Coffee Love

More than Mayo  vrijdag 14 maart 2014

Bakkie? Je hoort de uitdrukking nog wel, maar hij doet bij lange na geen recht meer aan de groeiende liefde voor echt goede koffie. De laatste jaren is er een heuse koffiecultuur ontstaan in Nederland, die zich razendsnel ontwikkelt. We gingen van Senseo naar Nespresso naar slow coffee. Gespecialiseerde koffiebars schieten als paddenstoelen uit de grond. We gaan weer even rustig zitten voor een goede latte of cappuccino.

Slow-coffeebeeld via www.simplyslow.nl

Koffiebars
Hippe tentjes genoeg! Bij Kek in Delft drink je niet alleen goede koffie, je kunt er ook bijna alles wat je in de zaak ziet kopen. Van meubels tot mokken, vaak van talentvolle designers. In het kleine koffiespeciaalzaakje Lot61 in Amsterdam worden de bonen in huis gebrand. Elk kopje koffie wordt met liefde voor je klaargemaakt en je kunt de bonen heel of gemalen kopen voor thuis. The Village in Utrecht werd vorig jaar uitgeroepen tot Beste koffiebar van Nederland.

Kek-Delft-Lot61-The-VillageKek, Lot61 en The Village
beelden via www.facebook.com/kekdelft, www.facebook.com/LotSixtyOneCoffeeRoasters, www.culy.nl 

Designer coffee
Wij Nederlanders permitteren ons tegenwoordig zo'n uithuizige koffie. Maar natuurlijk houden we ook van voordelig en dus doen de 'thuiszetters' het nog steeds goed. Van cupjes tot bonen. Ook designers gaan met de aloude koffiezetter aan de slag. Kijk bijvoorbeeld eens naar die prachtige 'Ratio' van Mark Hellweg (Clive Coffee). En Wouter Strietman ontwierp espressokunst voor aan de muur, waarmee je echt een kopje espresso maakt.

Mark-Hellwegs-Ratio-coffee-maker-en-Wouter-Strietman-espresso-makerMark Hellweg's Ratio coffee maker en Wouter Strietman's espresso maker
beelden via www.clivecoffee.com en www.espressostrietman.com

Met passie
Kwalitatief goede koffie voor thuis koop je vervolgens bij een klein onafhankelijk merk. Van mensen die vanuit hun passie een te gek product maken. En - mijn persoonlijke passie - ervoor zorgen dat dat product er waanzinnig uitziet. Kijk bijvoorbeeld eens bij Man Met Bril Koffie of Backyard Coffee Roasters. Lees de verhalen en bekijk de mooie vormgeving. Wedden dat je heel graag zo'n zak koffie wilt bestellen...?!

Backyard-Coffee-Roasters-en-Man-met-Bril-koffieBackyard Coffee Roasters en Man met Bril koffie
beelden via www.backyardcoffee.nl en www.manmetbrilkoffie.nl 


Échte koffie op kantoor
De grote achterblijver in de nieuwe koffiecultuur: de automatenkoffie op kantoor. Dat was en bleef een treurig kartonnen bekertje met daarin water gemengd met poedertjes. Douwe Egberts Professional gaat daar nu hopelijk verandering in brengen met de D.E. Coffee Kitchen. Met deze unit stel je zelf je kantoorkoffie samen uit drie arabica espressoblends, koude en warme melkvariaties en eventueel een siroop. Nu hopen dat de directie van Toren C snel overstapt.

DE-Coffee-KitchenD.E. Coffee Kitchen, beeld via www.marketingtribune.nl

Amsterdam Coffee Festival
Dit jaar is er zelfs een heus Coffee Festival in Nederland. Niet alleen voor koffieprofessionals, maar ook voor liefhebbers en thuis-barista's. Het festival laat zien hoe koffie muziek, kunst, ideeën, techniek en mensen met elkaar verbindt. En is de locatie voor de finales van het Barista Kampioenschap en het NK Latte Art. Op 2 en 3 mei op de NDSN-werf in Amsterdam (www.amsterdamcoffeefestival.com).

Amsterdam-coffee-festivalbeeld via www.amsterdamcoffeefestival.com

Coffee anyone? :-)

Profielschets Ria Geraets-Heijen / More Than Mayo
Vanuit haar passie voor food en design bedenkt en creëert Ria doordachte foodconcepten en heerlijke grafische en illustratieve ontwerpen. Mooi én effectief. Zo helpt ze ambachtelijke en innovatieve foodondernemers om zichzelf of hun product onderscheidend, aantrekkelijk en consistent in de markt te zetten. Ze blogt over fooddesign, foodillustratie en -inspiratie. Meer info: www.morethanmayo.com of volg haar via @MoreThanMayo.