers winnen Rijksstudio Award

“Een geweldig idee, sterk concept en heel toepasselijke naam.” De eerste Rijksstudio Award van het Rijksmuseum is gewonnen door twee jonge ontwerpers; ze maakten een complete make-up lijn, gebaseerd op het kleurenschema van een vijftal vrouwenportretten uit het Rijksmuseum.