Milaan design week 2014: gaat dit zien!

Monique Tieleman  donderdag 03 april 2014

Zo'n beetje de hele interieurwereld is volgende week in Milaan voor de Salone Internazionale del Mobile 2014. Zes dagen design zien, luisteren, eten en dromen. Alhoewel de meeste mensen maar één dag de beurs bezoeken is er tijdens Milaan Design Week meer dan genoeg te doen om een hele week te vullen. Net als tijdens Dutch Design Week is het aanbod ook hier enorm. Om je op weg te helpen alvast een overzicht van het aanbod van ontwerpers en labels die je niet mag missen.

DETMOLD-SCHOOL-OF-ARCHITECTURE-AND-INTERIOR-DESIGN Detmold School: Sophia. Credit: Sabine Weber.

Doorstappen op de beurs
De beurs zelf wordt gehouden in de 24 hallen van het evenementencomplex in Rho (Milaan). Een speciaal onderdeel van de beurs is Salone Satellite waar je ongeveer 700 jonge ontwerpers en 17 academies van over de hele wereld vindt. Natuurlijk zijn er op de beurs vele internationale merken te vinden waaronder de door ons onlangs bezochte Artek en Vitra.

BASE GROUP-Dixon-ClubCollectie CLUB van Tom Dixon gebaseerd op de oud-Engelse herenclubs. Credit: Tom Dixon.

Tom Dixon maakt zijn debuut op de beurs. Binnen het thema CLUB presenteert hij nieuwe meubelen, lampen en accessoires. Deze collectie is gebaseerd op de conventionele Engelse herenclubs. Dixon heeft de oude uitstraling en historie van de clubs vertaald naar een moderne versie: 'a modern day home-away-from-home'. Een pluchen cultureel rustpunt waar werk en vertier samenkomen. CLUB bestaat uit metallics, bijzondere lampen en tactiele afwerkingen. Het thema komt onder andere voort uit experimentele interieurs voor een recente lichting privéclubs.

JAIME-HAYON Photo-Credit-Hayon-StudioJaime Hayon is onderdeel van Ventura Galleries & Garages, deze vind je in en rond Via Ventura, Via Massimiano en Via Sbodio. Credits: Hayon Studio.

Vijf jaar Ventura Lambrata
Veel ontwerpers tonen hun werk tijdens Milan Design Week op meerdere plekken in de stad. De enclaves Ventura Lambrate en Zona Tortona zijn twee van die hotspots. Je vindt hier niet alleen maar Dutch Design; vele internationale ontwerpers nemen deel aan de talloze exposities die binnen deze concepten vallen. Ventura Lambrata viert met deze editie het vijfjarig jubileum met bijzondere exposities van onder andere Jaime Hayon, Vij5, Lex Pott, Concern, Lago en meer dan 130 andere namen.

Rene-Siebum-wardrobe-closupClose-up van kapstok Wardrobe. Credits: Monique Tieleman / No22.

'Craftsman meets a Designer' is de presentatie van Studio René Siebum. Siebum is het perfecte voorbeeld van de moderne ambachtsman. Naast kruk Balancing en lampen Lanterns is kapstok Wardrobe te zien. In Milaan presenteert hij ook een remake van zijn afstudeerproject Closet Space. Deze kast combineert eeuwenoude vormgeving en ambacht met de huidige behoefte van gebruikers. Zijn ontwerpen vind je in de expositie Ventura Hive. Deze 'bijenkorf' is het innovatieve concept waar 49 opkomende ontwerpers zich presenteren. De stalen structuur van de ruimte is gemaakt door Officini Tamborrino, partner van Ventura Lambrata. Dit nieuwe Italiaanse exclusieve merk met moderne stalen meubelen en accessoires is ook te vinden op Via Ventura.

EDELKOORT-EXHIBITIONS Fetishism van Lidewij Edelkoort is te zien op Ventura XV, Via Ventura 15. Credit: Marie Taillefer, styling: Sergio-Machado.

Degene die Fetishism van Li Edelkoort tijdens Arnhem Mode Biennale 2013 hebben gemist, hebben nu de kans haar ideeën over deze opkomende trend in design en cultuur te zien. Fetishism is volgens Edelkoort de verbinding tussen erotiek, het primitieve en animisme. In een inspiratievolle Mood Room toont zij deze ideeën door middel van een audiovisuele installatie en zijn er verschillende designobjecten tentoongesteld.

Lensvelt OMA vanSeverenOMA Architects ontwierp een 3d decor voor de showroom van Lensvelt. Credits: OMA.

Het bewogen leven van een flamboyante persoonlijkheid
Eén van de bijzondere exposities op Ventura Lambrata is die van Lensvelt Contract. In een door OMA architects ontworpen ruimte lanceert het merk de 'First Series furniture' ontworpen door Vlaams ontwerper Maarten van Severen. Zowel Lensvelt als OMA hebben in het verleden met Van Severen, die in 2005 overleed, aan diverse projecten gewerkt. OMA creëerde een bedriegelijk 3d decor van foto- en grafische elementen waarbij je als bezoeker het gevoel krijgt de studio van Van Severen binnen te lopen.

In La Triennale di Milano, het designmuseum in het 'Palace of Art' gebouw, wordt door Lensvelt twee films over werk en leven van Van Severen getoond. Een interview, gegeven in zijn studio in het laatste jaar van zijn leven, is de basis voor de film 'Maarten van Severen. Works' door Tanja van Dijk. 'Maarten van Severen: addicted to every possibility' is de film van Moon Blaisse. Zij reconstrueert het leven van de flamboyante ontwerper en vader van vier zonen die allemaal een deel van hun vaders talent meedragen. Wanneer de zonen met vergelijkbare uitdagingen te maken krijgen lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

"Ladies and Gentlemen, it's showtime!
Come and let us entertain you with this year's harvest of our finest products!"
Maarten Baas

Baas is in town
Ventura Lambrata maakt dit jaar met Ventura X Maarten Baas een uitstapje naar het centrum van Milaan. Baas is in Town is een speciaal project gebaseerd op de experimentele, onderhoudende maar altijd kritische manier van werken van deze ontwerper. Dit is de eerste grote expositie van Maarten Baas in Milaan sinds jaren, in totaal zo'n 500 m2 hal in het culterele district 5Vie, en laat onder andere de Koopgoot Collection en The Pop Light voor Lasvit zien. Daarnaast zijn er bijzondere samenwerkingsverbanden met onder andere Bertjan Pot en Walter van Beierdonck.

KvadratKvadrat vind je in het nieuwe design district San Gregorio Docet. Credits: Kvadrat. 

Hét nieuwe design district van de stad
San Gregorio Docet
is het nieuwe design district van Salone del Mobile dit jaar. De ontwikkeling centreert zich rond Via San Gregorio, tussen Porta Venezia en het Centraal Station en is ontstaan uit de verrassende samenwerking tussen Leclettico and Wallpaper* Handmade. Samen met de deelname van Droog trok de presentatie vorig jaar een record aantal bezoekers en wereldbekende ontwerpers, het begin van de ontwikkeling van San Gregoria Docet. Dit jaar zijn, naast Wallpaper* en Droog, ook te zien: Deens textielexpert Kvadrat, Designers Block, Fabs Carte, Stephen Burks, Sarah Lucas en vele andere creatieve talenten. Gecreëerd door de oprichter van Leclettico Claudio Loria en ondersteunt door Wallpaper* Editor-in-Chief Tony Chambers, is het gebied de nieuwe 'go-to design hub' for international brands and designers, een nieuw "distretto ristretto".

woven songs-GlitheroWoven Songs is onderdeel van Made to Measure door Glithero in opdracht van het Textielmuseum en het Zuiderzeemuseum. Beeld via: www.glithero.com.

Het samenwerkingsverband van het Textielmuseum en het Zuiderzeemuseum is te zien in Labretto Art Project. Ontwerpersduo Glithero is daarbij verantwoordelijk voor de uitvoering van de opdracht om immaterieel erfgoed weer te geven. Hun gecombineerde kennis resulteerde in het weven van textiel met de ponskaarten van een draaiorgel. Made to Measure is een visuele installatie die de samenwerking van twee ambachtslieden laat zien naast het gebruikte materiaal en het uiteindelijke product. Op 7 april overhandigt het Textielmuseum in Milaan het eerste yearbook 2013 aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Verder is er in Milaan veel werk van (textiel)ontwerpers te zien die in het museum zijn vervaardigd.

Ziel-Daphna-Laurens-photo-No22De collectie Ziel van Daphna Laurens is opgenomen in de collectie van Chateau de la Resle en is te zien in Spazio Rossana Orlandi. Credit: Monique Tieleman / No22.

Frans label met Dutch Design
Spazio Rossana Orlandi is doorgaans één van de spraakmakende adressen tijdens Milaan Design Week. Een locatie om niet te missen zeker nu Chateau de la Resle aanwezig is met hun bijzondere collectie Dutch Design. Na de lancering van het Franse label, vorig jaar op Dutch Design Week, hebben eigenaren Johan Bouman en Pieter Franssens hun collectie uitgebreid. Naast items uit de bestaande collectie zal in Milaan het ontbijtservies van De Intuitiefabriek getoond worden in een gelimiteerde handgeschilderde oplage in goud. Een ander uniek project is gemaakt door Jeroen Wand. In een gelimiteerde oplage van 50 stuks heeft hij traditionele koffers opnieuw vormgegeven tot een ultiem design. Alle exemplaren van de koffer, aktetas en beautycase zijn door Wand gemaakt. Ook opgenomen onder het label is het glaswerk 'Ziel' van Daphna Laurens. Het grootste item wat Chateau de la Resle meeneemt naar Milaan is kast Montigny van Roderick Vos.

Montigny-CdlR-Roderick-VosVos voor Chateau de la Resle. Credit: Studio Roderick Vos.

Roderick Vos ontwierp voor zowel Chateau de la Resle en voor de jarige Linteloo een kast. Dressoir Montigny voor Chateau de la Resle is gemaakt in een zeer beperkte oplage van 8 stuks. De Pillow kast voor Linteloo is een moderne versie van een zogenoemd kussenkabinet en heeft gepofte panelen gemaakt van 2 mm dik metaalblad.

Pillow Cabinet-RoderickVosVos voor Linteloo. Credit: Studio roderick Vos.

Zona Tortona
Er is ook een echte jarige. Op Zona Tortona viert Linteloo groots hun 20 jarig bestaan. Dit doen ze in een speciaal voor het jubileum, door Paola Navone ontworpen, exotische Afrikaans geïnspireerde showroom. Deze Italiaanse ontwerpster presenteert daarnaast haar nieuw, voor Linteloo ontworpen houten woonaccessoires en meubelstukken; door haar geprint textiel prijkt op de banken van eigenaar Jan te Lintelo.
Breng je een bezoek aan de showroom in Zona Tortona dan vind je daar ook het unieke boek CELEBRATION: 20 years of Celebration by LINTELOO dat tijdens Salone wordt gelanceerd. Het boek geeft een overzicht van 20 jaar Linteloo door middel van persoonlijke verhalen van designers en nieuwe foto's van de collectie. Ook geeft het boek een kijkje in de huizen van eigenaren Jan te Lintelo en Lars Nikolajsen en delen zij hun favoriete restaurants en hotels die zij met hun reizen over de wereld hebben ontdekt.

Crystal Rock by Arik LevyCrystal Rock by Arik Levy voor Lasvit. Credits: Lasvit.

Lasvit, internationaal opererende designer en fabrikant van glas- en lichtobjecten, laat op Via Stendhal in Tortona ook weer zijn missie zien: 'to transform glass into breathtaking light and design experiences'. 
De presentatie 'Lasvit Motions' bestaat uit een installatie vol met speciale glaskunst onder andere voortgekomen uit collaboratie met Daniel Libeskind, Maarten Baas en Arik Levy.

Autre-Choix-Time-Travel-collection-fabric
Collectie Time Travel van Autre Choix te zien op de expositie Meet & Matter van Tuttobene. Credits: Irene van Ophoven.

Curator Tuttobene trekt voor de 11e keer richting Milaan en ook deze keer hebben zij een interessante groep ontwerpers bij elkaar weten te brengen. Gezamenlijk presenteren de 23 designers zich tijdens Meet & Matter. Je ziet hier onder andere Autre Choix van styliste Irene van Ophoven die met haar collectie Time Travel meedoet aan de expositie. Deze specifieke collectie dessins is geïnspireerd op abstracte en sferische beelden van acceleratie en technologie. De collectie verbeeldt de trend van een nieuwe Space Age waarin, aldus Irene van Ophoven, mensen op zoek zijn naar meer ruimte, met natuurlijke energiebronnen en verwijderd van overconsumptie.

Hoogvliet Nienke Hide pinkDe dekens in de collectie Hide van Nienke Hoogvliet zijn vervaardigd in het Textielmuseum Tilburg. Credit Photography by: Lonneke van der Palen en Cindy Bakker.

Op Meet & Matter presenteert Nienke Hoogvliet haar dekens Hide voor het eerst aan een internationaal publiek. Het concept voor Hide komt voort uit kwetsbaarheid en bescherming. Dekens zijn een metafoor voor het gevoel van veiligheid. Vanuit dat gegeven ontwikkelde Hoogvliet twee versies: een fragiele, geïnspireerd op de menselijke huid en een beschermende versie, geïnspireerd op de dikke, ruwe olifantenhuid. De dekens zijn gewoven in het Textiellab van Textielmuseum Tilburg en handmatig afgewerkt.

Round-Square-Studio-ThierVanDaalen-401x600Studio Thier&vanDaalen staan met hun zeer bijzondere glaskabinet op Ventura Team Up. Credit: Thier&VanDaalen.

De bijzondere glazen toonkasten van Studio Thier&vanDaalen reizen ook af naar Milaan. Op Meet & Matter zie je hun 'showcase mirrors' en bij Ventura Team Up exposeren zij, samen met Studio Sybrandy en Maarten Baptist, hun 'translucent mirrors' en nieuwe toonkast 'round square'. Dit zijn kasten waarbij glas is geblazen in een houten frame. De expositie heet 'Air collaboration' omdat het werk van de drie ontwerpers alle te maken hebben met luchtigheid en transparantie.

Wil je je voorbereiden op je tour de Milaan?

Hou je ons op de hoogte van jouw avonturen en ontdekkingen tijdens Milaan Design Week 2014? Gebruik hashtag #Stylink; de mooiste foto's, tweets en blogs brengen we bij elkaar!