Stylink organiseert: bezoek en rondleiding Textielmuseum

redactie  maandag 24 maart 2014

Eén van de fijnste musea in ons land is zonder twijfel het Textielmuseum! Geschiedenis en innovatie zijn perfect gecombineerd. Daarnaast presenteert het museum een gevarieerd programma aan exposities over textiel in allerlei toepassingen en uitvoeringen. Uniek is het Textiellab waar je zomaar de bekendste ontwerpers tegen het lijf kan lopen en deskundige wevers aan het werk ziet. Op dit moment huist in het Textielmuseum de expositie 'Living Spaces' over textiel in het Nederlandse interieur. Daarnaast start op 27 maart de tentoonstelling 'Body Jewels'. Stylink organiseert op 24 april een speciale textieltour. Interesse in een bezoek met rondleiding door het Textielmuseum? Ga mee! 

tour-blog

Living Spaces
Een overzicht van 100 jaar textiel in het Nederlandse interieur. In conceptuele stijlkamers zie je zeven kenmerkende periodes voorbijkomen waar een grote rol is weggelegd voor de omvangrijke collectie van het museum. Van Art Nouveau tot postmodernisme en het huidige Dutch Design reis je in stappen van tien tot twintig jaar door 100 jaar Nederlands interieur. De reis eindigt bij de concept room van de toekomst die in opdracht door Studio Makkink & Bey is ontwikkeld. Deze kamer laat hun visie op wonen in de toekomst zien. In het Textiellab ontwikkelden de ontwerpers daarvoor objecten die in het teken staan van flexibel en nomadisch wonen. Daarnaast waren zij als ruimtelijk vormgever nauw betrokken bij het concept. In realiteit zijn interieurs een mix van oud en nieuw terwijl architecten en vormgevers vaak een ideaalbeeld voor ogen hebben. Om dit spanningsveld te verhelderen worden er in elke stijlkamer filmfragmenten getoond. Bij elke periode plaatste Studio Makkink & Bey een eigentijds referentieobject als reflectie op die periode. De centrale vraag is steeds 'welke rol speelt textiel in het interieur?'.

living-spaces3foto: Rene van der Hulst

Body Jewels
Het hoogtepunt van het gebruik van textiel in sieraden ligt in de jaren '80. Dit was toen de aanleiding voor het Textielmuseum om een verzameling sieraden te beginnen. De expositie 'Body Jewels' laat een flinke greep uit de eigen collectie Nederlandse moderne sieraden zien, aangevuld met enkele spraakmakende collectieopdrachten die de afgelopen jaren in het Textiellab zijn uitgevoerd. In de tentoonstelling zie je sieraden, kledingstukken en accessoires uit de periode eind jaren zeventig tot en met nu. Ook is er ruimte voor het werk van de jongste garde sieradenmakers en ontwerpers. Naast objecten worden er foto's en video's getoond. Verder is er onder andere een parade van kragen te zien en een nieuwe modecollectie op de catwalk. De collectie wordt in vier thema's getoond die dwars door de tijd lopen: Lijnenspel, Ambacht, Dierenrijk en Verhalen.

body-jewels

Permanente tentoonstellingen
Het Textielmuseum is sinds 1986 gehuisvest in het complex van oude textielfabrieken. Het moderne entreegebouw is in 2008 geopend en verbindt de twee historische panden. Op de begane grond van het museumgebouw vind je de historische enscenering van de Wollendekenfabriek, zoals deze was van 1900 tot 1940. Je ziet oude kaard- en persmachines en weefgetouwen waar ooit de stapels dekens mee werden vervaardigd. De fabriek werd voorzien van energie door een stoommachine die in de gereconstrueerde machinekamer is te bezichtigen. In de Damastweverij en -wasserij zie je onder andere grote opgespannen weefgetouwen en patroontekeningen en wordt damast tafelgoed tentoongesteld. Tot 23 november zie je hier ook de expositie 'voor vorst en vaderland' over koninklijke gedenkdoeken.

wollen-deken-fabriek

Programma

 • datum: 24 april 2014
 • vanaf 14.30 uur ontvangst met koffie/thee en koek in de foyer (2e verdieping) van het Textielmuseum in Tilburg
 • 15.00 uur start rondleiding o.l.v. een medewerker van het Textielmuseum
 • 16.00 uur vrije bezichtiging
 • 16.30 uur drankje in de foyer en afsluiting
 • kosten € 17,50
 • max. aantal deelnemers: 20
 • meld je aan

Heb je na deze geweldige rondleiding nog ruimte voor meer inspiratie, check dan hieronder de informatie over de Expert Meeting die aansluitend aan ons bezoek gehouden wordt. Het Textielmuseum nodigt je van harte uit deel te nemen!

Optioneel: Expert Meeting met Evelyne Merkx en Ravage
Twee keer per jaar organiseert het Textielmuseum een expert meeting: een inspirerende avond voor en door professionals op het gebied van textiel, design, interieur, architectuur, mode en kunst. Op donderdag 24 april vindt de eerste expert meeting van dit jaar plaats. Deelname aan de meeting is gratis.

Het programma van de expert meeting:

 • 19.05 - 19.25 Een lezing door Evelyne Merkx van Merk X. Merk X richt zich op architectuur, interieurarchitectuur, textiel en meubelontwerp. Haar specialisme is het inrichten van historische interieurs naar hedendaagse context.
 • 19.25 - 19.45 Een lezing door Ravage. Arnold van Geuns en Clemens Rameckers, kunstenaars/ontwerpers van het internationale label RAVAGE, richten zich naast interieurontwerp ook op autonome kunst.
 • 19.45 - 20.30 Debat onder leiding van Danielle Arets. Danielle Arets ontwerpt en modereert publieke debatten en is Associate Lector strategische creativiteit en docent (design for debate) aan Design Academy Eindhoven.
 • 20.30 - 22.00 Borrel in TextielCafé
 • Het is mogelijk voorafgaand aan de expertmeeting een (vegetarische) dagmaaltijd te nuttigen in het Textielcafé. Kosten: 13,50.
 • Meld je aan via deze link

Noot: de expertmeeting wordt georganiseerd door het Textielmuseum. Er is plaats voor ongeveer 100 personen. Wees er dus snel bij want dit soort evenementen is vrij snel volgeboekt. Stylink heeft verder geen invloed op de inschrijving en uitvoering van de expertmeeting of de dagmaaltijd. Heb je vragen en/of opmerkingen dan verzoeken wij je contact op te nemen met het Textielmuseum op 013 53 67 475.

beeldmateriaal via www.textielmuseum.nl

04 Logo TextielLab roestgroen